Анализа: Како је стварана ФИФА-ина империја?!

Уместо мита – помоћ, уместо корупције – подршка. Како је ФИФА помагала мале земље милионским износима, а Блатер добијао сваке изборе без проблема.

Фудбал 14.06.2015 | 11:00
Анализа: Како је стварана ФИФА-ина империја?!

Одлазећи председник ФИФА Сеп Блатер доказао је недавно светској јавности да је, уколико је то желео, могао да влада доживотно!

Надмоћно је однео победу на изборима, добио пети мандат у низу и онда (у разлоге не желимо да улазимо) поднео оставку образлажући је тиме да више нема јединствену подршку у свету фудбала. Да ли је отишао услед снажних притисака са стране? Вероватно.

Међутим, када је било до гласања, није имао равноправног ривала.

Иза себе оставио је финансијски моћну организацију, укаљану бројним скандалима превасходно везаним за мито и корупцију, због чега свакодневно у јавност изађе нова прича о томе ко је коме и за колико новца платио глас којим је добио то и то. Међутим, колика је заправо била Блатерова моћ, најбоље показује пример који је, за разлику од корупције, потпуно легалан!

Штавише, пожељан.

Добро сте прочитали, ради се о фонду за помоћ средње, слабо и неразвијеним фудбалским земљама, уведеном 1999. године и популарно названим "Гоал Программе", захваљујући којем је Блатер без проблема односио победу на сваким изборима до сада, као и последњим. А, исто би вероватно било и на следећим да није одлучио да се повуче после 17 година на челу светске "Куће фудбала".

Комбинација огромне количине новца који је унет у фонд за развој фудбала широм света и система гласања према ком сваки национални савез има право на један глас приликом избора за председника ФИФА, значили су само једно – већинску подршку Блатеру чак и када су његови најближи сарадници хапшени по Цириху због умешаности у нечасне радње. Ево и конкретних примера.

"Гоал Программе" био је више него великодушан према многим савезима са зачеља ФИФА ранг листе, тј. према земљама у којима је фудбал и дан данас на аматерском нивоу, попут Монтсерата, Кукових Острва, Андоре, Ангвиле, итд. Земље у којима готово и да не постоји такмичење су, заузврат, чврсто стајале уз Блатера и дизале руку кад год је требало, а та рука рачунала се исто колико и бразилска, немачка, аргентинска, италијанска, енглеска, шпанска, српска...

Где је ту заправо проблем?

Прво ћемо навести пример Србије, која је из фонда "Гоал Программе" у периоду од 2006. до 2012. године добила од ФИФА 400, 400 и 500 хиљада америчких долара, чиме је подржана изградња националне "Куће фудбала" у Старој Пазови. Прве две уплате, 2006. и 2009. године биле су намењене изградњи самог центра, а потом је још пола милиона долара затражено и одобрено како би се изградиле трибине на централном терену, на којем се игра женски фудбал, на којем наступају наше млађе селекције, итд.

Дакле, Србија, земља са око девет милиона становника рачунајући и Косово и Метохију, са преко 2.000 регистрованих клубова и 4.500 екипа у свим узрастима, са преко 120.000 регистрованих фудбалера и око 5.000 дипломираних тренера, помогнута је са 1,3 милиона долара од када је "Гоал Программе" заживео.

Ако сте мислили да је ово много (или мало)...

Фудбалски савез Андоре, државице у којој живи 85.458 становника и која има укупно 15 фудбалских клубова, добила је од ФИФА 2.750.000 долара, Лихтенштајн је помогнут са 2.250.000 долара, Сан Марино са 2.385.495 долара и да је Фудбалски савез те мале државе "опкољене" Италијом, са свега 15 клубова, желео да новац од ФИФА проследи становништву као помоћ – сваки грађанин Сан Марина добио би 44,117 долара!

Поређења ради, да је ФСС хипотетички одлучио да помоћ добијену од ФИФА подели грађанима наше земље, свако би био богатији за мање од 15 долара!

