Анализа: На европској пијаци понуда је пребогата!

Многи остају без уговора, највеће питање је - ко ће узети Бобана Марјановића? Док кошаркаши буду били на заслуженим одморима пре почетка припрема за Евробаскет, емисари бројних европских клубова имаће пуне руке посла како би саставили ростере за наредну сезону. У центру пажње биће они који ће током лета остати без уговора...

Кошарка 13.06.2015 | 23:25
Анализа: На европској пијаци понуда је пребогата!

Клупска кошаркашка сезона полако се ближи крају широм европског континента. Плеј-оф битке добијају завршна поглавља, шампионским прстењем окитиће се они најбољи, а биће комплетирани и коначни спискови клубова који ће се квалификовати за Евролигу и Еврокуп. Док кошаркаши буду били на заслуженим одморима пре почетка припрема за Евробаскет, емисари бројних европских клубова имаће препуне руке посла како би саставили ростере за наредну сезону. У центру пажње биће они који ће током лета остати без уговора, а европска пијаца ће ове године имати веома богату понуду!

Велики број асова, репрезентативаца и врло квалитетних кошаркаша добиће одрешене руке у потрази за новом средином, а међу најинтересантнијим именима нашли су се мајстори игре под обручима попут Димитриса Дијамантидиса, Костаса Слукаса, Никоса Зизиса, потом и дугајлије као што су Анте Томић, Софоклис Скорцанитис, Артсиом Паракхуски, Зоран Ерцег, Јанис Бурусис, али и миљеници српских вечитих ривала, као што су Лестер Бо Мекејлеб и статистички најкориснији играч Евролиге - Бобан Марјановић!

Без сумње, највећу пажњу завреднео је апсолутно најбољи играч Црвене звезде и један од најжешћих бораца под обручима, Бобан Марјановић, који је ове сезоне поставио одређене стандарде и одиграо најбољу сезону у досадашњој каријери. Са бројним рекордима, који су под налетом Звездиног горостаса падали попут кула од карата, Марјановић је показао да центри ипак могу да буду вође својих клубова и да игра у потпуности може да зависи само од њихове игре. Тиме је српски репрезентативац вратио веру да није у потпуности изгубљена лоза дивова који су некада харали Европом.

Позив Саше Ђорђевића био је потпуно очекиван, а велико је питање где ће своје путешествије наставити Бобан Марјановић. Јасно је да Црвена звезда пред собом има паклено тежак задатак и да је у овом тренутку готово незамисливо да црвено-бели задрже најбољег играча, посебно што му ускоро истиче уговор. Али, Звезда и даље има "плус један" опцију по којој може да задржи Марјановића. Али, када узмемо у обзир да се за 222 центиметара високог аса отимају клубови као што су Барселона, Реал Мадрид и Олимпијакос, те да је његов менаџер Мишко Ражнатовић изјавио како је примарни циљ да Марјановић оде у НБА лигу, биће врло интересантно видети како ће се даље развијати каријера једног од најдоминантнијих центара Старог континента.

Без сумње, готово подједнаку пажњу привући ће и хрватски горостас, Анте Томић. Први центар Барселоне већ неко време вага да ли је време да се коначно одважи и оде у НБА лигу, или да остане у Европи. Доста се причало и писало о будућности хрватског репрезентативца, од тога да је на корак од Јуте Џез, која држи права, до останка у Барселони. Чак се и помињало да је Томић постигао договор око останка у Барси за суму од око 2.000.000 евра по сезони, али се у последње време све више помиње и ЦСКА, посебно од како је Саша Каун напрасно одлучио да заврши каријеру у 30. години.

Навијаче Партизана ових дана можда и највише интересује где ће каријеру наставити њихов миљеник - Лестер Бо Мекејлеб? Човек који је почетком године био близу повратка у Хумску ипак је изабрао минхенски Бајерн, где је одрадио једномесечни уговор, али није продужио сарадњу. Тренутно се опоравља од повреде руке и сигурно је да ће паузирати до почетка сезоне.

