Струја у Србији биће скупљуја за 15 одсто?

Цена струје у Србији биће повећана за 15 одсто, сазнаје Тањуг у седишту Међународног монетарног фонда. О томе колики би могли да буду нови рачуни, у Влади се још разговара. Коначну одлуку донеће Влада на седници у четвртак.

Србија 09.06.2015 | 21:30
Струја у Србији биће скупљуја за 15 одсто?

Влада би требало да усвоји извештај о свему што се десило у српским финансијама и економији у прва три месеца да би га доставила Међународном монетарном фонду. У њему би могла да буде и одлука о поскупљењу струје. ММФ је тражио 15 одсто још 1. априла, што подизањем цене, што увођењем таксе. Влада је успела да одлуку одложи до овог месеца, до усвајања плана о реструктурирању Електропривреде.

Припремила Мирјана Брајковић

"То су одлуке које се односе на испуњење ствари које ће ући у меморандум", наводи министар финансија Душан Вујовић, који очекује одлуку на седници Владе и да ће ресорни министар Александар Антић изаћи у јавност са конкретним подацима.

За разлику од министра финансија, који каже да предлог већ постоји, министар енергетике наглашава да је цена струје тема о којој ће се још причати.

Министар енергетике Александар Антић каже да ће се у наредним данима разговарати о цени струје. "О томе још разговарамо и покушавамо да те корекције у интересу грађана буду најмање могуће", истиче Антић.

Влада Србије би, према незваничним најавама, на седници у четвртак требало да разматра предлог о поскупљењу електричне енергије, који ће потом доставити Агенцији за енергетику.

У ЕПС-у кажу да поскупљење од надлежне Агенције за енергетику још нису тражили. Подсећају да је према Закону о заштити потрошача потребно да прође 30 дана од најаве поскупљења до примене нових цена, па скупље киловате не треба очекивати пре првог августа. Разлог за то је и што готово никада струја није поскупела на пола месеца, јер би то отежало обрачун. Занимљиво је и да је последње поскупљење од непуних 11 одсто било пре две године, баш 1. августа.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лоли

09.06.2015 20:14

Вратио се Вуцко из Америке и кориговање свега ...поцело ! Вуцко...Вуцицу...Е, мој Вуцко !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЛЕ

09.06.2015 21:04

Сацекајмо јос мало када нама буде ММФ одредјивао цијену струје, ако буде двоцифрена, бице одлицно. Ко презиви нека прица.

ОДГОВОРИТЕ