Откривене тајне карте помоћу којих је Колумбо стигао у Америку

Када је Кристофер Колумбо током свог историјског путовања 1492. године допловио до Бахама, веровао је да је стигао до Јапана. Грешка се догодила захваљујући карти коју је Колумбо држао у руци, а на којој амерички континенти уопште нису били уцртани, док је Јапан уцртан управо на месту где се налазе Бахами.

Занимљивости 20.06.2015 | 08:42
Откривене тајне карте помоћу којих је Колумбо стигао у Америку

Захваљујући новој мултиспектралној технологији, научници са Универзитета Јејл открили су на Колумбовој карти бројне детаље који су с временом избледели и постали нечитки. Успут су и утврдили да је карта направљена 1491. године. Верује се да ју је нацртао немачки картограф Хенрикус Мартелус који је у то време радио у Фиренци.

Карта коју је користио Кристофер Колумбо


Мартелус се приликом израде своје карте ослањао на пројекције славног старогрчког математичара, географа, астронома и астролога Клаудија Птоломеја, али и новијим открићима, попут оних које је приликом својих путовања забележио Марко Поло или пак португалским путовањима око Рта добре наде.

Та мапа је касније послужила као подлога чувеној Валдсимулеровој карти, на којој је 1507. године први пут уцртан амерички континент.

Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

20.06.2015 10:51

Којег .оку је и открио каубоје ,да није сад би зивјели у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни пролазник

21.06.2015 20:24

Колумбо, * * * е м ли те радознала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

22.06.2015 05:21

Уз ове карте, унистен је један цитав континент. Истребили су све Индијанце! Данасњи белци у Америци су уцинили КОНТИНЕНТОЦИД!!!

ОДГОВОРИТЕ