Звезда шампион Србије први пут од 1998.

Титула је црвено-бела! Кошаркаши Звезде су после 17 година успели да дођу до трофеја у српском националном шампионату пошто су и у трећој утакмици финалне серије били бољи од Партизана са 58:54 (18:17, 10:20, 18:7, 11:10) у Пиониру.

Кошарка 18.06.2015 | 23:11
Звезда шампион Србије први пут од 1998.

Црвено-бели су последњи пут били шампиони 1998. године, још за време Југославије, док им је ово прва титула од самосталности Србије, а до ње су дошли победом од 3-0 у серији над вечитим ривалом.

Меч је на старту био јако тврд, са мало поена и добром одбраном Партизана који је успео да до полувремена заустави Звезду и дође чак у једном тренутку и до двоцифрене разлике.

Као да се тим из Хумске уплашио толике предности, одједном се нашао у подређеном положају, јер је предност истопљена до краја треће четвртине.

У последњој деоници су црно-бели јурили вођство противника, полазило им је за руком да у финишу заплаше, али не и да спрече вечитог ривала да дође до трофеја.

Сви играчи Звезде су подједнако су угравирали име у трофеј, а најефикаснији на последњем сусрету у финалној серији били су Лука Митровић и Бранко Лазић са по 13 поена. На другој страни, Никола Милутинов се истакао са 17 поена, док остали играчи нису успели да дођу до двоцифреног учинка.

Прва четвртина: Велика борба без већих разлика, лепа закуцавања Марјановића и Лазића

Прва петорка Звезде била је Вилијамс, Лазић, Дангубић, Митровић, Цирбес, а супротставили су им се Тепић, Милосављевић, Андрић, Мачван, Ђумић.

Андрић је почео утакмицу уместо Павловића и то се показало као добар потез тренера Партизана Вујошевића, пошто је бек повезао четири поена за вођство црно-белих 9:7. На истеку шестог минута Лазић је два пута промашио тројку, али је онда невероватно закуцао поред Павловића и уз фаул донео предност домаћину 14:11.

Радоњић је одлучио да у игру убаци Бобана Марјановића крајем четвртине, а он је одмах пронашао простора и спустио лопту у кош. Можда су црвено-бели имали атрактивнијих потеза, али је Партизан тихо пратио пратио резултат и погађао са полудистанце, па је после првих 10 минута било само на "-1" (18:17).

Друга четвртина: Јако неефикасна Звезда, црно-бели и до "+10"

Успевао је Партизан да извуче Марјановића мало из рекета, јер им је он био велика препрека на том делу терена, а онда је Мачван одиграо два пута леђима против Митровића и лако погодио. Искористили су Вујошевићеви изабраници позитиван тренутак и наставили резултатску клацкалицу вођством од 24:23.

Радоњић је био веома нервозан због грешака својих играча у до 16. минута игре, јер су шутирали из неизграђених позиција, лоше бранили пикенрол игру, па је Звезда морала да кује план како да се врати са "-6" (29:23).

Тим са Малог Калемегдана био је без поена три минута, а онда је стигла трећа лична грешка Миленка Тепића који је морао рано на клупу, па је Митровић са слободних бацања поправио ситуацију (25:31). Поново је Партизан имао "+8" на минут до полувремена, јер је Милосављевић био прецизан са дистанце, а Радоњић је морао да затражи тајм-аут (35:27).

Трећа четвртина: Тотални преокрет Звезде, домаћин истопио велику разлику

Лазић је на старту треће четвртине преузео одговорност, повезао пет поена уз једну тројку, тако да је врло брзо истопљена разлика Партизана на 33:37. Упечатљиви дуели су били Милутинова и Марјановића, јер се центар екипе из Хумске прилично добро борио са противником и затварао рекет, тако да је је још увек била предност на страни гостију (41:44).

Ипак, Звезда је убрзала игру и успела је до 28. минута да консолидује игру, а после 60 секунди је Лазић поново дошао на сцену, па је резултатски егал био на снази (44:44).

Шта више, црвено-бели су у последњој секунди трећој деоници преко Цирбеса и повела, али се стекао утисак да су судије донеле погрешну одлуку када су пресудиле да је био погодак, јер се сирена огласила за стотинку раније (46:44).

Четврта четвртина: Каква драма, Звезда шампион!

Звезда је у последњој деоници била константно у предности, а после фаула над Џенкинсом дошла је и до "+5", што је веома узрујало госте који су промашили, али исти играч није успео да прихвати пас у транзицији, па је остало 53:48.

Сигурно најбољи играч Партизана у овој финалној серији Милан Мачван био је под великим притиску на линији пенала, па је промашио оба слободна, што је дало додатну снагу Звезди да на три и по минута до краја увећају предност преко Цирбеса и Митровића (56:48).

У тим тренуцима, на три и по минута до краја меча, домаћи навијачи су помислили да је све готово на "+8", али је Партизан направио серију од 5:0, а да ствар буде још драматичнија, поново су црно-бели имали прилику да се додатно приближе, али је лопта изгубљена.

Све је било и у последњих 30 секунди на један посед, Звезда је сачувала три разлике, а Милосављевић је био на линији за слободна бацања одакле је на девет секунди до краја једном погодио за 56:54.

Ипак, у жестоком трилеру, Партизан се борио, али је пао и у трећој утакмици, тако да је Звездино славље могло да почне.

Црвена звезда - Партизан 58:54 (18:17, 10:20 18:7, 12:10)
Дворана: "Пионир", гледалаца: 6.248, судије: Војиновић, Нешковић, Николић

Црвена звезда: Вилијамс 5, Ребић, Дангубић, Митровић 13, Лазић 13, Блажич 2, Калинић 5, Марјановић 6, Тејић, Џенкинс 5, Јовић, Цирбес 9.

Партизан: Павловић 6, Тепић 2, Маринковић 1, Дало, Милутинов 17, Милосављевић 8, Мачван 8, Ђумић 3, Андрић 9, Милутиновић, Глишић, Безбрадица.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Делија

18.06.2015 22:03

Свака част момци! Све три титуле!

ОДГОВОРИТЕ