"Ако Русија нападне, сами се браните"

Истраживачки центар "Пју" објавио је резултате опширне студије о ставовима јавности према НАТО алијанси, Русији и ситуацији у Украјини.

Свијет 12.06.2015 | 09:15
"Ако Русија нападне, сами се браните"

Новинске ступце западне штампе више од годину дана заузимају тектови који говоре о страху од ширења руског утицаја, нарочито од кад је званична Москва припојила Крим.

Ипак, истраживање центра "Пју" показало је да јавност у САД и земљама западне Европе није нарочито заинтересована за судбину земаља које се граниче са Русијом.

Тек незнатна већина Американаца сматра да би НАТО морао да интервенише "уколико би Русија напала неку од земаља чланица алијансе".

Нешто више од половине Американаца, 56%, слажу се да "САД треба да користе војну силу да брани НАТО савезника против Русије" ако до такве ситуације дође.

Овакав став свакако не може бити утеха за девет земаља НАТО алијансе, које су некада биле чланице Варшавског пакта.

Када се америчка јавност подели на републиканце и демократе, ситуација се искристалише и приказује велику политичку поделу унутар САД. Око 69 процената Американаца који се изјашњавају као републиканци сматра да НАТО мора да интервенише ако до сукоба између Русије и неке од земаља чланица дође, док је тај проценат код демократа знатно нижи - свега 47 одсто.

Што се тиче европских земаља, Пољска је та која је оптимистична по питању помоћи НАТО пакта у случају "конфликта са Русијом" - 49 одсто Пољака сматра да би им војска Алијансе притекла у помоћ, док супротно мишљење има 31 проценат грађана.

У Италији, Немачкој и Француској, три од четири највеће државе Европске уније, већина сматра да њихова земља не би требало да улази у конфликт са Русијом. Шпанија је поприлично равномерно подељена, док су Британци мишљења да се Русији, у неком потенцијалном сукобу, мора супротставити.

Немачка је посебно толерантна према Русији, те једна трећина становништва сматра да би Немачка требало да укине санкције које је увела Русији, док чак 80 посто не подржава слање оружја Украјини.

Сумаризација овог истраживања јавног мишљења коју је урадио центар "Пју" је следећа:

Јавност држава чланица НАТО пакта подржавају економску помоћ, али не фаворизују наоружавање Украјине. Већина анкетираних људи у осам земаља НАТО је срећно када виде да западне земље шаљу економску помоћ у Украјину, али када је реч о учешћу у било каквом војном сукобу, подршка изостаје.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

знају они

12.06.2015 09:39

Знају они добро ако додје до рата и нападне се Русија,прва це да н..бе.Њемацка,па онда Турска,само сада видим Турци играју другу игру.Опаметили се.Британија и није висе никаква сила и то сто она прица је с..ње,кроз густо грање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

12.06.2015 11:34

Ако Русија нападне било коју државу,биће принуђена сама да се брани...сви добро знају,ако било која држава пошаље ракету на Русију,да те државе више нема на карти...да ће Њемачка или било која држава помоћи новопеченим нато државама,то је чиста заблуда...зар би неко био луд да избрише свој народ ради некога другог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.06.2015 13:15

Ови из Нато су заборавили ако додје до тога да Руси неце њих гадјати тортама и колацима боље да не додје до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

12.06.2015 16:39

Турска је водећа сила по војној способности,биће опет отоманско царство,држи те се добро мајке српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.06.2015 18:02

Турци се велики трговци и интересџије што је нормално. Зашто би гинули када могу у миру добро профитирати од трговине са Русима. Не размишљају они као твој болесни мозак.

Name

ре мирза

12.06.2015 18:41

Полако немој зурити казу која птица рано пропјева рано се и усе.е у гнијездо,тренутно вам иде на руку али ваљда це Бог да да памети некоме сто има нуклеарку па да вас смири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не разумијем

12.06.2015 20:26

Какве везе има нуклеарка. Неце ваљда струјом ратовати?