ФБИ разматра отварање канцеларије у Србији?

ФБИ разматра отварање сталне регионалне канцеларије у Београду, саопштено је након састанка министра Небојше Стефановића и директора ФБИ Џејмса Комија.

Србија 23.06.2015 | 20:00
ФБИ разматра отварање канцеларије у Србији?

Двојица званичника су у Београду разговарала о сарадњи ФБИ и МУП-а, прије свега у борби против тероризма, технолошког криминала и корупције.

Стефановић и Коми истакли су након састанка да је досадашња сарадња две безбједносне институције одлична, али да је треба развијати.

ФБИ и МУП Србије сарађују размјеном информација, али и кроз обуку кадрова, па тако у Србији борави агент који се бави сајбер-криминалом, а поједини српски инспектори одлазе на академију ФБИ.

"Србија жели да покаже да је озбиљан и поуздан партнер у борби против тероризма. Желимо да наши људи буду обучени и спремни за борбу против тероризма на глобалном нивоу", рекао је Стефановић.

Истакао је и да је стратешки циљ МУП још боља сарадња се ФБИ, у чему би могло да помогне и отварање регионалне канцеларије америчког бироа у Беогрду.

"Мислим да ће то бити добар корак у остварењу конкретније сарадње и допринијети борби против организованог криминала и корупције", казао је Стефановић.

Дирекор ФБИ је одговорио да ће одлука о томе бити размотрена у најскорије вријеме.

Коми је истакао да је сарадња ФБИ и МУП одлична и поменуо пример када је у сарадњи са српским колегама пронађен и један од најтраженијих бјегунаца за којим је ФБИ трагао због убиства полицајца.

Он је као приоритет истакао борбу против криминала на интернету.

"Заједнички циљ нам је да ојаћамо борбу против сајбер криминала. На интернету постоје људи који желе да повреде нашу дјецу или да украду наш новац", казао је Коми.

Он је истакао да је Србија за ФБИ стратешки важна земља јер се налази на раскршћу путева, те ће се сарадња у будућности интензивирати.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мд

24.06.2015 02:03

Ваљда це бит од користи.

ОДГОВОРИТЕ