Лијепо звучи, а истина је - СРБИЈА ЈЕ ПРВАК СВИЈЕТА У ФУДБАЛУ!

Звучи нестварно, али тако је - Србија је у финалу Светског првенства у фудбалу победила Бразил! Јунаци су "орлићи", играчи омладинске селекције који су петоструке шампионе света савладали после продужетака са 2:1.

Фудбал 20.06.2015 | 09:38
Лијепо звучи, а истина је - СРБИЈА ЈЕ ПРВАК СВИЈЕТА У ФУДБАЛУ!

Изабраници Вељка Пауновића су партијама и понашањем на шампионату на Новом Зеланду одушевили нацију, вратили веру у фудбал и показали како се бори за национални тим. Финале са Бразилом је посластица и прилика да се понови успех чувених "чилеанаца", генерација која се 1987. године попела на кров света.

За разлику од претходних дуела, Пауновић је направио значајну измену у офанзиви, досадашњи "џокер" Иван Шапоњић добио је место у стартној постави, па уз Мандића и Живковића преставља "навалу", а у једанаесторци је био уместо Гаћиновића.

Прво полувреме: Две добре одбране Рајковића, "орлићи" пропустили велику шансу у 45. минуту

Већ у другом минуту Србија је припретила, Мандић је са левог угла шеснаестерца послао лопту ка Живковићу, ком је корак недостајао да је захвати како жели. И подршка је као да се игра у Србији, наша дијаспора је испунила велики део трибина, па одјекује скандирање "орлићима".

Да разлога за страх од Бразила нема, показао је наставак увода, јак пресинг је анулирао покушаје Бразилаца да се разиграју, а за то време, само су мало јачи пасови иза леђа одбране ривала спречили Србију да уђе у озбиљнију шансу.

У 10. минуту је прекид Бразилаца био опасан, после интервенције Вељковића је Жан Карлос оштро шутирао, што је била само приликада се и Рајковић истакне добром одбраном.

Дисциплинованост је била одлика екипе и даље, офанзивци нису остављали саиграче на цедилу при нападима Бразилаца, па се и Мандић враћао у одбрану како би "покрио" десну страну по којој су противници опасни. Са те стране је један ударац Жесуса одбранио Рајковић и Бразил из изнуђеног корнера није створио ништа.

Жоао Педро је био све опаснији, претрчао је више од пола терена у 25. минуту и дошао до изгледне прилике за шут, али на срећу, реализација је била траљава. Коначно се дочекала боља прилика Србије у 29. минуту, опасна контра заустављена је фаулом на око 25 метара, но прејако је слободан ударац извео Живковић.

"Ајмо, 'ајде, сви у напад", одјекивало је са трибина, али су и Бразилци показали зашто нису примили гол више од 500 минута, чекао се прекид или контра, а тек је Гајић са велике дистанце тестирао рефлексе голмана Жана у 33. минуту.

Фалио је завршни пас "орлићима" у неколико ситуација, пред крај полувремена је пропала нова шанса када је Милинковић-Савић избацио Шапоњића, а млади голгетер Партизана лоше је захватио лопту пошто је отишао превише искоса по десном боку.

Велика штета је што вођство није створено пред одлазак на одмор, изборени корнер после гужве у шеснаестерцу донео је одлично уиграну комбинацију - Бабић је главом спустио Милинковић-Савићу, да би играч Генка шутирао по средини, право у голмана Жана.

Друго полувреме: Гол Мандића за вођство, Бразил узвратио после три минута

Веома офанзивно су ривали ушли у наставак, већ у 47. минуту су бацили одбрану на муке, са само два метра је лопту избацио Антонов до Данила, који је са 20-ак метара тукао тик преко пречке.

Брзо је стигао одговор, офсајд Мандића спречио је нову акцију, нападач Чукаричког је мало касније подбацио када је послао дугу лопту иако је имао боља решења на 30-ак метара од гола, а у 52. минуту, припретили смо из новог корнера.

Кашњење у одбрани није скупо коштало тим Вељка Пауновића мало касније, проиграо је Данило Габријела, да би уследио катастрофалан шут са десног крила. Мало је недостајало да се то казни, сјајни Живковић је сачекао утрчавање Гајића и сервирао лопту, а Жан је одбранио ударац играча ОФК Београда са пет метара.

