КЛС финале: Звезда - Партизан 78:64; Партизану проблем нове повреде!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком повели су са 1-0 у финалу српске Суперлиге, савладавши са 78:64 екипу Партизана у серији која се игра до три победе. Друга утакмица ових ривала на програму је у понедељак од 21 сат, такође у "Пиониру", с тим што ће домаћини бити црно-бели, који су меч завршили без повређених Николе Милутинова и Милана Мачвана, најефикаснијег актера утакмице.

Кошарка 12.06.2015 | 23:15
КЛС финале: Звезда - Партизан 78:64; Партизану проблем нове повреде!

Надали су се црно-бели да ће успети да понове успех из претходног одмеравања снага са Звездом, када су је у потпуности надиграли у лигашком делу надметања, не и да, због кош-разлике у међусобим дуелима, од ње преузму лидерску позицију на табели предност домаћег терена. Ипак, иако су гости врло добро започели овај дерби, а сасвим мудро користили недовољну опорављеност Звездиног доминантног центра Бобана Марјановића, његова замена Мајк Цирбес је, уз помоћ саиграча, започео преокрет, који су екипно и довршили. Чак и без правог отпора у финишу, у коме је ривал био знатно ослабљен због поменутих пехова.

Ево и како је текао први дерби финалне серије:

Прва четвртина: Црно-бели бољи, Вујошевић "јурио судију по терену"

Црвено-бели су у овај меч ушли са петорком Вилијамс, Лазић, Дангубић, Митровић, Цирбес, а црно-бели са петорком Тепић, Маринковић, Павловић, Мачван, Ђумић. Међутим, само 19 секунди је прошло од почетка, а Душко Вујошевић се одлучио за измену, увевши у игру Милутинова уместо младог Ђумића.

Што се саме игре тиче, на први погодак се чекало све до истека другог минута, када је Мачван вешто упутио шут из окрета из левог угла, а Звезда је средином трећег минута тројком капитена Митровића повела са 3:2. Док су се ривали мучили да постигну поене, било је занимљиво видети поједине дуеле и тактичке замисли. Бранко Лазић се није одвајао од Саше Павловића, чија је нервоза обележила неколико овосезонских дербија, Мачван је морао да се надмеће са Митровићем, а одсуство повређеног Бобија Марјановића није се испрва толико осећало у борби под обручима.

На половини прве деонице семафор је показивао 7:7, после солидне игре Мачвана и одговора Вилијамса, али и једног мањег "драња", и то када је Лазић бурно реаговао што је Мачван прошао покрај Митровића и поентирао (уз закаснели фаул Лазића). На другој страни терена, Вујошевић је морао да брзо, већ у 6. минуту, изведе из игре Павловића, који је две личне грешке добио - у нападу. Али, једна недосуђена је изазвала праву буру на терену.

Драган Милосављевић је био на Звездиној половини терена, када је у дуелу са Калинићем добио и нехотични ударац по лицу, после чега је ухватио лопту, мислећи да ће арбитри "свирати" фаул. Али, они су свирали грешку у корацима, што је револтирало Душка Вујошевића да уђе на терен и малтене јури судију. Морао је да га, одгуривањем, смирује спортски директор црно-белих, Драган Тодорић, који га је и допратио назад до клупе.

Услед техничке грешке тренеру Партизана, црвено-беил су успели да поведу са поеном разлике, али су погоци Милосављевића и Тепића донели гостима 13:16, чиме су Дејана Радоњића натерали да затражи тајмаут у деветом минуту. Након тога, по први пут се у игри нашао горостасни центар домаћих Бобан Марјановић, али ни он није успео да одмах помогне екипи да се стабилизује, па је тројка Милосављевића донела 15:19 црно-белима. Ипак, Џенкинс је, са око шест метара, успео да погоди кош Партизана, преполовивши тако његову предност.

Друга четвртина: Звезда се пробудила, али не и зауставила Мачвана

Да ли ће црвено-бели успети да зауставе Партизанов трио Тепић - Милосављевић - Мачван? Хоће ли шут и даље добро служити црно-беле? Да ли ће се разиграти "ровити" Марјановић? Била су то питања пред другу деоницу, која је почела прилично борбено, не и погоцима у првом минуту. У другом је виђена трећа лична досуђена једном од најбољих Звездиних дефанзиваца, Лазићу, па га је одменио Дангубић, но кош Далоа за 17:21 дуго био једини прецизан шут у другој четвртини.

У четвртом минуту разиграли су се, на једној страни, одлични Мачван и ништа лошији Милутинов, на другој Дангубић, но, већинску публику је "подигла" тек Дангубићева тројка од табле за 25:26, која је разбила дотадашњу доминацију сјајних одбрана на спољним позицијама.

Цирбес је и даље носио црвено-беле, уз све већу подршку Маркуса Вилијамса, који је асистенцијама прикључио и поготке, па је Звезда преокренула и повела са 31:28 у 18. минуту, после четири поена америчког плејмејкера и два немачког центра, док је у међувремену само успео да узврати Мачван, поготком за долазак до десетог поена.

Предност црвено-белих на, до тада највећих "+5", увећао је слободним бацањима Немања Дангубић, на почетку претпоследњег минута првог полувремена, али се Мачван уопште није предавао. Напротив, његова тројка са скоро осам метара, смањила је заостатак гостију на 35:34 пред сам завршетак друге деонице.

