Нијемци неће у рат против Руса

Према новој анкети вашингтонског Пеw института, већина Немаца не би желела да Немачка војно подржи неку партнерску земљу када би је напала Русија.

Свијет 11.06.2015 | 21:35
Нијемци неће у рат против Руса

Најновија анкета независног труста мозгова из Вашингтона Пеw Ресеарцх Центер показала је да већина Немаца не жели да војно прискочи у помоћ ако, према питању из те анкете, Русија нападне неку земљу чланицу НАТО, наводи Дојче веле.

Дојче веле такође наводи да резултат истраживања јавног мњења није изненађење, јер је постепено хлађење трансатланских савезничких односа уочавано и критиковано још од пада Берлинског зида.

Немачки Маршалов фонд ( Герман Марсхалл Фунд – ГМФ) је прошле године објавио резултате своје анкете у којој се први пут већина Немаца изјаснила за већу независност од Сједињених Америчких Држава у спољној политици и питањима безбедности.

Најновије анкете су важне јер јасно постављају питање члана 5 НАТО-уговора, који обавезује на војну помоћ неком нападнутом савезнику.

„Партнери су се договорили да ће напад на једног или више партнера у Европи или Северној Америци посматрати као напад на све земље-чланице“, забележено је у том чланку 1949. годину.

Већина Немаца је својим одговорима управо то језгро војног пакта довела у питање. Војна подршка балтичким земљама у случају руског напада? Не, хвала – сматра 58 одсто немачких испитаника.

Уколико Немачка и још неке велике чланице западне војне алијансе нису спремне на војну подршку у случају напада на неку земљу-чланицу, онда је већ почело подривање овог војног савеза, закључује Дојче веле.

Извор: Курир

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

опецен.

11.06.2015 19:44

Мозда се опамети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

11.06.2015 19:44

Г-дине Путине нема компромиса са настраним педофилима из Ватикана. Ватикан уз помоћ Орвеловске прпоаганде ствара слику о Русима коа лошим момцима И на крају ће поставити питање докле толерисати такво понашање. А онда ће болесни педофили из Ватикана да покрену својоу приватну католичку војску НАТО-у на Русију. Путине Ви први морате да испалите нуклеарни удар на: Ватикан, Вашингтон и Лондон. Победи се не глада у зубе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем вредновања

11.06.2015 20:03

НАТО и глобализација су унистиле идеје, циљеве заносе код људи на западу. Људи немају патриотизам који је ЕУ, НАТО, глобализација смрвила. Руси и без путина имају дрзаву, патриотизам и близак однос систему. Знаци, не пита се неко да ли си за Русе или Њемце него да ли си за Русе или НАТО, ЕУ неког **доњу којег не зна ни Меркел, а он одлуцује висе него она о Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

11.06.2015 20:20

Па наравно да неће кад су већ једном фасовали по гузици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

11.06.2015 20:50

Свака част на коментару:)

Name

Миленко Лакић

11.06.2015 22:15

њемацка уништава Европу економски,тако да нема потребе да улази у биједну Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко Младиц

12.06.2015 05:29

РУСИЈА БИ ЈЕ САТРЛА КО ПУТИН УКРАЈИНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Миленко Лакиц

12.06.2015 13:32

Ти си изгледа конзумирао несто забрањено па писес глупости,нај вјероватније си цуо за Русију а никад ниси био тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.06.2015 13:36

Нису Свабе заборавиле јос како је ратовати са Русима,ја мислим да њих ухвати нервоза цим споменес Русију.

ОДГОВОРИТЕ