Освежен је састав Бразила уласком Переире уместо Бошиље у 65. минуту, а фрустрирани првотимац је, незадовољан изменом, шутирао оконструкцију клупе. И коначно, у 70. минуту, Мандић је за партију награђен одличном асистенцијом, лопта је са десног бока дошла на само два метра од гола, па је играчу Чуке преостало само да је спроведе у мрежу за "хладан туш" петоструким првацима света!

Нажалост, радост је кратко трајала, тек три минута. Превише је дозвољено Переири, Живковић и Максимовић су га олако пустили да се прошета кроз шеснаестерац, а затим и Гајић, поред ког је овај фудбалер и полао лопту тик у малу мрежу гола Рајковића.

Направљена је и прва измена у нашем табору, Гаћиновић је ушао у игру уместо стрелца Мандића, после чега је Гиљерме на нове муке бацио Рајковића - голман Црвене звезде скренуо је лопту у корнер.

Бразилска опсада приморала је Пауновића на дефанзивнију измену, Вукашин Јовановић је ушао уместо Милинковић-Савића, а навијачи су песмом покушали да охрабре "орлиће" у напетој завршници.

Какав је Рајковић голман, показао је у 91. минуту. Изнудили су ривали слободан ударац на око 20 метара од гола, одлично га је извео Переира, али је одбрана Рајковића била још боља, па се ушло у продужетке, четврте на турниру за Србију, а треће за Бразил.

Први продужетак: Велика шанса Бразилаца у 105. минуту, одбрана исправила грешке

Рожерио Микале је извршио све три измене, Пауновић је сачувао још једну на почетку првог продужетка, али је брзо реаговао и убацио Стефана Илића уместо индиспонираног Шапоњића, који ниједном није имао прилику да искористи најјачи адут, игру главом.

Поред умора због четвртих продужетака на турниру, додатно је отежавао игру и велики пљусак који је почео. Свежина Илића добро је дошла екипи, његов трк је натерао Алефа на фаул за жути картон, а падавине нису сметале само нашим навијачима, који су по киши наставили да храбре екипу.

Пред крај првих 15 минута, Бразилци су унели нервозу у одбрану, реаговали су Вељковић и Гајић после опасне акције и гужве у шеснаестерцу, па је у последњем тренутку отклоњена опасност пред нову краћу паузу.

Други продужетак: Гол Максимовића у 118. минуту!

Брзо су пулени Вељка Пауновића дошли до изгледне прилике, Максимовић је био у лепој позицији на ивици шеснаестерца, а лопту је мало јаче захватио и пребацио преко пречке.

Узвраћено је новим оштрим ударцем Жоао Педра са дистанце, Рајковић је по ко зна који пут на мечу био на месту и спречио преокрет. Дешавале су се грешке у додавањима, умор је учинио своје на обе стране, а Јовановић је фаулом на средини терена "зарадио" жути картон.

У 118. минуту, сјајна акција резултирала је повратком вођства, а велике заслуге имао је одморни Илић. Одлично је протутњао по десној страни, упослио Живковића, а његов брз пас уз избегавање офсајда сервирао је погодак Максимовићу!

И стварно, нестварно делује, али је истинито - СРБИЈА ЈЕ ШАМПИОН СВЕТА У ФУДБАЛУ!!!

Бразил - Србија 1:2 (0:0)
(Переира 73 - Мандић 70, Максимовић 118)
Стадион: Норт Харбур, Окланд Судија: Фахад Ал Мирдаси (Саудијска Арабија)

БРАЗИЛ: Жан, Жоао Педро, Марлон, Лусао, Жорж, Данило, Јаја (од 74. Малком), Гиљерме, Бошиља (од 65. Переира), Габријел Жезус (од 90+1. Алеф), Жан Карлос.

СРБИЈА: Рајковић, Гајић, Бабић, Вељковић, Антонов, Здјелар, Милинковић-Савић (од 82. Јовановић), Максимовић, Живковић, Мандић (од 76. Гаћиновић), Шапоњић (од 95. Илић).

Коментари / 0

Оставите коментар