Чињенице о Другом свјетском рату које можда нисте знали

Када се прича о победама у Другом светском рату, о Немачкој се говори да је побеђивала због своје високе технологије и због војске са модерном механизацијом.

Свијет 20.06.2015 | 08:00
Чињенице о Другом свјетском рату које можда нисте знали

Али то није баш тако - било је и јачих од ње. Ова и још четири чињенице ретко коме су познате.

1) Француска је имала више тенкова, топова и људи од Немачке кобне 1940. године
Када је Немачка 10. априла 1940. године кренула у напад, само је 16 од 135 дивизија било механизовано, тј. имало механизовани транспорт. Остатак се ослањао на коње и ход. Од савезника само је Француска имала 117 дивизија.

Осим тога, Француска је имала и више топова: Немачка је имала 7.738 топова, а Французи чак више од 10.000. Већина француских тенкова била је већа, јаче борбене моћи и имала је бољи оклоп од немачких "панцера".

2) Копнене снаге нису биле приоритет у Уједињеном Краљевству
Британија је још пре почетка рата одлучила да ће главне снаге њене војске бити ваздушне снаге и морнарица. Тек после пада Француске одлучили су да ојачају и копнене снаге.

Све до пролећа 1944. године, приоритет оружаних снага Британије било је ваздухопловство. Сама Британија изградила је током рата 132.500 авиона, што је запањујући успех имајући у виду то да Краљевско ратно ваздухопловство ни у једној од битака није имало више од 750 ловаца.

3) Савезнички губици бродова за снабдевање износили су само један одсто
Савезнички губици током Другог светског рата у Северном Атлантику, на Арктику и у националним водама износили су само 1,48 одсто. Укупно је било 323.090 индивидуалних путовања, а само на 4.786 дошло је до потонућа. Од тог броја 2.562 брода су била британска. Током рата свакодневно је пловило око 2.000 бродова.

4) Јапанци су имали ракете-камиказе
Нису само Немци имали авионе на ракетни погон током Другог светског рата. После почетних победа Јапан није могао да држи корак са технологијом САД. Међутим, развијена је "окха", ракета којом је управљао човек и која се користила против савезничких бродова. Након тога су камиказе управљале ракетама.

Када би авион достигао мету, испустио би ракету, а она би летела према броду док је пилот не би "упалио" и залетео се брзином већом од 800 километара на час. Пилоти "окхе" били су познати као "јинраи бутаи" (богови муње). Само три савезничка брода су потопљена.

5) Изгубљени ловац немачког ваздухопловства
Док је "Месершмит" развијао "Бф-109", конкурентска компанија "Хеинкел" такође је развијала нови авион - "Хе-112". Први прототипи имали су сличне карактеристике. Оба авиона летела су брзином већом од 550 километара на час, али је Хеинкелов авион имао и невероватан досег од 1200 километара и још неке карактеристике које су знатно боље чак и од Месершмитовог авиона Бф-110, који је имао два мотора.

Ипак, Вили Месершмит био је партијски човек, а Геринг је обожавао авион "Ме-110", док је Хеинкел имао и "мало" јеврејске крви, па је његов пројекат брзо одбачен.

Извор: Вечерњи.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Адис

20.06.2015 08:09

Што је највише интересантно а није овдје написано, да је за вријеме другог свјетског рата само у битци за Сталинград погинуло висе Руса него Американаца, Енглеза, Француза у цијелом рату!! То је невјероватно! Али стварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

21.06.2015 05:57

Добро,узмимо да су ови наводи тацни.Питам се, засто су многе земље ,па и Француска,капитулирале и у цему је тајна Хитлеровог успеха,мислим на окупацију дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Богољуб

21.06.2015 09:41

Зато сто се војска Француске распала јер је пола било за нацисте а остали као нису мада су у сустини Швабе доцекане у Француској као да су ослободили Француску,висе је Француза погинуло од савезницких бомби него од фасиста.

ОДГОВОРИТЕ