ЕП: Српкиње за полувреме дале лекцију Хрватицама!

Кошаркашице Србије су уписале и другу победу на Европском првенству, пошто су савладале селекцију Хрватске са убедљвих 89:72 (19:20, 25:20, 26:17, 19:15).

Кошарка 13.06.2015 | 21:00
ЕП: Српкиње за полувреме дале лекцију Хрватицама!

Наше девојке су одлично отвориле шампионат победом над Летонијом (76:60), док је селекција из комшилука била поражена од Русије (62:83). Изабранице Марине Маљковић су у петак биле слободне, а после овог меча у недељу их очекује дуел са Великом Британијом и дан касније против Русије.

Раније у суботу, Летонија је савладала Британију са 67:58, а слободна је Русија.

Последња четвртина: Рапсодија наших кошаркашица
Било је јасно да бројчано слабије Хрватице неће моћи до краја да издрже жесток темпо, па су крајем прошле и почетком ове деонице почеле драстично да посустају.

Изабранице Марине Маљковић су наставиле да играју као у прошлом периоду и да повећавају разлику, користећи сваку шансу. Јелена Миловановић је погађала и тројке и пенале, Радочај такође бацања, а Бутулија је крунисала одлично додавање Пејџ, па је у у 33. минуту било великих плус 22 и 81:59.

Како је питање победника било познато, било је простора за атрактивне потезе и додавања иза леђа, као и за блокаде, и на семафору је засијало максималних 87:64 четири минута пре краја.

Трећа четвртина: Србија ломи отпор Хрватица са плус 15
Тројком Милице Дабовић и са два плус један Тијане Ајдуковић наше кошаркашице су повеле са 50:43 и најавиле како планирају да чувају вођство. И Радочај је била прецизна иза линије 6,75, а Ајдуковић још једном из рекета и Србија је стекла прву двоцифрену предност (55:45) у 24. минуту.

Проблем су само опет били чести фаулови, јер су већ после два минута у овој четвртини ушле у бонус. Хрватице су запретиле тако што су експресно преполовиле заостатак, али је Пејџ унела преко потребну сигурност у одбрану, а Соња Петровић везала четири поена полагањем из контре и "дугом двојком" (59:50).

Све је подсећало на расплет као у мечу са Летонкама чији су отпор наше кошаркашице сломиле баш у трећој четвртини. Сада је Миловановић тројком покренула серију 7:0 у којој је Бутулија положила у контри, а Јовановић прецизно извела пенале за до тада максималних плус 15 и 70:55, да би Циглар за крај деонице смањила на 70:57.

Друга четвртина: Анино додавање као Теодосићево
Као да су се "договориле" да копирају једне другу на старту ове деонице, па после тројке Боровић узвратила истом мером наша Невена Јовановић (24:23), а селекторка Маљковић је после непуних 13 минута дала шансу свим играчицама.

Мало се тражила добитну комбинацију, а мало више се умарала Хрватска, која је због повреда могла да рачуна само на девет кошаркашица.

Иако се водила велика борба, Ана Дабовић је асистенцијом попут Милоша Теодосића, гледајући у једну страну, а додајући у другу омогућила Сари Крњић да поентира. Уследила је и тројка Миловановићеве за 29:26, док су противнице слободним бацањима одржавале корак.

Млађа од сестара Дабовић је у тим тренуцима и погађала и асистирала, али су Српкиње пречесто слале ривалке на линију пенала и зато никако нису успевале резултатски да се одлепе, да би на минут и по пре краја полувремена Јовановић убацила тројку са више од седам метара за 42:38. Имала је Србија и плус шест, али су у самом финишу лако примиле кош, па се на одмор отишло резултатом 44:40.

Прва четвртина: Наше кошаркашице серијом 8:0 ухватиле корак
Маљковићева се одлучила за исту стартну петорку као и у првом мечу: Милица Дабовић, Дајана Бутулија, Ана Дабовић, Данијел Пејџ и Јелена Миловановић, а за Хрватице од почетка играју: Милоглав, Циглар, Мазић, Иванковић, Џанкић.

Мирна Мазић је са две тројке из два покушаја давала тон игри противничког тима, а наше кошаркашице су опет нешто слабије браниле рекет, о чему је и селекторка Маљковић причала после Летоније.

Јесте Миловановићева погодила под фаулом и искористила додатно слободно бацање, затим је Пејџ украла лопту и завршила контру за прво вођство Србије (5:3), и Бутулија је натерала противницу на грешку, али су Хрватице у четвртом минуту после продора Циглар отишле на 7:12.

Маљковић је у тајм-ауту од изабраница тражила да се не ослањају само на индивидуална решења и на паркет послала Соњу Петровић, Тамару Радочај и Невену Јовановић, убрзо и младу Кристину Топузовић и Сару Крњић, па је средином прве деонице променила целу петорку, што је дало резултат.

Прво је Петровић убацила тројку, затим и Јовановић у серији 8:0 коју је затворила Соња, одбрана је била боља, почеле су наше кошаркашице и да хватају лопту (однос у скоковима је у једном тренутку био 1:7) за преокрет и 15:14 у осмом минуту. До одласка на први обавезан предах играло се у ритму кош за кош - 19:20.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Осло

13.06.2015 20:13

Браво Србија

ОДГОВОРИТЕ