Власт не жели вето на поскупљење струје

Иако су више пута поручивали да се противе поскупљењу струје, представници странака владајуће коалиције неће подржати приједлог опозиције да на посебној сједници Народна скупштина Републике Српске поништи одлуку Регулаторне комисије за енергетику да цијена струје од првог јула буде већа за 9,4 одсто.

Република Српска 20.06.2015 | 21:20
Власт не жели вето на поскупљење струје

Из позиције тврде да ће поскупљења покушавати да спријече преко Владе, опозиционари су раније поручили да је Скупштина тијело које може и треба да каже "НЕ" драстичном поскупљењу струје.

И даље смо против поскупљења, али нећемо подржати приједлог опозиције да скупштина поништи одлуку о поскупљењу, јер је та иницијатива популистичка и политиканска, кажу у ДНС-у.

“Зашто нећемо, зато што опозиција хоће да политикантски манипулише расправља и себе представља као заштитника грађана и привреде. Али хоћемо ако треба у скупштини расправљати о смјени регулаторне агенције”, каже предскједник ДНС-а Марко Павић.

Умјесто да вето на поскупљење изгласа парламент, Из ДНС-а ће тражити од Владе да натјера Електропривреду да стави забрану на одлуку о поскупљењу.

“Уколико би и поред тога дошло до поскупљења онда бисмо тражили ново руководство у Електропривреди које би промијенило одлуке које су они донијели”, додаје Павић.

Приједлог о изгласавању вета на поскупљење струје не подржава ни СНСД. Премијерка тврди да ће Влада прво да анализира поскупљење, које према њима није смјело да буде веће од 3 или 4 одсто.

“Да то максимално може бити 3 и по или 4 одсто, јавно сам говорила у вријеме кад то нико није коментарисао. Е па сад пошто је ово што су израчунали више од тога, желим да видим каква су објашњења с њихове стране, а опозиција ће тражити сваке седмице неку сједницу”, рекла је ових дана премијерка Жељка Цвијановић.

Представници опозиционих странака су већ сакупили 35 потписа и раније поручили да је скупштина тијело које треба да поништи рјешење регулатора о повећању цијена струје, јер је управо Народна скупштина поставља и контролише рад Регулатора.

Уколико се то не деси, поручили су опозиционари, организоваће протесте, јер је неприхватљиво да Електропривреда своје губитке и неспособност крпи преко грађана.

“Електропривреда Републике Српске тренутно потражује 300 милиона марака од потрошача, а то никад неће наплатити јер су углавном то фиктивна потраживања. Чињеница да су дистрибутивни губици преко 600 милиона марака”, тврди послник СДС-а у Скупштини Српске Миладин Станић.

“Електропривреда није имала основа за повећање цијена, а повећање је резултат неорганизованости, нерационалног трошења бројних промашаја у ЕПС и њеним зависним предузећима”, каже посланик НДП-а Драган Чавић.

“Од 2005. године до данас је у Електропривреди до данас је запослено 1 500 радника додатних, а сама привреда направила толике губитке да они досежу милијарду”, поручио је посланик ПДП-а Милан Шврака.

Против поскупљења су устали и привредници који тврде да ће за њих струја да поскупи и до 12 одсто што ће затворити мала предузећа, која ионако тешко опстају.

Из Регулаторне комисије за енергезтику и Електропривреде Српске су поскупљења правдали издвајањима за поплављене и накнадама за коришћење ресурса.

Нико међутим не објашњава зашто Електропривреда која је повећала број запослених, а није смањила милионске губитке на мрежи, умјесто на грађанима не уштеди на себи.

