Резолуцији се даје превелики значај

Надлежни међународни судови утврдили су да Србија није починила геноцид у Сребреници и ту чињеницу не може променити најављена резолуција у Савету безбедности УН, изјавио је данас професор међународног права Тибор Варади, оценивши да се тој резолуцији даје непримерено велики значај.

Босна и Херцеговина 18.06.2015 | 13:35
Резолуцији се даје превелики значај

Варади је Тањугу рекао да се најављена резолуција, о којој би СБ УН требало да расправља 7. јула, доживљава као "нешто судбоносно", али да он не мисли да је тако, оцењујући да је та резолуција добила мало већи одјек у политичкој свести него што га заправо има.

"Чињеница је да је по садашњим судским одлукама геноцид почињен, цињеница је да се не може приписати Србији, као и да су многи српски руководиоци већ чинили гестове и одавали пошту жртвама", рекао је Варади и додао да Савет безбедности УН не утврђује да ли је негде почињен геноцид него надлежни судови.

Он је рекао да је Међународни суд правде утврдио да је у Сребреници почињен геноцид, али да се не може приписати Србији, као и да су у врло великом броју случајева тај суд, али и Хашки трибунал, утврдили да геноцида није било.

Варади каже да оно што је познато из текста резолуције који није коначан и који ће се вероватно дорађивати јесте да се констатује да је у Сребреници почињен геноцид и да се позива на помирење и на уважавање жртава, што, како каже, нису није ништа ново.

Међутим, додаје, то што су надлежни судови утврдили да се трагедија у Сребреници не преписује Србији не значи да и Србија и све друге земље у региону не би требало да одају почаст жртвама што је, подсећа, и до сад чињено.

"Сада је 20 година од Сребренице па та тема помало долази на дневни ред, али ја не видим да се ту несто драматично мења нити се може одлуком Савета безбедности мењати", навео је Варади.

Да ли се може очекивати усвајање те резолуције у СБ УН чија је чланица и Русиија, за Варадија је питање које треба поставити стручњацима за политику, а не за право.

"Ја то не бих могао да кажем, све зависи од тога да ли ће се постићи компромис око текста и појединих формулација", закључио је Варади.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

18.06.2015 14:34

Како би било да направе резолуцију о свим геноцидима које направи НАТО у свијету, а не да је измисљају тамо гдје га нема.

ОДГОВОРИТЕ