Лулић најбољи асистент, Џеко у друштву Роналда!

Двије везане побједе, над Израелом (3:1) и Андором 28. марта (3:0), одразиле су се и у укупној статистици квалификација за Европско првенство 2016. године.

Фудбал 16.06.2015 | 10:20
Лулић најбољи асистент, Џеко у друштву Роналда!

Након побједе (3:1) у петак над Израелом у шестом колу групе Б квалификација фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине вратила се у трку за пласман на предстојеће Европско првенство у Француској 2016. године.

Према појединим рачуницама изабраницима селектора Мехмеда Баждаревића за пласман на ЕУРО 2016 или барем у бараж потребне су најмање три побједе из четири преостала кола, што није неизводиво, с обзиром да БиХ гостује Белгији и Кипру, од којег је реално квалитетнија, те има домаће сусрете са аутсајдером Андором, а потом и лидером Велсом. У случају тријумфа 3. септембра у Бриселу, "змајеви" би направили огроман корак ка ЕП, то јесте имали би прилику избјећи додатно доигравање.

Двије везане побједе, над Израелом (3:1) и Андором 28. марта (3:0), одразиле су се и у укупној статистици квалификација, гдје су бх. репрезентативци испливали у врх. Сенад Лулић, тако је тренутно први асистент квалификација са четири додавања прије постизања гола, колико су их убиљежили и Иван Ракитић (Хрватска), Аркадиус Милик (Пољска) и Ђердан Шаћири (Швајцарска).

Един Џеко, најбољи стријелац репрезентације БиХ свих времена голом против Израелаца пробио се на трећу позицију голгетера. Највише, седам голова у досадашњем току квалификација постигао је Роберт Левандовски (Пољска), други је Енглез Дени Велбек са шест, а трећу позицију са по пет погодака дијеле Кристијано Роналдо (Португал), Омер Дамари (Израел), Томас Милер (Њемачка), Златан Ибрахимовић (Шведска), Един Џеко (БиХ)...

Занимљиво, Џеко је други по броју удараца покрај гола противника (14), а само једном више од њега то је учинио Вејн Руни (Енглеска).

Тријумф над Израелом поправио је и екипне статистичке податке националног тима БиХ у текућем квалификационом циклусу. Послије шест кола БиХ има осам бодова (двије побједе, два ремија и пораза) уз сада позитвну гол разлику 8:7. БиХ је укупно постигла осам голова или по утакмици 1,33. Џеко, Лулић, Миралем Пјанић и друштво... извели су 36 корнера, добили девет жутих и црвени картон. Направили су 69 прекршаја, а на недозвољен начин заустављени су 55 пута.

Репрезентативци БиХ у шест сусрета забиљежили су 2.466 додавања, од чега 2.193 прецизних, односно 89 посто успјешних. Ка голу противника шутирали су у 108 наврата, тј. 18 пута по мечу. У оквир гола лопта је ишла након 27 покушаја, а 53 пута покрај гола. Противници БиХ успјели су блокирати 28 шутева. Два пута лопта је погађала пречку или стативу послије удараца "змајева".

Коментари / 0

Оставите коментар