Са Друловићем о БиХ, Србији, Македонији, о свему...

Селектор Македоније Љубинко Друловић у разговору за агенцију Анадолија причао о клупи репрезентације некадашње југословенске републике, домаћим лигама, регионалној лиги, шансама БиХ да оде на ЕП, Меши Баждаревићу…

Фудбал 11.06.2015 | 08:00
Са Друловићем о БиХ, Србији, Македонији, о свему...

Љубинко Друловић (46), однедавно селектор репрезентације Македоније, дошао је на мјесто Бошка Ђуровског са којим национални тим није имао очекиване резултате у квалификацијама за ЕУРО 2016.

Друловић је био дугогодишњи успјешан играч, наступајући у највећим португалским тимовима Порту и Бенфики. За најбољег фудбалског тренера у Србији проглашен је 2013. године, када је са У-19 репрезентацијом Србије био првак Европе, па се Македонци надају да и њихов А државни тим може извести на прави пут.

"Резултати македонске репрезентације у претходном периоду нису били добри, али чим сам прихватио овај посао очекујем много више и боље, јер вјерујем у квалитет македонских репрезентативаца. Знамо да тренутна ситуација није онаква каква је била у моменту када је било извлачење за ово Европско првенство. Међутим, морамо да до краја квалификација будемо много бољи јер имамо квалитет за то", рекао је Друловић и додао:

"Учинићемо све да македонска репрезентација на најбољи могући начин представља своју земљу и буде прави противник свим репрезентацијама у овим квалификацијама. Очекујем да ћемо направити екипу која ће бити способна да оправда очекивања и да будемо респектабилна репрезентација".

Фудбалски стручњаци често знају рећи да је за квалитетну репрезентацију важно имати квалитетну националну лигу, с чиме се слаже македонски селектор, који каже да се не треба ослањати само на играче у домаћој лиги, те да је уједно и добро имати фудбалере у репрезентацији који играју у страним клубовима.

"Многи сматрају да када вам је лига слабија или није тог квалитета као остале лиге у западној Европи, које су стварно на врхунском нивоу, сигурно имате тешкоће да направите и квалитетну репрезентацију прије свега, јер играчи у домаћој лиги не играју тако квалитетне утакмице са интензитетом као што се игра у Европи. Сигурно то је велики проблем. Међутим, то је проблем цијелог овог региона. Већина македонских репрезентативаца игра у иностранству, што је у једну руку и добро. И ја сам као играч највише времена провео у иностранству, неких 16 година играо за два највећа португалска клуба, тако да познавајући тај менталитет, волим врхунске професионалце који дају себе сто процентно у сваком тренингу. Зато, сигуран сам ако вам је лига квалитетна, много је лакше да направите квалитетну репрезентацију", казао је Друловић.

У посљедње вријеме, добар дио бивших фудбалера, али и регионални медији, све више актуелизирају идеју о регионалној фудбалској лиги, сматрајући да се само тако може вратити квалитет, а тиме и публика на стадионима. И Друловић је истог мишљења, тј. "одлична идеја која би подстакла конкуренцију код фудбалера и створила квалитет".

"Увијек сам за ту идеју. Регионална лига донијела би много већи квалитет, била би важна за младе играче због веће конкуренције, која би изазвала већи квалитет. Сматрам да је проблем наших првенстава конкуренција. Ако имате добру конкуренцију сигурно имате услова да напредујете, јер вас јака конкуренција тјера да будете што бољи. На тај начин би смо пришли близу европским клубовима који стварно имају јаке шампионате и гдје се игра врхунски фудбал", истакао је Друловић.

Мишљења је да таленат код балканских фудбалера није споран, већ да се треба радити на стварању професионалног односа код играча.

"Сви ми из земаља регије смо изузетно талентовани. Имамо много играча који играју у многим европским клубовима, тако да таленат није споран, али нама фали менталитет који имају, примјера ради Нијемци, Французи, Енглези или Шпанци. Они имају професионални однос према фудбалу. Фудбал је озбиљан посао и морате дати себе 100 посто на тренинзима, утакмицама, али и ван терена. Ако успијете у томе сигурно имате много више могућности да направите врхунску каријеру. Узмимо за примјер свјетске најбоље играче Лионела Месија или Кристијана Роналда, који себи увјек дају нове циљеве. Зато се морамо борити, бранити своје неко име које смо до тада створили. Тешко је доћи до врха, али је врло лако пасти, тако да мислим да је највећи проблем нашег менталитета овдје", каже Друловић.

На питање новинара шта мисли о шансама фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине у квалификационом мечу са Израелом 12. јуна у Зеници, односно шансама екипе селектора Мехмеда Баждаревића да се пласира на ЕУРО 2016, Друловић је одговорио:

"Најприје, мени је изузетно драго што је Мехмед Баждаревић постао селектор репрезентације БиХ. Он је велико фудбалско име, велики професионалац и вјерујем да ће са Мешом на челу бх. репрезентација наставити да има добре резултате које је имала до Свјетског првенства у Бразилу. БиХ је слабије почела квалификације, можда засићена добрим резултатима, тако да промјена на клупи бх. репрезентације је важна. Имају добре појединце, имају добар тим и по мени имају велике шансе ако побиједе Израел да се укључе у борби за Европско првенство. Пожелио би им много среће, јер у спорту морате увијек имати бар мало среће, која је изузетно важна. Мислим да ће репрезентација БиХ успјети да побиједи Израел и да се касније пласира на ЕП", закључио је Друловић.

Коментари / 0

Оставите коментар