Присталице црно-белог клуба вероватно б волеле да се Мекејлеб врати на место успеха. Партизан целе сезоне кубури са плејмејкерима, а недавна аквизиција Џош Акојон показао се као промашај.

Још један српски репрезентативац биће под светлима позорнице током летње паузе. Зоран Ерцег ће напустити Галатасарај, а питање је где ће наставити каријеру. Почетком године желео га је Реал, он је ипак одлучио да одради уговор до краја, али је извесно да ће због тешке финансијске кризе у истанбулском клубу отићи, али и чињенице да му се завршава уговор. Помињао се повратак у Грчку, тачније у Олимпијакос, за који је и играо од 2008. до 2011. године, али још ништа није познато. Галатасарај ће такође напустити и Владимир Мицов, који ће постати слободан играч, а за њега се јако интересује УНИКС из Казања.

Легендарни европски ас и најбољи асистент Евролиге Димитрис Дијамантидис налази се у реткој ситуацији да остаје без уговора са Панатинаикосом, али јасно је да велемајстор с надимком Хоботница неће далеко отићи, већ да ће наставити своју причу тамо где је био већ 11 година - у Панатинаикосу.

Да ли ће Софоклис Скорцанитис остати у Макабију или ће се поново вратити у Грчку? То нико у овом тренутку не зна, али је свима јасно да ће Бејби Шек бити тражена роба током летњег прелазног рока. Имао је својих успона и падова ове сезоне тешкаш из Грчке, али на крају познато је колико је Скорцанитис незгодан играч за чување. Добро, свима осим Жељку Обрадовићу, који је увек имао спремну тактику за њега. У овом тренутку врло је вероватно да ће продужити сарадњу са Макабијем, али неће бити искључен ни евентуални одлазак у Турску...

Олимпијакос све више ризикује да у наредном периоду остане без једног од најбољих играча. У питању је Костас Слукас, који полако завршава свој први велики уговор у каријери. Вихорни асистент и стрелац недавно је затражио од управе Олимпијакоса да му обезбеди милион евра годишње, а у случају да управа црвено-белих не одреагује на прави начин из прикрајка вреба Фенербахче, којем сигурно неће бити проблем да Слукасу понуди оно што тражи. А вреди сваку пару...

Ако С​лукас евентуално одлучи да дође у Истанбул, готово је извесно да ће Фенербахче напустити прекаљени Никос Зизис. Човек са надимком „Господар прстенова“ због бројних титула које је освојио на свим меридијанима тренутно није „ни на небу, ни на земљи“, посебно јер је Фенер остао без трофеја ове сезоне. Док се његов квалитет не доводи у питање, посебно јер је сам одлучио неколико утакмица у корист клуба, не зна се шта ће бити са већином играча из садашње генерације, посебно јер је генерални спонзор „Улкер“ одлучио да напусти клуб после девет година.

Наредних недеља биће јако интересантно испратити шта ће се десити и са Марселињом Уертасом. Иако је он Бразилац по националности, такође поседује италијански пасош. Уертас спада у ретку групу плејмејкера који су подједнако искусни, поздани, добри шутери, асистенти и прави тимски играчи. Момак који је 11 година провео у Барселони пожелео је да окуша срећу у НБА лиги, а ако му се жеља не буде остварила, јасно је да ће многи послодавци покуцати баш на његова врата.

За крај, али не и најмање важан, остао је златни момак Нижњег из Новгорода - Артсиом Паракхуски. Уз најбољег стрелца елитног такмичења, Тејлора Рочестија, Паракхуски иза себе има сезону коју ће дефинитивно памтити по добром, бар што се тиче индивидуалних издања - 13 поена, седам скокова, асистенцију и украдену лопту у просеку бележио је 27-годишњи белоруски центар. Прича се да га жели ЦСКА, али се шушка и да га мерка Реал.

Од осталих европских играча који би овог лета могли да буду интересантни издвајају се Мирослав Радуљица, Реалов центар Јанис Бурусис, Пау Рибас из Валенсије, Паулиус Јанкунас из Жалгириса, Крунослав Симон из Локомотиве Кубањ и стрелац Стразбура Антоан Дио.

Коментари / 0

Оставите коментар