Ревизија: Шећерану у Бијељини треба угасити

Република Српска 22.06.2015 | 08:33
Ревизија: Шећерану у Бијељини треба угасити

Због ограничења вриједности имовине, вриједности судских спорова и акумулираних обавеза, независна ревизија је оцијенила да Фабрика шећера Бијељина, која је прошлу годину завршила са губитком од 6,4 милиона КМ, нема основне елементе за наставак пословања, преноси портал ЦАПИТАЛ.ба.

„Менаџмент Фабрике шећера код припреме финансијских извјештаја треба да процијени способност Друштва за наставком пословања. Имајући у виду могуће ефекте око ограничења вриједности имовине, и вриједност судских спорова, као и кумулиране обавезе, може се претпоставити, да Друштво нема основне елементе за наставак пословања“, наводи се у Ревизорском извјештају за 2014. годину.

„По нашем мишљењу, финансијски извјештаји, у дијелу који се односи на ефекте и корекције на признавању имовине, неизвјесности и ограничења у обиму испуњења обавеза од стране стратешког партнера ’’Агроцооп еxпорт импорт’’ ДОО Бања Лука, не приказују објективно стање..“, истиче се у извјештају.

Покрадени каблови вриједности пола милиона КМ

Ревизор посебно истиче да је прошле године из Фабрике шећера, у три наврата, украдено електро-каблова у у вриједности 477.674 КМ. Крађе су пријављене Центру јавне безбједности Бијељина, који још увијек трага за починиоцима.

Кошутићу 10 хиљада КМ

На трошкове плата и зарада за 69 радника Фабрика је прошле године евидентирала трошкове од 1.250.398 КМ.

Обзиром да су жиро рачуни блокирани од априла 2011. године, радници су добијали само помоћ преко синдиката.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

инжењер

22.06.2015 06:37

Велика већина економиста из РС су најобичније б***ле. Развалили би они економију Њемачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско Буха

22.06.2015 07:15

"Троскови превоза на рад и са рада"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истраживач

22.06.2015 07:31

Док ју је финансирали Шарић, а "помагао" увозом Шпирић добро је радила. Шта сад би? Наше приватизоване фирме могу да раде добро само ако се преко њих перу паре или ако су отишле у руке Лакијевих јарана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза

22.06.2015 08:27

А врли домацини опљацкали каблове! Сецерана ,односно опрема у сецерани дебло је покрадена и у току рата и нико није одговарао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши радник шећеране

22.06.2015 09:10

Уххх ал је добро чувају ових 69 радника на челу са Додиковим Мехом Фафулићем и оним из Модриче Радетом Ракићем. За све крађе треба прво пиптати поменуту двојицу а онда и ових 69 чувара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истаживач

22.06.2015 10:08

Не рекосте ко је тај независни ревизор, да знамо ко нам пише ревизорске извјештаје гдје формулациу: „По нашем мишљењу, финансијски извјештаји, у дијелу који се односи на ефекте и корекције на признавању имовине, неизвјесности и ограничења у обиму испуњења обавеза од стране стратешког партнера ’’Агроцооп еxпорт импорт’’ ДОО Бања Лука, не приказују објективно стање..“, не могу да разумијем ни ја који сам у предратној Југославији завршио два факултета : правни и економски

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

22.06.2015 10:47

Риба смрди од главе. Изгласати нову власт. Власт да постави директора који зна и хоће урадити добро за фабрику. То мора бити инжењер са искуством у тој струци. И шећерана ће прорадити пуном паром. Услов је дакле склонити Милорада Додика, његове тајкуне и овај тајкунски систем уопште. Сву опљачкану имовину одузети им. Ко год не може доказати поријекло имовине, све одузети. Не мислим ту на поријекло једне куће за становање него милиона и милиона које неки имају. Како си их друже стекао. Многи од њих морају и у затвор. Па ће се поново вратити морал у друштво и спознаја да се мора живјети од рада а не од пљачке друштвене имовине и буџета. Десетине хиљада људи црнчи ко стока, уплаћују порез, а ови краду ли краду, багером а не шаком и капом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

треф

22.06.2015 11:14

Све је то лепо рецено али то је немогуца мисија код нас!

Name

Серафим

22.06.2015 11:12

НЕ, не треба је угасити из два разлога први је ако је угасе угасице и оне који су се крим инално обогатили од ње а други много веци разлог је ако је угасе онда семберија то јесте србско становниство остаје без највецег гиганта јер је сецерана најуноснији бизнис то јесте десет до петнаест хиљада људи би радило ако хо0це да отварају радна месwта сецерана у Бијељини је најбољи и најповољнији гигант усто би дрзава требала да улози новце од својих градјана који јој плацају порезе а не да се задузују на њен рацун и да планирају да је продају то је оцигледно раскуцавање или тајкунска зеља да се сецерана у бијељини угаси да би се они на власти поново богатили на народној имовини и несреци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.06.2015 15:36

Овако би ја то урадио да мене неко нешто пита. Прво: договорити се са повериоцима. Таква и таква ствар, ако хоћете да се намирите, само дио ће се моћи намирити из стечакне масе, а ви остали (већина) нећете видјети ни цвоњка пошто шећерана иде у стечај. Постоји и друго ријешење, да сви повериоци сачекају, а да власник шећеране (држава) нађе неког страног менаџера са успјешним вишегодишњим искуством у вођењу шећеране. Страни менаџер би могао извући фирму кроз неколико мјесеци кроз позитивно пословање које би анулурало посљедице дугова, а кроз годину двије дана фабрику довело и у плус и тако би се сви могли намирити, а и фабрика не да би у том случају ишла у стечај већ би радила што би значило између осталог и нова радна мјеста. Ено у Србији примјер Железаре Смедерево. До јуче била на листи најгорих фирми, а за неколико мјесеци на другом мјесту када је у питању листа највећих извозника. Србијанска авио компанија је била велики губиташ, а сад одједном (није одједном већ кроз коју годину)гура напред не само себеw већ и друге фирме (Аеродром Никола Тесла). Дајте Шећерану на управљање власнику Бимала који има већ разрађено све: тржиште за пласман шећера, продајне канале тј. трговачке фирме са којима сарађује, огромно знање како водити шећерану, па онда када Шећерана почне да послује са добицима исплатите све повериоце и продате фабрику. И сви повериоци сити и радници имају посао и држава заради од продаје фабрике, а фабрика и даље ради. Један приступ који ријешава све проблеме. Јер на крају све је ствар менаџмента,

ОДГОВОРИТЕ