Обрачун кланова потреса Београд

Експлозија аутомобила усред дана, у прометној улици Београда, поред парка гдје се играју дјеца, само је један од бројних случајева који су се десили у посљедњих неколико дана и за које познаваоци прилика у подземљу кажу да представљају обрачун нарко-картела.

Србија 13.06.2015 | 14:28
Обрачун кланова потреса Београд

Експлозија аутомобила у покрету, тешке повреде возача и још двоје повријеђених. Слика из Кировљеве улице понавља се посљедњих недјеља и мјесеци у Београду.- Ако је у питању дрога, велики је новац уложен у ту трговину и сигурно је да ту нема опраштања.

Чињеница је да се то дешава нама у нашем граду. Ја се надам да се ради о појединачним случајевима, да то није у некој серији - каже Боро Бањац, бивши начелник Управе за борбу против организованог криминала.

Сачекуша на Звездари, хладнокрвно убиство у добро обезбјеђеној згради на Новом Београду догодили су се у свега неколико мјесеци. Убијене особе биле су повезане не само са криминалним круговима у Србији већ и у Црној Гори.

Овако сурове егзекуције за многе представљају наплату штете због заплијењених товара дроге.- Можда би могло да се разговара и о том питању, да се повезује и са хапшењем Дарка Шарића и неких других челних људи из те сфере.

Нека расподела за наслеђе или борба за наслеђе, за поједине регије, зоне, поједине делове града - каже Богољуб Милосављевић, професор права Факултета "Унион".

Познаваоци прилика објашњавају да је за добро позиционирање српских криминалаца и кријумчара дрогом велики утицај имао и рат на подручју бивше Југославије.- Криминалци не признају границе, нема баријера у језику, они изузетно добро сарађују.

Тако да наших људи има свуда, у свим земљама у Европи и свету и те како способних да могу да одрађују ове послове о којима се говори - каже Бањац.

Колико су криминалци брутални говори и посљедњи случај, да им очигледно није важно да ли ће још неко настрадати осим њихове мете.У случају у Кировљевој све се дешавало усред дана, у веома прометној улици, у близини аутобуске станице, а осим возача повријеђена су још и два случајна пролазника.

Посебан проблем за безбједност у српској престоници представља то што се у Београд привремено преселило неколико такозваних црногорских кланова чије су вође у рату око примата у криминалном бизнису.Дарко Трифуновић, професор на београдском Факултету безбедности, сматра да све води само ка једном узроку.

- Овде су у питању послови са дрогом. Убиства у Београду делују као стављање до знања једном криминалном крилу, оном губитничком, да им овде није место. Делује као да је неко постао господар тржишта у Србији - упозорава Трифуновић.

Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирза

13.06.2015 15:00

Тако треба само се рокајте

ОДГОВОРИТЕ