Полувреме је завршено управо тим резултатом, уз укупно 16 поена сјајног Мачвана који је шутирао 4/5 за два поена и 2/2 тројке уз седам скокова и асистенцију. Нико му, кошгетерски, у табору црно-белих није био ни близу, док су се у Радоњићевој екипи истакли Цирбес са 12 поена и четири скока, те Вилијамс са шет поена и пет асистенција.

Трећа четвртина: Јаке одбране, па Звездин јуриш за "+10"

Звезда је боље "отворила" друго полувреме, увећавши своју предност на 45:38 захваљујући погоцима Лазића, Митровића и, у два наврата, расположеног Цирбеса. Њихови ривали су муку мучили са брзом игром домаћина, али се нису предавали, већ су стрпљиво градили своје позиције за шут и, уз кошеве Тепића и Младог Маринковића, а потом и првим поготком Мачвана у наставку утакмице, стигли до 45:42.

Уследила су скоро четири минута "опште муке" да се лопта пробаци кроз обруч. Али, не толико због смушености у нападу, напротив, већ због сјајних одбрана. Партизанова је била час зонска, а час "човек на човека", Звезда је вршила пресинг скоро на целом терену, али се дуго, баш дуго чекало да неки тим "поштено" обрадује своје навијаче.

Урадила је то Звезда, која је тројком Дангубића повела са 50:42, да би "делије" у транс послао Бранко Лазић, атрактивним закуцавањем за 54:44, резултат којим је и окончана трећа деоница. Тада је и наговештено у ком правцу ће се одвијати завршница овог меча, а узданицама црно-белих, Мачван и Милутинов, који су за јединог достојног ривала имали само Цирбеса, остало је да пробају то и да преокрену. На њихову, и жалост црно-белих, ствари су се одвијали не само супротно од жеља, већ и горе до тога, због потоњих повреда обојце.

Четврта четвртина: Пех за пехом црно-белих и славље домаћих

Мачван, заустављен на "само" шест поена у трећој деоници, повео је црно-бели тим ка преокрету, жељан да не дозволи не само да се Звезда "размахне", већ да се њена предност истопи. Када је жеља толико јака, емоције умеју да букну више него што су судије то спремне да дозволе, па је у 32. минуту, недуго после свог 24. поена, Мачван добио техничку грешку, при Звездином вођству од 57:48.

Звезда је, међутим, и поред вођства од 59:48 пропустила прилику да тада реши питање победника, јер је у следећем, 34. минуту, тим Душка Вујошевића преко разиграног Милосављевића постигао пет поена у низу и пришао на "-6". Чинило се тада да ће црно-бели "ухватити супарника на спавању", јер је скоро преполовљен дефицит и то за тили час, но другачије су мислили, а и заиграли, Радњићеви изабраници средином последње деонице.

"Стегли" су одбрану црвено-бели, потпуно зауставили актуелног шампиона на скоро два минута, а погоци најрасположенијег играча домаћих, Цирбеса, као и репрезентативца Србије Дангубића, донели су 62:53 Црвеној звезди Телеком на почетку 36. минута.

Тада се догодио и велики хендикеп за црно-беле, јер је Никола Миутинов приликом офанзивног скока фаулиран од стране Лазића, а том приликом је незгодно доскочио и са болном гримасом, држећи се за ногу, отишао на клупу за резерве, па је слободна бацања уместо њега морао да изведе Вања Маринковић, који га је и заменио.

Ту није био крај мука за браниоца трофеја, јер је у 37. минуту, желећи да стане у блок, Милану Мачвану нога проклизала на паркету, па је он завршио на њему, такође уз гримасу која је јасно изражавала бол. Он је успео сам да одшепа до клупе, те је Партизан у финишу првог дербија за титулу заиграо без двојице која су највише и требали да искористе врло приметно одсуство Бобана Марјановића, чија је минутажа стала на "10:27".

Када је, два минута пре краја, Звезда искористила одуство главних Партизанових полуга да стигне до 71:55, постало је и дефинитивно јасно да ће јој припасти први чин ове борбе за титулу првака Србије.

Финале Кошаркашке Суперлиге, прва утакмица
Црвена звезда Телеком - Партизан НИС 78:64 (17:19, 18:15, 19:10, 24:20)
Београд - Хала Пионир; Гледалаца: 5.589; Судије: Белошевић, Јовчић, Николић

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 11п, 8ас, шут за 2п 3/11, за три 0/3, Ребић, Дангубић 8п, 6ск, Митровић 14п, 8ск, 2ос, 1ас, Лазић 4, Блажич, Калинић 5п, 5ск, 2ас, Марјановић 5п, 3ск, 1бл, Каплановић, Тејић, Џенкинс 14, Цирбес 17п, 5ск, 3ас

Партизан НИС: Павловић 2п 1ск, 5из, шут за два 1/5, за три 0/3, Тепић 0п, 3ас, 3ск, Маринковић 4п, 2ск, Дало 7, Милутинов 4п, 9ск, 2ас, 1бл, шут 2/8, Милосављевић 10, Мачван 24п, шут за два 6/8, за три 2/5, 14ск, 1ас, Ђумић, Андрић 2, Милутиновић, Глишић, Безбрадица 2

Коментари / 0

Оставите коментар