Европски парламент одустао од резолуције о Сребреници?

Европски парламент највјероватније ће повући одлуку да се у дневни ред пленарног засједања у јулу уврсти предлог резолуције о Сребреници.

Босна и Херцеговина 13.06.2015 | 08:45
Европски парламент одустао од резолуције о Сребреници?

Резолуцијом су се институције ЕУ позивале да учине све да се такав злочин више никада не понови, сазнаје "Данас" незванично од извора у ЕП.Како прецизирају саговорници "Данаса", преовладао је став да би таква резолуција "била превише проблематична због хрватских посланика у ЕП".

"Нико не жели да се понови случај од прошле јесени, када је донијета резолуција о Војиславу Шешељу, што је изазвало проблеме. Процијењено је, дакле, да резолуција о Сребреници сада не би било угодна ни за једну страну, иако је, свакако, такав документ потребан", истичу извори у ЕП.

Саговорници "Данаса" најављују да ће двадесетогодишњица геноцида у Сребреници бити обиљежена током пленарног засједања у Стразбуру од 6. до 9. јула. У том контексту, истичу да је планирано да предсједник ЕП Мартин Шулц одржи говор, као и да посланици донирају новац удружењу "Мајке Сребренице".Како сазнаје "Данас", дио садржаја организује се на иницијативу посланице Тање Фајон.

Она ће се, такође, 10. јула придружити посљедњој дионици "Марша мира", а дан касније ће присуствовати комеморацији у Сребреници.Поједини медији су претходних дана објавили да се у нацрту резолуције ЕП констатовало да је Војска Републике Српске под командом генерала Ратка Младића након заузимања Сребренице у јулу 1995. стрељала више од 8.000 бошњачких мушкараца и дјечака, док је око 30.000 жена и дјеце протјерано у акцији етничког чишћења.

У тексту је наглашено да Европски савјет, Комисија и земље чланице ЕУ "морају да учине све да се такав злочин никада не понови, а да превенција геноцида треба да буде међу приоритетима европске политике".

Нацрт резолуције је истицао и значај политике помирења и указивао на важну улогу коју у томе имају вјерске институције, медији и образовни систем. Иницијатор предлога резолуције био је хрватски посланик Иван Јаковчич, а усвојила га је Алијанса европских либерала и демократа (АЛДЕ), трећа по снази група у ЕП.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик казао је да ће РС преко руских инстанци у Савјету безбједности УН изразити незадовољство због резолуције о Сребреници, коју припрема Велика Британија, пренијели су бањалучки медији.

Према Додиковим ријечима, сви очекују да ће таква резолуција "додатно оцрнити и ставити у незавидан положај и српски народ и Републику Српску".

Ишао или не ишао у Сребреницу, то ће бити одлука Србије, а не одлука САД, Велике Британије, Русије или било чија друга, изјавио је премијер Србије Александар Вучић и додао да још није одлучио да ли ће ићи на обиљежавање 20. годишњице злочина у Сребреници и да то зависи од безброј фактора.

Извор: Глас Српске, Данас

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РеQуест

13.06.2015 07:07

Глупости као и остало..... Ми гладни, а они одлучују хоће ли резолучивати или неће..... Ебала и' Резолуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мргуд

13.06.2015 10:20

Ма ко је гладан....иди мало на пијацу за пет марака мозес купити доста тога, а и људи раде и на дневницу...мозес сада зарадити гдје хоцес....али сада смо сви господа...цуј гладан

Name

Ре: РеQуест

13.06.2015 07:25

За цињеницу да сте ви гладни не сноси одговорност Европски парламент, вец они за које сте гласали.. нпр, својим богатством вас (истина, ни насем није мане) предсједник би могао хранити пола Балкана.. ..ко је ту луд, а ко нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан ,...

13.06.2015 07:36

Па докле це српска политика ,интелектуалци ,медији ,...прецуткивати и аминовати ове измисљене цифре ,за поцињени злоцин у Сребреници ,зар смо стварно на тако ниске и јадне гране спали ,и са једне и са друге стране Дрине ,срам да нас буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзепови

13.06.2015 08:12

Зали Бозе људи који изгинусе у рату на свим странама... Пуна гробља убијених и настрадалих, а пуни дзепови оних који нас на то навадисе, и сто је нагоре јос увијек то раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајке

13.06.2015 08:14

Па ово је дивно, мајке Сребренице ће добити новчана средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.06.2015 14:34

Гледао сам како снимају спот са сузама а одмах послије тога са осмијехом јооој сто је добро било.сто се тице зртава исти ти су побили три и по хиљаде беба,дјеце,зена стараца према томе прво су они поцинили геноцид убијајуци све сто је зиво.Кад се буде одавала поцаст србским зртвама онда нек неко зали муслимане