Највише новца од свих држава у Европи добила су Фарска Острва, која су на име разних пројеката инкасирала 3.281.000 евра. На тој острвској земљи живи свега 49.709 људи, највећи стадион прима око 6.000 навијача, а у лиги се такмичи 10 професионалних и полупрофесионалних клубова.

По глави становника, ФИФА је Фарским Острвима уплатила 66,004 евра.

Ако сте мислили да је то много? Преварили сте се.

Мексико је, рецимо, добио од ФИФА 1,3 милиона долара, мање од Кајманских Острва, Сејшела или Зеленортских Острва. Мјанмар и Гуам подржани су са око 2,5 милиона, Индија је добила два милиона, а Кина 1,8 милиона долара. У Индији и Кини заједно живи 2,55 милијарди људи, што је 35 одсто укупне популације.

Карипско острвце Монтсерат, на ком живи 4.900 становника, који углавном играју крикет, добило је од ФИФА 1,8 милиона долара (пола милиона више од Србије), односно 278,447 долара по глави становника!? Монтсерат је 172. на ФИФА ранг листи, иако је од последњепласираног Бутана својевремено изгубио 4:0. Једини фудбалски објекат на острву је "Естејт" стадион капацитета 1.000 места на којем игра само репрезентација те земље, јер је фудбалска лига обустављена пре 11 година и више се не одржава.

Репрезентативци играју по енглеским и шкотским нижеразредним и аматерским лигама и окупљају се повремено на Монтсерату како би, пре свега, играли пријатељске и повремено квалификационе утакмице са околним карипским земљама. Последњи пут када је фудбалска лига одржана, у сезони 2003/05, учестовало је пет клубова, највише успеха имао је састав полиције, повремено су славили студенти, па чак и селекција једне средње школе.

Лига није поново успостављена ни након великодушне помоћи из ФИФА. Подсећамо, када се гласа за председника ФИФА, Монтсерат је равноправан са свим осталима.

Слично је и са Куковим Острвима, који су добили 2.388.913 долара, односно 234,350 долара по глави становника. Становници те земље у највећем броју случајева тренирају рагби, играју рагби и гледају рагби.

"Гоал Программе" помогао је пројекте у 206 од 209 савеза, чланова ФИФА и износи свих уплата доступни су на сајту светске "Куће фудбала", осим пројеката подржаних у Гватемали, Сент Китс и Невису и Јемену. Зашто? Није познато, иако је портпарол ФИФА за "Ројтерс" рекао да се та страница ажурира два пута месечно.

Блатер је пети мандат добио на гласању 29. маја, пар дана након што је на захтев америчког правосуђа лишено слободе деветоро актуелних званичника ФИФА и петоро запослених у корпорацијама са којима ФИФА директно сарађује. Упркос томе, Блатер је победио уз подршку две трећине чланица ФИФА, да би се 2. јуна сам повукао, али своје повлачење орочио до краја године.

Многи аналитичари сматрају да је управо "Гоал Программе" послужио Блатеру да легално "купи" подршку малих земаља, које су му биле захвалне и на уплаћеним милионима и на равноправном статусу које су у конгресној сали ФИФА имале са водећим светским фудбалским силама.

С друге стране, они који подржавају Блатера тврде да је "Гоал Программе" великодушан и пореде га са Робин Худом, истичући да се на тај начин смањује увелико огроман јаз између моћних савеза и неконкурентних савеза, који и сами инкасирају огроман новац и могу да граде инфраструктуру без ичије помоћи. ФИФА, тако, није уплатила ни цент Белгијанцима, Португалцима, Шпанцима и Италијанима, који додуше не могу да кажу да имају стадионе који одишу свежином.

И, после свега, да ли је ФИФА на челу са Блатером била добро прорачуната или само великодушна? Реците нам...

Коментари / 0

Оставите коментар