Пазите ово: Дневни промет од клађења – 80 милијарди €!!!

Да, толико се новца обрне за 24 сата. "Меч не може да се намести без знања фудбалера", каже генерални секретар Федербет-а.

Фудбал 17.06.2015 | 09:40
Пазите ово: Дневни промет од клађења – 80 милијарди €!!!

Генерални секретар Федербет-а Франческо Баранца поручио је данас да државе, фудбалски савези, клубови, фудбалери и медији морају заједно да раде против намештања спортских утакмица, истичући да је недељни обрт у клађењу 80 милијарди евра.

Баранца је на Форуму "Заштита етичких принципа и интегритета савременог спорта", који организује Тањуг у сарадњи са Министарством омладине и спорта, рекао да је намештање утакмица криминал који за собом оставља доказе, између осталог, и на тржишту клађења.

Он је навео да досадашњи приступ у борби против намештања утакмица није дао задовољавајуће резултате и да све земље на свету, па чак и оне које су међу најмање корумпираним, имају тај проблем.

Баранца је рекао да против намештања утакмица морају да раде сви који су укључени у тај посао, посебно фудбалери и њихови клубови.

"Нико од нас не може сам да намести меч, без знања фудбалера", рекао је Баранца.

Он је казао да постоје земље у свету где је фудбал "замало па изумро", јер су све утакмице намештене, наводећи да и у европској лиги процене измичу контроли, те да се, на пример, у Италији на сваке две или три године деси велики скандал.

Слично је и у Белгији, рекао је Баранца, наводећи да је криза у случају Грчке и Португала један од разлога зашто се намештају мечеви.

"У Грчкој и Португалији у време кризе клађење дође као једно од решења", рекао је Баранца.

Према његовим речима, лига на Кипру једна је од најкорумпирањих, а високо на тој листи су и Шведска и Канада, које имају велики проценат намештања мечева, иако су иначе међу најмање корумпираним земљама у свету у другим областима.

"Имамо чудне приче у прошлој седмици и у Хрватској, Словенији, Румунији и Бугарској", рекао је Баранца.

Извршни директор СКС365 групе, која се бави клађењем у спорту, Тхомас Смолвуд рекао је да је спорт бизнис у којем има корупције, а да су образовање и обука веома битни за борбу против те пошасти, односно намештања утакмица.

Он је истакао да су кладионице природни противник намештања мечева и добар савезник у тој борби.

"Где постоји похлепа и шанса за зараду, постоје и људи који ће то искористити", рекао је Смолвуд.

Он је истакао да су сви који учествују или уживају у спорту жртве намештања утакмица, од спортиста, преко клубова, навијача, али и кладионица.

"Важно је одбранити интегритет спорта кроз образовање, од малих ногу деци објашњвати шта их чека, а и медије би требало обавестити о њихој улози, јер је одговорност и на њима", рекао је Смолвуд.

Коментари / 0

Оставите коментар