Ако не буде договора Грчка ће пропасти

Пропаст Грчке као државе коштаће Европу много више него било какав други компромис, тврди Лавренс Самерс, бивши декан Харварда и бивши министар финансија САД-а.

Свијет 23.06.2015 | 10:53
Ако не буде договора Грчка ће пропасти

- Ако кредитори не смисле начин како да се договре са Грцима, ова чланица ЕУ ће пропасти. Слом ће бити неизбежан. Затварање банака доћи ће заједно с кредитним проблемима као последица укидања европске помоћи, сиромаштво у Грчкој ће се још више погоршати. То ће довести до пропасти државе у којој ће највише страдати грчки народ - изјавио је Самерс за "Финанциал Тимес".

Уколико би Грчка пропала, уследила би масовна миграција Грка на север, што би додатно закомпликовало ствари у држави, а не треба ни спомињати са каквим би се тек проблемима након колапса суочила Европа услед растућег руског утицаја у овој земљи, објаснио је Самер који је новонастало стање упоредио с Првим светским ратом.

- Историчари могу да разумеју како је дошло до Првог светског рата, али и сто година касније још увек не могу да да схвате зашто се то заиста догодио - каже Самерс.

Како избећи катастрофу?

Да би се избегла катастрофа треба учинити неколико ствари, сматра Самерс.

- Грчки премијер Алексис Тсипрас мора да учинини све што је потребно како би постигао политички споразум с остатком Европе. То би значило да одустане од идеолошке реторике и да прихвати да су грчки проблеми у највећем делу грчка кривица како би могао да се усресреди на проналажење начина да његова земља остане у еврозони - објашњава Самерс.

Следећи корак би био, сматра Самерс, прихватање реформи и отпис дуга.

- Грчка мора да прихватити реформе које се односе на ПДВ-а и пензије и тек када заврши свој део посла може очекивати да ће велики део дуга бити отписан. Немачка премијерка Ангела Меркел и други европски властодршци морају да учине све што је потребно како би ове реформе у Грчкој прошле што безболније. То значи да ће морати да издвоје огромна финансијска средства само за "крпљење рупа".

Такође, ММФ мора да схвати да се у Грчком случају не ради само о бројкама већ и о високој европској политици.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

23.06.2015 10:01

Бирали су хоштаплере у власт и трошили преко сваке мјере.

ОДГОВОРИТЕ