(БН ТВ)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Демокрит

20.06.2015 19:24

Боље да власт прихвати приједлог него да се суочи са протестима. Ово је заиста људско-пријатељски захтјев СзП и опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАЈА

20.06.2015 19:30

Туга и жалост, нема нама спаса док тај јадни народ гласа за те пропалице!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

20.06.2015 19:36

Хало људи гдје ће власт да стави вето на поскупљење па чим ће да плати страначку војску и папке, нема више БОБАР банке и узмања пара колико треба дрекавцу и банди око њега, "фактички" није добила ни мали ни велики Руски кредит а недајој се никако научити како функционише буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.06.2015 19:45

И сад народ треба бити пресретан што струја евентуално неће поскупити 10%. Који демагози, који бандити. Препадну народ с 10% поскупљења а онда се они као боре против приједлога регулаторне агенције (да не буде поскупљења) и "издејствују" да струја поскупи "само" 4%. Гаде ми се сви они који су за њих гласали и који им и даље вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАЈА

20.06.2015 20:28

У праву си!

Name

семберац

20.06.2015 19:46

Тај Павиц је најљигавији политицар у РС. Покварена мртва природа, као да је мумифициран. Јадна нам мајка док нам такви кроје судбину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.06.2015 01:01

Сад се буните против Павића а кад су били избори гласали сте за њега. Е једва чекам да вам СНСД и екипа огули и то још мало коже што вам је остало. Само напријед Милораде шишај ове. За друго и нису.

Name

707

21.06.2015 08:46

Повећате пензионерима пензију за 1,5 КМ, да би на РТРС-у мјесец дана то била ударна вијест,затим почиње пљачка преко струје и ОТМУ десет пута више...ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ...нико није вјечито владао

Name

херцеговина

20.06.2015 19:58

Дајте људи објавите ово да прузимо људима подрску хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/2015/06/десант-на-дрвар-васковиц-у-потрази-за.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

20.06.2015 20:05

Само сви на улице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

20.06.2015 20:17

Багра је то неспособна за све осим да напуни своје џепове преко туђих леђа.Што прво код себе не смање плате, па регресе, па разна давања, примања, квинтавања.... Толико су послушника примили у енергетски сектор да имају дебелу плату а у стварности немају шта радити, па измишљају радна мјеста (помоћни возач страних делегација...).Колико су стручни довољно говори тај податак да имају огромна дуговања у том сектору који свугдје у свијету профитабилно послује а код нас у губицима. Неспособњаковићи су цијелу РС раскућили па сад по Евростату БиХ је најсиромашнија држава Европе поред толиких природних богатстава.А себе су намирили као да су шеици из УАЕ са наследним правом, па докле више БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

21.06.2015 08:35

ЗА ПОВЕЦАЊЕ СТРУЈЕ,ПОРЕЗА И ПУНО ТОГА,И НАРОД ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈЕ КРИВ. НИЈЕ СМИО ДА ДОЗВОЛИ "ДА НАМ ОВИ ИЗ БАЊАЛУКЕ,ПРИЈЕДОРА И ДРУГИХ ГРАДОВА КРОЈЕ СУДБИНУ. НАМА ТРЕБА ДА СЕ ОДВОЈИМО БУДЕМО САМОСТАЛНИ,ДА ВРАТИМО СТАРУ ХЕРЦЕГОВИНУ,НИКСИЦ,СУТОРИНУ,ПЉЕВЉА И ДРУГЕ ГРАДОВЕ КОЈИ СУ ПРИПАДАЛИ СТАРОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ ТУ ЈЕ И ВИСЕГРАД.ХЕРЦЕГОВИНА СВЕТОГА САВЕ.

Name

НОВО

20.06.2015 20:21

ПА ВЛАСТ И ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈУ, У ЕЛ.ПРИВРЕДИ КРАДУ И ЗА ЊИХ, ПА ТО ЈЕ БАРЕМ ЈАСНО, У ЕЛ.ПРИВРЕДИ РАДЕ САМО ОНИ ИЗ ВЛАДАЈУЋИХ СТРАНАКА. НА ЗАПАДУ КАД НЕШТО ПОСКУПИ ОДМАХ НАРОД ПРОТЕСТУЈЕ, АЛИ ТАМО ЖИВИ ПАМЕТАН НАРОД А НЕ НЕПИСМЕНЕ БУДАЛЕ КАО ОВДЕ КОЈИ СВЕ ТО ТРПИ, ЗАТО ЋУТИТЕ И ТРПИТЕ, ЈА САМ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ОД 20 ПОСТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДБА

