Србија: Злоупотреба са продајом наоружањем

Министарство одбране Србије саопштило је данас да је Војнобезбедносна агенција (ВБА) у сарадњи са надлежним службама открила више случајева корупције у областима продаје вишкова наоружања, набавке наоружања, здравства и решавања статусних питања, због чега су поднете кривичне пријаве.

Србија 21.06.2015 | 12:16
Србија: Злоупотреба са продајом наоружањем

 ВБА је у сарадњи са надлежним тужилаштвима и сродним службама од почетка 2014. године поднела пет кривичних пријава и једну допуну кривичне пријаве, којима је обухваћено укупно 24 лица и то 11 припадника Министарства одбране и Војске Србије и 13 цивила, саопштено је из министарства.

Како је наведено, пресечена су четири случаја корупције, и то у областима продаје вишкова наоружања, набавке наоружања, здравства и решавања статусних питања. Поднете су четири кривичне пријаве и једна допуна кривичне пријаве против укупно 18 лица.

"Након прихватања кривичних пријава, надлежно тужилаштво је донело наредбе о спровођењу истрага и очекује се подизање оптужница", пише у саопштењу.

Министар одбране донео је одлуку о обустављању набавке медицинског материјала, чиме је спречен покушај појединих лица да без примене Закона о јавним набавкама, по хитном поступку изврше наведену набавку у вредности од 114,5 милиона динара.

Спречени су и покушаји појединих приватних фирми да кроз набавке медицинских уређаја, чија вредност превазилази више стотина милиона динара, доведу себе у привилеговани положај у односу на конкуренцију, додају из министарства.

Такође, органи Војне полиције утврђују чињенице о одређеном броју лица који су добила станове у такозваном насељу "Цвећара", иако су поседовали некретнине из власништва Војностамбеног фонда.

У саопштењу је наведено и да је пресечен случај крађе мазута, након што је установљено да је цистерна, иначе власништво једног приватног предузећа, која је дуже време превозила мазут за потребе појединих организационих састава Министарства одбране, поседовала скривену комору од око четири тоне.

У току је утврђивање укупне штете, додаје се у саопштењу

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар