Данас почиње упис у средње школе

У Републици Српској данас почиње упис ученика у први разред средњих школа у школској 2015/2016. години.

Република Српска 15.06.2015 | 08:23
Данас почиње упис у средње школе

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је Срни да је конкурсом за упис ученика у први разред средњих школа који је расписало Министарство просвјете и културе за школску 2015/2016. годину планиран упис 11.712 ученика у 471 одјељење средњих школа. 

Према њеним ријечима, планирано је да највише буде уписано гимназијалаца - 2.661, а потом у струци економија, право и трговина 1.962, машинство и обрада метала 1.672 и електротехника 1.198 ученика. 

У струци угоститељство и туризам планиран је упис 844 ученика, а у здравство 828, затим слиједе пољопривреда и прерада хране 741, саобраћај 593, те геодезија и грађевинарство 264 ученика. 

Исти број ученика, по 222, планирано је да буде уписано у струци шумарства и обраде дрвета, и текстила и обраде коже, док је за хемију, неметале и графичарство планирано 126, а за културу, умјетност и јавно информисање 118 ученика. 

Богословију је планирано да похађа 24 ученика, док за геологију, рударство и металургију није планиран упис ученика. У остале дјелатности биће уписано 237 ученика. 

У наредна два дана ученици који имају 60 и више бодова остварених током основног образовања предају документе за упис у средње четворогодишње школе. Резултате њиховог уписа школа ће објавити 18. јуна. 

Ученици који имају мање од 60 бодова од 22. јуна предају документе за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе, а резултати уписа биће објављени 26. јуна. 

Након завршеног првог, јунског уписног рока, од 29. јуна до 10. јула биће организван други уписни рок. 

Приликом уписа кандидати се могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама. 

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа, с тим што ученик који се уписује у школу за ученике са посебним образовним потребама може имати другу старосну границу за упис у први разред. 

У умјетничке школе могу се уписати ученици који су завршили основну музичку и основну ликовну школу, као и ученици који нису завршили ту школу ако су претходно положили испит на нивоу програма тог образовања. 

Приликом уписа, ученици подносе школи пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених, диплому "Вук Стефановић Караџић", те дипломе за изузетан успјех из предмета значајних за занимање, као и дипломе са републичких такмичења. 

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, успјеху из пет предмета значајних за занимање у стручним школама, за смјер у гимназији или одсјеку у умјетничким школама, за који кандидат конкурише и на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе. 

Школа од ученика не може наплаћивати трошкове уписа.

Коментари / 0

Оставите коментар