20.06.2015 20:46

ГОСПОДИНЕ МАРКО ПАВИЦУ, ВАСА ИЗЈАВА ВРИЈЕДЈА МЕНТАЛНИ СКЛОП ПОСТЕНОГ ЦОВЈЕКА, СРАМНА ЈЕ И ПОЛИТИЦКА. ОВДЕ СЕ ПРИЦА О ТОМЕ ДА ЛИ ЉУДИ ИМАЈУ ЈОС 7-10 КМ ЗА СКУПЉУ СТРУЈУ, ПАВИЦУ, ПАВИЦУ СРАМНА ЈЕ НИЈЕ НАРОД СРПСКИ СТОКА.....ИМА НАС КОЈИ СМО ОБРАЗОВАНИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ,,,,,МОРАМ ПРОСТО ДА ВАМ КАЗЕМ ЈЕР ЦИНИ МИ СЕ ДА ВИ ТАЈ ВОКАБУЛАР ДОБРО РАЗУМИЈЕТЕ,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

20.06.2015 22:05

Ничим изазван, сам се први побунио кад су споменули поскупљење прије два мјесеца, а види га сад. Наравно,јако добро зна да је то ствар Н.Скупштине,а не Владе,јер Влада нема надлежност над Регулаторном комисијом. Када је Влада надлежна они неће на Владу, него скупштина да оформи комисију и тако унедоглед. То је Марко, Удбаш, Кумровачко цвијеће, власник половице свега што се ради у Пд.

Name

Павиц

20.06.2015 20:51

У преводу: Зелимо фотеље у ЕП-у и регулаторној агенцији или цемо преци у опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

20.06.2015 21:13

Сада она господа сто продасе свој глас за 50км нека оду на бувљак и себи купе по фењер а за кусур полован конопац да се објесе.Јел врједило продати гузицу за пар млаких пива под сатором, 50км,100м пута,двије бандере улицне расвјете...Пуна подрска владајуцој олигархији и предлазем да струја,хљеб,млијеко,љекови...поскупе барем 50%.Је...е марву када се сама намице на кардан а ви фино узивајте на својим јахтама и становима по белосвјетским метрополама

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

20.06.2015 21:25

Павиц је најпокваренија особа у политици.Са својом сектом је опљацкао народ и кад тад вјеруј народе бице му судјено,ако нико судице му Господ Бог,а онда не бих му био у кози за све те несретне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало

20.06.2015 21:54

Нецете висе красти струју од истока, саљите инспекцију нека лови неплатисе по БЛ и оне који краду струју. Зар да ми, који немамо за хљеб, да вам плацамо скупу струју. Бојим се да це вам рацун на крају испасти превелик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.06.2015 04:14

Жалосно је то како власт уништава привреду мала предузећа а и грађане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шукниће им Шукал.

21.06.2015 05:59

Поскупиће струја,интерес је то братије која има ваучере у електропривреди,већ је то добрим дијелом приватизовано. Сад политика мора да им удовољи јер се храни код тих газда,.запошљава своје страначке људе и раде супер бизнис. Павићеви багери итд ,. Зато подржавам Адама Шукала и њему сличне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

21.06.2015 06:03

Какви протести, сутите, угрозавате интересе РС..немате ви петљу за протесте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО БЛ

21.06.2015 06:04

ПАВИЋ КАО БРАНИ НАРОД ,УДБАШКА СТАРА МРЦИНА ,А ЖЛИ СЕ ДОЧЕПАТИ МЈАСТА ДИРЕКТОРА ТЕ УГЉЕВИК КОЈЕ ГОДИНАМА ПРИПАДА СНСД А ВОДИ ГА ЖИКА КРУНИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

21.06.2015 07:22

Ја сам цлан СНСД али ако поскупе струју ја цу бити на целу протеста!

ОДГОВОРИТЕ