Дуг за боловања 30 милиона марака

Фонд здравственог осигурања Републике Српске дугује послодавцима у Српској око 30 милиона марака по основу накнада за боловања.

Република Српска 16.06.2015 | 21:13
Дуг за боловања 30 милиона марака

У Фонду истичу да се око 60 одсто тог дуга односи на јавни сектор.

- Приоритет нам је привреда, а посебно предузећа која редовно измирују обавезе према Фонду и редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање - истичу у Фонду здравственог осигурања и додају да су прошле године послодавцима рефундирали око 9,5 милиона марака за нето плате радника који су одсуствовали са посла због болести.

Кључни разлог за дугове са којима кубуре, како истичу у Фонду, су дуговања према њима за неуплаћене доприносе, која премашују 200 милиона марака. Ситуација је још тежа ако се има у виду чињеница да половина тог дуга, како признају у Фонду, реално није ни наплатива, јер се ради о дуговањима предузећа која су у стечају или су ликвидирана.

- Једини наш извор прихода су доприноси за здравствено осигурање. Дуговања према послодавцима за боловања не би било када би сви редовно измиривали обавезе према Фонду. На тај начин бисмо остваривали планиране приходе и не би било проблема у финансирању здравственог система - истичу у Фонду здравственог осигурања.

Предраг Згоњанин из Уније удружења послодаваца РС каже да су многи привредници у веома тешкој ситуацији и да немају довољно новца да редовно измирују своје обавезе према фондовима. Бољи дани, како каже, нису на видику, јер већ одавно мањка и домаћих и страних инвеститора, који би отворили нова радна мјеста.

- Све више људи радије бјежи у јавну управу него што се одлучује да покрене властити бизнис и то је још један од разлога што је огроман терет на привредницима, којима није лако да плаћају високе порезе и доприносе - казао је Згоњанин.

Према његовим ријечима, неопходно је детаљно испитати која предузећа највише дугују за порезе и доприносе, јер су дужници махом из јавног сектора.

- Треба направити рез међу дужницима, да би се створиле могућности да се напуне фондови, јер ће у супротном дугови још више расти - истакао је Згоњанин.

Фонд здравственог осигурања РС послодавцима надокнађује плату за раднике који су се налазили на боловању дужем од 30 дана, док за боловања краћа од тог периода послодавац обезбјеђује плату. У региону, међутим, доминира пракса да послодавци надокнађују плату за боловања до 40 дана, те су у том погледу послодавци у РС мање оптерећени. У Хрватској послодавац надокнађује плату за 42, а у Црној Гори за чак 60 дана.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брод

16.06.2015 15:49

Колики је вањски дуг то економисти знају, али колики је унутрашњи дуг знали то неко израчунати.Чини ми се да државне институције не плаћају ни лебац пекару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

16.06.2015 19:01

МЕНИ СУ ОДБИЈАЛИ 30 ПОСТО БОЛОВАЊЕ ЗБОГ КОМПЛИКАЦИЈА СА РАНОМ ИЗ РАТА КОЈУ САМ ЗАДОБИО ВРШЕЋИ ДУЖНОСТ, ПИТАО САМ ЗАР СЕ ЗАТО ОДБИЈ, А ОНИ СУ МИ РЕКЛИ ДА ЗА СВАКО БОЛОВАЊЕ ОДБИЈАЈУ 30 ПОСТО, БРУКА ОД ДРЖАВЕ

ОДГОВОРИТЕ