Представљамо: Божинов - бугарски Руни у Партизану!

Годинама су медији спекулисали о звучним именима која би могла да појачају Партизан или Црвену звезду, да би коначно овог лета стигло једно право име.

Фудбал 15.06.2015 | 22:40
Представљамо: Божинов - бугарски Руни у Партизану!

Иако су најсветлији дани иза њега, Валери Божинов је свакако највеће име које је дошло у српску лигу још од Тариба Веста и Аилтона.

Међутим, за разлику од Нигеријца и Бразилца који су међу "вечите" стигли дубоко у четвртој деценији живота, Бугарин црно-бели дрес Партизана облачи у најбољих годинама за нападача – 29.

Партизан ће му бити чак 13. клуб у каријери (у пет је играо на позајмици), и шанса да се после неколико сезона заборава коначно врати на главну фудбалску сцену.

Божинов је откривен на Малти, од стране спортског директора Лечеа Панталеа Корвина почетком овог века. Он га доводи у барокни италијански град, и са само 15 година постаје најмлађи странац дебитант у Серији А.

Убрзо стиче право да игра за Италију, али је за свој 18. рођендан дебитовао је за домовину, управо против "Азура" на ЕУРО 2004. године.

Потпуни процват доживео је у првој половини сезоне 2004/2005, када под вођством Здењека Земана постиже 11 голова на 20 утакмица у Калчу.

Назван новим Христом Стоичковим, као одговор Серије А на вундеркида Премијер лиге Вејна Рунија, прелази у Фиорентину за2 13 милиона евра у јануару 2005. године.

Прву сезону су обележиле повреде, које ће му касније потпуно преусмерити каријеру, али у другој са осам голова привлачи пажњу Јувентуса који га позајмљује од Виоле.

Током једне полусезоне постиже седам погодака, али Јувентус због "Калчополија" се сели у Серију Б, што користи нови играч на трансфер тржишту Манчестер Сити и доводи га за седам милиона евра.

Међутим, већ на старту сезоне је покидао лигаменте колена, уследила је петомесечна пауза од које се није опоравио. Након што се вратио на терен и постигао једини гол за "грађане" током трогодишњег боравка на Етихаду, уследила је нова тешка повреда, Ахилове тетиве, те шестомесечна пауза.

Пошто се опоравио прелази на позајмицу у Парму, која одлучује да га купи, али он одбија трансфер незадовољан минутажом поред Ернана Креспа и Амаурија. Одлази у Португалију у редове Спортинга са којим потписује петогодишњи уговор.

Међутим, после само шест месеци постао је непожељан у Лисабону, јер је у Купу одузео лопту регуларном извођачу пенала Матијасу Фернандесу.

Промашио је шут за победу у надокнади времена, што је разбеснело навијаче и тренера Домингоса Пасијенсу, који га избацује из клуба.

Враћа се на место на којем је све почело, Лече, до краја сезоне, а потом је играо на позајмицама у Верони и Винченци, где се није прославио.

Након двогодишње агоније, 2014. први пут постаје члан једног бугарског клуба, Левског, за који постиже седам голова на 19 утакмица. То му омогућује повратак у Италију, али у Серију Б, где је наставио препород у Тернани.

Након што је постигао шест голова и показао да је смирио незгодни темперамент, италијански медији су спекулисали да би могао да се вратио у елитни ранг, али Божинов прихвата препоруку земљака Ивана Иванова, који га је предложио Партизану, па "бугарски Руни" стиже у Хумску 1.

Некадашња тинејџерска сензација, момак кога су поредили са великим Христом Стоичком, човек које је импресионирао челнике Фиорентине, Јувентуса и Манчестер Ситија, не жали због својих одлука током каријере, након што је добио шансу за повратак.

"Нећу да плачем за оним што је било. Било је тешко наставити после повреда колена и Ахилове тетиве. Само ми је била потребна шанса, да неко верује у мене. Људи кажу да сам стар и да сам завршио, али ја имам 29 гопдина и могу да се вратим на највиши ниво. Следећи циљ је Серија А", рекао је Божинов пре неколико месеци.

Нова станица је Хумска 1, место на ком ће Божинов сигурно добити максимално простора за игру и шансу да пре свега у квалификацијама за Лигу шампиона покаже да опет може да конкурише за тимове из лига "петице".

Коментари / 0

Оставите коментар