Шта да радите када вас уједе змија?

Овај Шумадинац, који улови у Крагујевцу и околини и по 40 змија у сезони, зна шта прича! Верујте нам!

Србија 12.06.2015 | 22:16
Шта да радите када вас уједе змија?

Сваки ујед змије треба третирати као ујед отровнице, одмах подвезати нечим место уједа и не исисавати отров из ране јер нема сврхе!

Змије не нападају људе циљно, јер оне или лове плен за исхрану или се бране од нападача, дакле не ваља их нападати.

Број змија ће наредних дана, због пролепшања времена, бити све већи. Број гмизаваца у градовима биће наредних година све већи. Зашто, за Телеграф је објаснио крагујевачки “змијоловац” Мирко Мијановић, кога су змије уједале три пута, а ухватио је пар хиљада ових гмизаваца.

- Села су нам опустела, мање је људи и мање стоке. Због тога је и мање глодара – мишева и пацова, који се селе тамо где је више људи и хране, у градове. За мишевима као својом храном иду и змије, а биће их више него данас - каже Мијановић који је само пар сати раније ухватио змију у центру Крагујевца, па наставља:

– Такође, ових дана ће се грађани целе Србије све чешће сретати са змијама, јер је време све лепше и топлије.

Људско биће од рођења носи у себи исконски страх од змије. Када су у медицинско-психолошким експериментима показивали змију бебама, оне су се трзале и показивале знаке страха, мада никада пре змију нису виделе и превише су мале да би знале да је у питању опасна животиња. То значи да човек у генима има уписан страх од змије.

На питање шта чинити при сусрету са змијом, Мијановић уз осмех одговара: Прво се прекинете.

– Змија човека не види као свој плен јер је превелики. Напашће га ако се брани. Ако змија ипак уједе, најпре треба подвезати каишем или марамом место изнад ране. Не треба исисавати отров из ране ни на један начин, глупо је и нема смисла. Ако је змија ујела, њен отров већ је убризган у крвоток и кола нашим венама, није на месту уједа, не може се исисати. Повређеног треба што пре одвести лекару. Требало би да га одвезе неко други, повређени не треба да трчи и не треба да чини ништа што убрзава циркулацију, јер тиме убрзава пристизање отрова до виталних органа кроз крв. Треба да буде миран – јасан је “змијоловац”.

Он упозорава да посебно децу треба чувати од ове животиње, јер би змијски отров дете тежине од осам до 10 килограма могао да убије за пет до 10 минута.

Мирка Мијановића отровнице су уједале три пута у животу, два пута поскок и једном ђарка. Он каже да сваки пут када крене некуд, да по позиву Крагујевчана вија змије, не зна хоће ли кући да се врати жив. Мијовић се ипак и данас труди да сваку ухваћену змију врати у природу јер “оне су овде биле пре нас, ми смо њима заузели животни простор, не оне нама”.

Овај човек са змијама је почео да другу у шестој години, када је једну на рукама унео у кућу са речима “мама, види што је лепа”.

– Мајка ми је тихо рекла да је само спустим, а онда ме пребила. Ипак ме није убедила да их се манем. И данас ми се дешава да када ухватим змију и однесем је у јастучницу ван града, да је пустим, а да она неће од мене. Гурам је, она лежи крај мојих ногу и гледа ме – објашњава “змијоловац” на чијој левој мишици “дрема” баш змија.

Мирко Мијановић ослободио је ових гмизаваца многе паркове у граду, али и многе куће и подруме. Из једне сеоске куће у околини Крагујевца изнео је осам змија. Из подрума Шумадинца однео је једну, која је човеку нанела много муке и велики душевни бол јер читавог дана није могао у подрум по ракију. Један домаћин је у потрази са скривеномзмијом изнео све ствари из собе и расковао бродски под. Змија се шћућурила испод последње расковане даске.

Тако шумадијски “змијоловац”, зависно од године до године, у Крагујевцу и околини ухвати и по 40 змија у сезони. У чак половини случајева, по позиву Шумадинаца, после више сати потраге, Мијовић змију не успе да нађе. Појавила се и некуд нестала.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вук

12.06.2015 21:23

Додји код мице гујара у бијељину па да видис ста је цудо ковек је цар змија има ји само у куци око 300змија и све леци погледај на интернету мицо змија бијељина модран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разведен

12.06.2015 22:16

Ниста, разведем се и тразим другу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.06.2015 12:15

ПРЕДРАСУДЕ! Душевна бол човјека који не смије ући у подрум да узме ракију хехе. Стари људи никада нису дирали такве змије које се зову смокуље односно темељњаче баш из разлога што лове мишеве и што су безопасне као већина змија са овог подручја. Отровнице су шарка и поскок. Шарка бјежи толико брзо да је човјек једва испрати погледом а поскок заузима одбрамбени положај. На овом понебљу ниједна змија НИЈЕ АГРЕСИВНА и неће напасти прва осим у самоодбрани. Како то да њега није усмртио отров а 3x су га уједале. Док сам читао текст мислио сам да су у питању крокодили.

ОДГОВОРИТЕ