14 година од убиства Милана Пантића

Родбина, пријатељи, новинари Поморавског округа и Србије данас ће обележити 14 година од убиства новинара - дописника "Вечерњих новости" из Јагодине Милана Пантића, мучки убијеног у ходнику, пред вратима стана, а убица још није откривен.

Србија 11.06.2015 | 12:03
14 година од убиства Милана Пантића

Комеморација ће почети полагањем цвећа и палењем свећа у 12 сати на Градском гробљу у Јагодини, где је Пантић сахрањен, а затим и на спомен плочу на месту убиства на којој пише: "На овом месту је мучки усмрћен неуморни трагалац за истином Милан Пантић. Новинара можете убити али његово дело и истину не". У потпису "Миланове колеге - новинари Србије".

Комеморацији ће присустовати челници града Јагодине, челени људи "Вечерњих новости", УНС и НУНС-а, ЈИП "Нови пут" из Јагодине...

Новинари ће и овог пута, као и протеклих 14 година, испред спомен бисте, рад академског вајара Љубише Манчића, поновити захтев надлежним органима државе да се убица и налагодавци пронађу и заслужено казне.

У Народној библиотеци у Јагодини, биће уручена традиционална награда "за новинарску храброст Милан Пантић", а добитник ове године је новинарка недељних новина "Нови пут" из Јагодине Зорица Глигоријевић.

Пантић је рођен 1954.године у селу Драгово код Рековца, новинарску каријеру је започео у "Новом путу", његово име је уписано 3.маја 2002. године на споменик у Вашингтону (Wасхингтон) САД, на 1.395.месту, уз имена новинара света који су од 1812. години изгубили живот на задатку.

Од пре шест година, његова слика и биографија и као и биографија и слика убијеног новинара Славка Ћурувије, се налазе у новоотвореном музеју новинарства "Неwсеуму" у главном граду Америке.

Пантић је убијен у јутро, око осам сати, са "неколико удараца тупим предметом у главу", док се враћао из оближње продавнице са векном хлеба и литром млека које су нађени крај његовог тела у крви.

Највећи број текстова Пантић је објавио у рубрици "Црна хроника" пишући о криминалу у Јагодини, Поморавском округу и овом делу Србије.

У потрази за убицом припадници Полицијске управе у Јагодини и Управе криминалситичке полиције МУП Србије "проверили су пеко 2.000 лица и обавили више стотина разговора у циљу провере свих добијених информација и сазнања".

Одмах после убиства полиција је направила фото робот потенцијалног убице и расписала награду од тадашњих 300.000 немачких марака, али убица није пронађен.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар