Вакцина против рака ускоро у Србији

Током јула, а најкасније у августу, биће завршени сви технички детаљи везани за увоз кубанске вакцине против рака плућа, с којом би, у истом пакету, у Србију највероватније током јесени, требало да стигне и лек против дијабетског стопала, потврђено је "Вечерњим новостима" у Министарству здравља.

Србија 13.06.2015 | 07:41
Вакцина против рака ускоро у Србији

Лист наводи да је овај план направљен с представницима Института за молекуларну имунологију ЦИМАБ у Хавани, одакле се делегација Србије вратила пре два дана.Током посете, уговорен је увоз два кубанска лека: "цимавакс-ЕГФ" против рака плућа и "хеберпрот-п" за терапију дијабетског стопала.

Током лета, требало би да се прецизира и да ли ће се ови лекови уврстити на тзв. позитивну листу Д и увозити као нерегистровани препарати, што се у пракси већ ради за више медикамената који су по оцени неопходни у терапији, али произвођачи и дистрибутери због мале потрошње нису заинтересовани да их региструју на нашем тржишту, пишу "Вечерње новости".

Друга могућност је да се међудржавним споразумом између Србије и Кубе, чије је потписивање најављено, и питање увоза лекова уреди тако да се на Куби аутоматски признаје наш, а код нас кубански ГМП, односно стандард добре произвођачке праксе, додаје београдски лист.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

13.06.2015 08:20

Нисам вјерник , али дај Бозе , да фармацеутска мафија не надје нацин да Кубу опет ставе на листу непријатељских дрзава и уведу санкције на извоз тих лијекова са Кубе јер ста је сврха којекаквих докторских сусрета осим продаје лијекова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББС

13.06.2015 21:19

БРАВО КОНАЦНО НЕСТО ПОЗИТИВНО И ОПТИМИСТИЦНО!

ОДГОВОРИТЕ