Тек ријетки плаћају добровољно осигурање

Према подацима Фонда пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) Републике Српске, у мају је 1.821 особа уплатила себи допринос за пензијско и инвалидско осигурање по основу добровољног осигурања, које је омогућено Законом о ПИО РС.

Република Српска 12.06.2015 | 13:35
Тек ријетки плаћају добровољно осигурање

Када се овај податак анализира, према оцјенама портпарола Фонда ПИО РС Тихомира Јоксимовића, "број осигураника у добровољном осигурању је приближно константан, док у појединим периодима има тренд благог раста".

"Такође, број осигураника у добровољном осигурању тешко је упоређивати са бројем незапослених лица, а ипак и када се упореди 142.672 незапослена особа, то је незнатан број од 1,28 одсто", објашњава за "Независне" Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС.

Мјесечна уплата се врши према просјечној бруто плати у Републици Српској, у претходном мјесецу, и то на начин да основицу представља 60 одсто просјечне бруто плате, што се помножи са стопом доприноса од 18,5 одсто. За април је то износило 148,70 КМ.

"То је најнижи износ обавезан за осигураника у овом виду осигурања. Уплата наравно може износити и више, зависно од могућности осигураника, али не може бити нижа од горе наведене основице. Раније се обрачун вршио према школској спреми", појашњава Јоксимовић.

Право на ову врсту осигурања имају особе с пребивалиштем у Републици Српској и Брчко дистрикту БиХ, са навршених 15 година и опште здравствене способности. Осигураници доприносе уплаћују у 59 општина у РС, а највише оваквих уплата, очекивано, остварено је у Бањалуци, док је тек по један осигураник забиљежен у Дринићу, Чајничу, Рудом...

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар