"Ти си наш Мурињо, Паунеееее"

Овим скандирањем, млади фудбалери Србије поздравили су излагање свог учитеља Вељка Пауновића на конференцији за новинаре у Старој Пазови.

Фудбал 22.06.2015 | 14:40
"Ти си наш Мурињо, Паунеееее"

За успех је потребно неколико "зачина". Знање - наравно, борбеност - разуме се, жеља - подразумева се, срећа - има утицаја, али и атмосфера и енергија.

Све те "зачине" имала је омладинска фудбалска репрезентација Србије на Новом Зеланду. Велкјко Пауновић, као главни кувар, најпре је окупио тим сарадника, потом и тим "извођача" и показао им, најпре, да у кухињи мора да се зна ред, да све буде чисто, а онда их подучавао спремању јела. По рецептима из разних уџбеника. Највише из његове куће.

Пробали су "орлићи" да кувају. Прво јело им није баш успело. Требало је мало више "посолити". Тај јужноамерички специјалитет, који су припремали, морали су да баце у ђубре. Уругвајска храна је остављена за неки други пут.

Али, сва остала јела била су више него укусна. Можда је месо било мало жилавије, тај северноамерички бифтек, рецимо, али дао се појести. Укусна је била и афричка клопа, још укуснија бразилска.

Главни кувар гледао је са стране шта раде његови шегрти, бордио их, додавао зачине тамо где је и кад је требало. И после је био поносан.

Време је да се отвори ресторан!

Вратили су се наши кувари са Новог Зеланда, где су освојили златну медаљу. Победили су захваљујући српским специјалитетима, у мешавини са другим јелима. Победили су, јер су прихватили да не буду само кувари који спремају српске специјалитете, већ и из других земаља. Хм, дај мало овога, а ни оно тамо није лоше... Додај!

Вратили су се наши "орлићи" са златним медаљама око врата.

Дочекали су их најпре на београдском аеродрому који носи име највећег научника који има везе са овим простором - НИколом Теслом - а онда су отишли у своју кућу - "Кућу фудбала" у Старој Пазови.

Сачекао их је натпис: "Добродошли, светски шампиони".

"Ови момци су заслужили оволику пажњу. Још једном честитам у име ФСС за све што су приказали у претходних месец дана. Хвала у име грађана Србие на свему. Битније од титуле је да су је заслужено освојили. То је јако тешко постићи - довести екипу у стадијум да су ови момци заправо одиграли осам утакмица, јер су имали четири продужетка. Гинули су један за другог! Да је било шта пропуштено у раду са њима у претходне три године ово не би остварили. Пресрећан сам јер ће њихова имена заивек остати упамћена", поздравио је златне дечаке Саво Милошевић испред ФСС.

Ред је дошао да главни кувар са почетка приче нешто каже.

"Хвала што делите ову неизмерну радост. Јако нам је драго због све подршке, због наших грађана, сународника. Од свег срца хоћу да се захвалим. Немате представу колико је далеко Нови Зеланд и колико је тамо другачији живот од овог овде, а посебно колико је компликовано за игру, поготово кад дођете 10 дана пред почетак турнира", почео је Вељко Пауновић.

Он се захвалио Фудбалском савезу Србије за све што је добио у претходне три године.

Открио је нешто са почетка припрема:

"Били смо у овој сали пре почетка турнира, пре одласка на Нови Зеланд. Сви заједно смо гледали снимак успеха 'Чилеанаца'. Тада смо им рекли да и они могу тако, да и они могу до циља".

Пауновић каже да је од првог дана осећао ентузијазам целе екипе, одговорност и поверење.

"Хвала момцима што су били сјајни. Поносан сам на три године са вама и круну која је стављена на најлепши начин. Хвала мојом менторима и сарадницима почев од Томислава Караџића. Овај центар је био предуслов успеха. Генсек Зоран Лаковић увек био ту. Саво Милошевић и Митар Мркела су раддили на овом пројекту. Хвала стручном штабу који је уложио огромну веру", није престајао да се захваљује Пауновић.

Потом се зачуо хор "орлића":

"Ти си наш Мурињо, Паунеееее, Паунеее".

Пауновић је потом наставио:

"Начин на који смо постали шампиони је изузетан. Нисмо се провлачили већ против сваког играли до краја и показали чврст менталитет. Надам се да су сви видели борбу и чврстину а не причу са судијама и не свађу са противником. Та чврстина уз наш дар је крунисана доласком до циља. Био је јако далеко и тек када је био пред нама знали смо да треба да се још више ујединимо учврстимо и постанемо шампиони".

Како су "орлићи" успели?

"Ова генерација је одиграла је много драматичних утакмица, али је својим менталитетом чврстином и вером побеђивала... Веровао сам сваког тренутка...".

О ПРОГЛАШЕЊУ НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА НА СП

Остао је мало горак укус на церемонији доделе медаља и трофеја, јер Србија, иако светски првак, није имала и најбољег играча турнира. Предраг Рајковић јесте проглашен за најбољег голмана, али је Сергеј Милинковић-Савић добио тек бронзану копачку.

"Имали смо информацију да су три наша играча кандидати - Сергеј, Андрија Живковић и Немања Максимовић. Траоре је добио златну копачку, јер је дао два гола у полуфиналу", прокоментарисао је Пауновић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

22.06.2015 12:50

Ви сте наса Барцелона!!!

ОДГОВОРИТЕ