Како ће изгледати ФИБА елитно такмичење: Србији место у Евролиги!

ФИБА је савезе упознала с платформом о Евролиги која би се играла од октобра, а коју би спонзорисала енглеска фирма „Одгерс Берндтсон“.

Кошарка 14.06.2015 | 17:40
Како ће изгледати ФИБА елитно такмичење: Србији место у Евролиги!

Садашњи формат УЛЕБ Евролиге добиће јаку конкуренцију у виду Европске кошаркашке лиге, а “Блиц” је имао увид како би то такмичење требало да изгледа. Раскол на релацији ФИБА - УЛЕБ довео је до извесног формирања новог такмичења, како из ФИБА тврде, зарад већег профита и хармоније у европској кошарци, што би могло добро да донесе и нашим клубовима.

Да се озбиљно ради и планира ново такмичење сведочи и то да је лондонској фирми “Одгерс Берндтсон” поверено спонзорство и избор извршног директора. Ова компанија се бави пружањем помоћи приватном и јавном сектору у проналаску најбољих људи из области менаџмента, директора и менаџера. Послује 40 година и има канцеларије у преко 50 градова широм света.

- УЛЕБ Евролига има буџет од 25 до 30 милиона евра, а ФИБА Евролига може далеко боље од тога. Такмичење би било много исплативије за учеснике - рекао је Жан-Пјер Сијута, председник Кошаркашке федерације Француске и члан Борда ФИБА.

У игри се налазе највећи европски клубови, а савезима и клубовима је представљено 10 кључних тачака на којима би ово дугорочно такмичење почивало. Као најважнији постулати истичу се широка укљученост националних првенстава, односно прваци свих држава би били у конкуренцији за улазак у Европску лигу. Што се Србије тиче, њу ће представљати Црвена звезда, која је прошле сезоне кроз АБА лигу обезбедила пласман резултатима. Наредне сезоне шампион новог регионалног такмичења са простора бивше СФРЈ (уместо АБА лиге) ишао би у ФИБА Евролигу, а уколико се регионална не формира, онда би прваци националних шампионата у будућу европску елиту. Засад се зна и да би 12 најбољих тимова били сигурни учесници, као и клубови из атрактивних градова, а борба за титулу водила би се на фајнал фору, док би играли и против НБА екипа.

Патрик Бауман, генерални секретар ФИБА, види снагу у следећем.

- На фајнал фору у Мадриду видели смо да је такмичење напредовало, али и да није достигнут ниво за који су клубови пре 15 година веровали да може да досегне. Чињеница је да су бројке много супериорније у фудбалу, а проблем је што у оваквој кошарци не могу да напредују - истиче Бауман.

ФИБА тужила УЛЕБ

ФИБА Европа, огранак Међународне кошаркашке федерације, покренула је тужбу против УЛЕБ (Евролиге) због неплаћања таксе од 2012. године у спору око будућег календара такмичења, а односни се на накнаду од 400.000 евра. Евролига мора да издвоји поменуту суму као део договора да су Евролига и Еврокуп званично водећа два европска клупска такмичења, али је то одбила да плати тврдећи да је ФИБА прекршила споразум о заказивању утакмица репрезентација током клупске сезоне.

Кључне тачке нове лиге
1 Професионална организација и развој кошарке на нивоу највећих клубова чланица ФИБА
2 Такмичење би привукло најквалитетније емитере и спонзоре
3 Широка укљученост националних шампионата, прваци свих земаља могу да се боре за улазак
4 Најбољих 12 тимова и клубова из атрактивних градова сигурни су учесници
5 Развој талената
6 Фајнал фор за крај сезоне
7 Повећање прихода од маркетинга
8 Проширење на тржиштима као што су Велика Британија, Немачка, Шпанија, Француска, централна и источна Европа
9 Играње против НБА тимова и међународни турнири
10 Развијање на дигиталним и друштвеним мрежама

Коментари / 0

Оставите коментар