Душко Ивановић: На ЕП у Француској иду само најбољи!

Кошаркашка репрезентација Босне и Херцеговине припреме за Европско првенство почиње 23. јула окупљањем у Сарајеву, а селектор Душко Ивановић вјерује да ће на располагању имати најјачи састав.

Кошарка 16.06.2015 | 15:20
Душко Ивановић: На ЕП у Француској иду само најбољи!

На Европском првенству за кошаркаше у Француској, селектор Босне и Херцеговине Душко Ивановић нада се да ће имати на располагању најјачи састав.

Он је на списак од 25 играча уврстио и Мирзу Телетовића, Нихада Ђедовића и Јусуфа Нуркића, који је недавно оперисао кољено и очекује га пауза од три до четири мјесеца.

"Покушаћемо направити најјачу могућу репрезентацију. Рачунам на најбоље, па и на ову тројицу играча, мада су шансе да нам се прикључи Нуркић, због недавне операције кољена и периода опоравка, веома мале. Ипак, он је на списку ако се укаже и најмања шанса да буде с нама", рекао је Ивановић у интервјуу за "Дневни аваз".

Селектор "змајева" сматра да БиХ има велике шансе уколико на Еуробаскету наступе најбољи бх. кошаркаши.

"Ако будемо комплетни, сигуран сам да можемо парирати свим ривалима. Требамо размишљати о себи, својој форми, да се што боље припремимо. Еуробаскет ће бити веома јак. Већина екипа, за разлику од квалификација, на ЕП долази у најјачем саставу".

Уколико поменути тројац не буде у могућности да наступи у Француској, тражиће се алтернативна рјешења.

"Прво да видимо ко ће све доћи. Пред нама је веома дугачак период припрема, у којима ће сви добити прилику да се наметну. Имаћемо довољно утакмица и вјерујем да ћемо моћи направити прави избор. То да ли је неко млад или стар, неће играти улогу. Ићи ће они најбољи", поручио је Ивановић.

На списку се нашао и новајлија Алекс Ренфро, играч берлинске Албе, који ће дебитовати за БиХ.

"Ренфро је играо високи ниво, њемачки шампионат и Евролигу, и то веома добро. Дуго година је у Европи, има искуство, брзину, може да буде агресиван у одбрани, јак је у транзицији… Комплетан је играч. Током сезоне сам, као тренер Панатинаикоса, два пута играо против Албе, за коју наступа Ренфро. Он може бити велики плус за нас", додао је.

Немања Митровић одбио је позив, с обзиром да је желио да се одмори годину дана. Ивановић сматра да свако има право да прихвати или одбије позив у национални тим.

"Никога нећу силити да дође. Ко жели да игра, врата су му увијек отворена. Разумијем играче, некад сам и сам био у њиховој позицији, а и као тренер имам прилично искуства. Мени је јасно да је њима након напорне сезоне потребан одмор, да су жељни породица, да желе имати довољно времена за одмор уочи нове сезоне, да живе од клубова. С друге стране, играч некада мора да се жртвује и игра за репрезентацију. А ја желим само оне који су спремни за то. Овдје их има. Та жеља, коју сам препознао, један је од разлога зашто сам преузео репрезентацију БиХ", поручио је на крају селектор Ивановић, који ће вјероватно током наредне седмице објавити ужи списак играча за припреме.

Босна и Херцеговина ће играти у групи А у Монпељеу. Први меч на програму је 5. септембра против Пољске, а остали ривали у групи су домаћин Француска, затим Израел, Финска и Русија.

СПИСАК
На списку репрезентативаца налазе се: Немања Гордић (Цедевита), Мухамед Пашалић (Арис), Алекс Ренфро (Алба), Драшко Кнежевић (Игокеа), Џенан Муса (Цедевита), Зек Рајт (Истанбул), Нихад Ђедовић (Бајерн), Марко Шутало (Питести), Миња Милошевић (АЕК), Марко Јошило (Металац), Далибор Першић (Тимисоара), Адин Врабац (Триер), Недим Буза (Спарс), Един Атић (Спарс), Алмир Хасандић (Слобода), Мирза Телетовић (Бруклин), Мирослав Тодић (Тофаш), Миралем Халиловић (Крка), Кенан Карахоџић (Уникаха), Стефан Глоговац (Спарс), Елмедин Кикановић (Енисеј), Андрија Стипановић (Трабзон), Јусуф Нуркић (Денвер), Драшко Албијанић (Кожув) и Нермин Хујдуровић (Марсо).

Коментари / 0

Оставите коментар