Борац за "велику Албанију" сахрањен поред српске цркве

Иса Бољетини, кога Албанци сматрају за националног хероја и његов лик стављају на заставу "велике Албаније", јуче је сахрањен на сјеверу Косова и Метохије у непосредној близини манастира Српске православне цркве Соколица.

Србија 11.06.2015 | 09:57
Борац за "велику Албанију" сахрањен поред српске цркве

Један од највећих бораца за "велику Албанију" сахрањен је у родном селу Бољетину код Звечана.

Листа Српска је сахрану Бољетинија оцијенила као провокацију усмјерену према Србима који живе на сјеверу Косова.

Овај догађај изазвао је гњев и огорчење великог броја грађана сјеверног Космета, а начелник општине Звечан Вучина Јанковић рекао је да је за пренос посмртних остатака Бољетинија сазнао из медија и да нико од организатора није тражио њихову сагласност.

Бољетина је потпуно албанско село, али у општини Звечан живе углавном Срби. Такође, кула у којој је сахрањен налази се поред православног манастира Соколица. Косовска полиција је због тога сахрану прогласила за догађај високог ризика и наредила да је обезбјеђује велики број полицајаца.

Централна свечаност у част Бољетинија одржана је на Олимпијском стадиону "Адем Јашари" у јужном дијелу Косовске Митровице чији је капацитет 18.000 мјеста, а гдје се окупило мање од 2.000 људи.

Пред сам почетак свечаности вјетар је преврнуо велики пано са ликом Исе Бољетинија и конструкцију која је била постављена иза бине на стадиону.

Косовска полиција покушала је да ухапси једног фоторепортера на стадиону, што је изазвало реакцију окупљених.
Бољетинац је био један од највећих бораца за "велику Албанију" и борац против Османлијског царства, Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе. Према албанској историографији, убијен је двадесетих година прошлог вијека у Подгорици.

Његови посмртни остаци су почетком деведесетих тајно откопани у Подгорици и пребачени у Митровицу гдје их је чувао локални хоџа. Трошкове сахране у износу од 100.000 евра сноси влада Косова. Инцидената за сада нема.

Централној свечаности присуствовали су грађани, косовски премијер Иса Мустафа, предсједник Албаније Бујар Нишани, предсједник косовске скупштине Кадри Весељи, градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири, градоначелник Тиране Љуљзим Баша и други.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Косово

11.06.2015 09:02

Рано љута дадосе те издајице...

ОДГОВОРИТЕ