ЛЕ: Звезди најтеже - у Казахстан, Чука - Домжале, Воша - МТК!

Црвена звезда ће у 1. колу квалификација за Лигу Европе играти против Каирата из Алматија. Далек пут у Казахстан..."Брђани" ће у Домжале, док ће Воша у Мађарску...

Фудбал 22.06.2015 | 13:55
ЛЕ: Звезди најтеже - у Казахстан, Чука - Домжале, Воша - МТК!

Жреб је био немилосрдан према фудбалерима Црвене звезде.

Вицешампион Србије за ривала у 1. колу квалификација за Лигу Европе добио је најтежег могућег противника - Каират из Алматија!

Црвено-бели могли су да извуку тим који им на почетку такмичења не би представљао већу муку, ипак, куглице у Ниону одредиле су да ће Звезда на далек пут против екипе која из године у годину напредује.

Прва утакмица играће се на стадиону "Рајко Митић" 2. јула, а реванш је седам дана касније у Алматију.

Београђани су у сезони 2002/2003 елиминисали из Купа УЕФА Каират победивши у обе утакмице (2:0 и 3:0), али се однос снага у међувремену значајно променио.

Док је Звезда грцала у проблемима, Казахстанци су много улагали у фудбал што је временом почело да им се исплаћује.

Каират није имао значајнијих резултата у евро такмичењима, а највећи успех фудбалери овог тима направили су прошле сезоне, када су први пут пребродили прво коло.

Албански Кукеши је елиминисан после 1:0 и 0:0. Наредна препрека била је непремостива, али је Есбјерг из Данске морао добро да се помучи. У Алматију је меч завршен без побединика 1:1, док су Скандинавци код куће славили са минималних 1:0.

Артмедија је 2005/2006 спречила Партизан да игра Лигу шампиона, а до црно-белих су стигли пошто су претходно избацили Каират. Словаци су изгубили у Казахстану 2:0, а у Братислави су били бољи тек после продужетака 4:1.

Следеће године је мађарски Фехервар прошао Каират у Купу УЕФА захваљујући голу у гостима (2:1, 0:1).

Екипа из Алматија је два пута била првак Казахстана (1992. и 2004) и шест пута победник националног Купа. У прошлој сезони освојила је треће место.

Поред домаћих играча за Каират наступају Руси Заурбек Пиљев и Михаил Бакајев, Бразилци Исаел и Сержињо, Жерард Гоху из Обале Слоноваче, Гамбијац Момаду Кисај, Шпанац Сито Риера и Србин Жарко Марковић, фудбалер који је прошао омладинску школу Црвене звезде.

Чукарички је за противника у 1. колу квалификација за Лигу Европе добио Домажале из Словеније, а Војводина МТК из Будимпеште.

Нимало лак задатак, али и реалне шансе да се и Чукарички и Војводина домогну другог кола квалификација за Лигу шампиона. Освајачи српског Купа ће наиме европску епизоду почети сусретом са словеначким Домжалама, док ће Новосађани одмерити снаге са мађарским МТК-ом, одлучено је данашњим жребом у Ниону.

Воша дакле није имала среће, пошто је тим из Будимпештебио најтежи противник којег је могла да извуче у конкуренцији Јувенеса (Сан Марино), Лахтија (Финска), Рунавика (Фарска Острва) и Сконта (Летонија).

Чука пак мора да буде задовољна с обзиром на то да једина од српских представника није била међу носиоцима на старту квалификација, па је могла да за ривале добије и Нефчи (Азербејџан), Стромсгодсет (Норвешка), Жилину (Словачка), те Дуделанж из Луксембурга који би вероватно био идеална опција.

Први мечеви првог кола квалификација за Лигу Европе играће се 2. јула, а реванш утакмице су заказане за 9. истог месеца. И Воша и Чукарички ће у првим мечевима бити гости.

Коментари / 0

Оставите коментар