Шта обећава Клинтон?

Бивши амерички председник Бил Клинтон обећава да ће, уколико његова супруга Хилари буде изабрана за председника САД, престати да даје плаћене говоре и поднети оставку у фондацији која носи његово име, уколико она то затражи.

Свијет 11.06.2015 | 19:40
Шта обећава Клинтон?

Фондација Клинтон је на самом почетку кампање изазвала низ напада на Хилари Клинтон због примања донација страних земаља и компанија које су потенцијално имале интерес да утичу на неке од одлука Стејт дипартмента у време док је на његовом челу била Хилари.

Клинтонови су такође критиковани због тога што су зарађивали милионе долара од својих говора од када су напустили службу у влади.

Републиканци и медијски коментатори сматрају да би то може да доведе до сукоба интереса, пише британски "Гардијан".

Према ранијем писању Блумбега, неки од тих говора су коштали између 500.000 и милион долара, а око 100 говора је од 2002. године Фондацији донело између 12 и 26 милина долара.

У интервјуу за телевизију Блумберг јуче у Денверу, Клинтон је рекао да ће, уколико Хилари дође у Белу кућу, престати да држи плаћене говоре, али да ће наставити да држи беспатне говоре о стварима које га занимају, јер му то чини задовојство.

Када је реч о Фондацији, Хилари ће одлучити да ли ће Бил остати у Клинтоновој Глобалној Иницијативи, која је део Фондације, а окупља светске лидере у циљу решавања глобалних изазова.

"Она ће одлучити где ћу бити најпотребнији, укључујући да будем поред ње да јој улијем енергију и добро расположење ујутро," рекао је Бил Клинтон, а преноси АП.

Клинтон је признао да неке од донација у износу од две милијарде долара могу деловати контроверзно уколико се гледају кроз политичке наочаре, али је истакао да су прихваћена с најбољим намерама.

"Да ли је ико доказао да смо радили било шта спорно са тим новцем? Није", рекао је он.

Добротворна фондација је основана после његовог председничког мандата пре више од десет година, подсетио је Бил Клинтон, рекавши да нико тада није мислио да ће се Хилари кандидовати за председника и да ће све што су радили бити третирано са претпоставком да су учинили нешто лоше.

Он је као пример навео донацију од 500.000 долара примљену од Алжира 2010. године, којом је прекршена забрана примања донација од страних држва коју је увела Обамина администрација.

Донација је стигла два дана после земљотреса на Хаитију, који је однео више од 230.000 живота.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

11.06.2015 17:49

Боли мене ста ти обецавас!!!Лазес читав зивот,па те питам Гос.Клинтон ко мозе теби јос да верује???Луд Збуњен,Ненормалан!!!Та изјава је толико глупа,да се нормално,не исплати коментисати!!!(БУДАЛЕСТИНЕ)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рато

11.06.2015 19:04

Ђубре светско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умор

11.06.2015 22:53

Ви се љутите јер сте се заморили од њега. То он не зна, а нити да људи знају да му говоре писе или му је писао господин Террy Едмондс и његова титула је Формер Цхиеф Спеецхwритер то Пресидент Билл Цлинтон, Фирст Африцан-Америцан Дирецтор оф Спеецхwритинг фор ан Америцан Пресидент. Казе ли Биллy Кид или Террy?

ОДГОВОРИТЕ