Ђилас: АБА лига је прошлост!

Уколико се не формира нова регионална лига, од наредне сезоне примат ће добити национална такмичења - поручио је први човек наше кошарке Драган Ђилас приликом гостовања у "Блицу".

Кошарка 12.06.2015 | 09:15
Ђилас: АБА лига је прошлост!

ФИБА више нема ни разумевања, а ни потребу да преговара са челницима АБА лиге који, за разлику од свих других лига у Европи, целе године и поред обећања упорно одбијају да доставе потребну документацију, због чега им је и укинула признање. Јуче је такво писмо стигло и у наш национални савез, али овакав епилог далеко је од изненађења јер је ФИБА већ неколико пута упозоравала све националне савезе да ће до тога доћи.

Који је сада ваш потез?

- Учинићемо све што је неопходно да репрезентације не трпе, наши клубови морају да се изјасне да више неће играти у оваквој АБА лиги. ФИБА није против да АБА постоји, али не оваква коју држе приватна лица, већ да буде у власништву 12 клубова само са територије бивше СФРЈ. Такву би лигу и Евролига прихватила као наследника АБА лиге - каже гост „Блица“ Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије.

Шта ако неки наш клуб ипак хоће да игра у АБА лиги?

- То није реално. Сувише је болно за мене да бих и мислио о томе. Разговараћу са свима који су део српске кошарке, али сигуран сам да до тога неће доћи.

Шта највише замерате челницима АБА?

- Лига је добар пројекат, али ти људи који су је водили нису схватили да морају да се мењају неке ствари. Мислим на комуникацију са ФИБА, држање споразума које смо потписали, развој лиге... Она је остала на нивоу који није прихватљив. Нема више спонзора, упадају неке екипе с неба, то је неозбиљно. Ми предложимо састанак, а они нам одговоре да не могу да причају с нама. То није нормално. Па све лиге у Европи су дале ФИБА информације о финансијама и власничкој структури, ајде да се запитамо како онда само једна лига није призната?

Постоји ли варијанта за заједничко решење?

- Више немамо времена за договоре с њима. Прва претња која виси у ваздуху је учешће јуниора на Првенству света на Криту, наступ кошаркашица није угрожен.

Али ни ФИБА не нуди “авионе и камионе”?

- Да ли сам задовољан односом ФИБА према овом региону? Нисам. И у њиховом понашању има ароганције, али немамо других могућности него да прихватимо све што траже. Односи ФИБА и Евролиге ће тек да доживе проблеме, а ми морамо да прођемо са што мање штете. Уколико не успемо да направимо нову регионалну лигу, играћемо националну годину дана, па ћемо видети шта даље. Ако клубови хоће да буду 100 одсто власници, изволите, направите фирму и крените. Имаћете подршку свих савеза, ако не, идемо на план Б и националне лиге.

Верујете у домаћу лигу?

- Гарантујем да бисмо за две године имали пет-шест тимова које би Звезда и Партизан имали проблем да победе. Неки центри су се урушили, али нови настају. Не само Металац и Мега, Прибој гледа по 2.500 људи, па Нови Пазар... На крају бисмо могли да играмо и два месеца регионалну.

ЂИЛАС О:

Кошаркашицама на ЕП
- Имамо сјајне девојке које играју већ годинама заједно и које сваки пут праве све већи и већи напредак. Надам се да оне и стручни штаб виде да имају подршку Савеза и моју лично. Не треба да одлазе на првенство са императивом да освоје медаљу, него да покажу колико знају, колико су јаке, храбре. Да ли по квалитету заслужујемо медаљу, да заслужујемо. Али и Новак Ђоковић заслужује да узме Ролан Гарос, па ето... То је спорт. Верујем у њих. Сваку екипу можемо да победимо.

Кошаркашима на ЕП
- Идемо на првенство с вером у себе, да освојимо медаљу, али без оптерећења. Прво, желимо да дођемо до визе за Олимпијске игре или бар до квалификационог турнира за Рио. Међутим, тамо долази осам-девет земаља које имају исти циљ. Рецимо, наша група је невероватна. Још да је Русија дошла из последњег шешира и да Француска пређе код нас, и онда не морамо ни да идемо нигде из Берлина, све је ту. Зато - полако.

Дочек на балкону 2. јула

- Фер и ред је према кошаркашима који су пре 20 година у Атини освојили злато на Евробаскету да то и обележимо. Имаћемо свечану академију у Скупштини града, после ћемо момке позвати на балкон да се подсете дивних момената, а биће ту и музичара који ће помоћи да направимо прелеп амбијент. Већина играча је потврдила долазак, многи померају путовања да би били ту. Кошарка је направила балкон и ти људи то заслужују. Надам се да ће се и кошаркашице наћи ту са медаљама.

Коментари / 0

Оставите коментар