Најезда крпеља

Долазак љета и топлих дана плодно је тло за појаву крпеља, а према ријечима грађана Бањалуке, у посљедњих 15 дана имамо праву најезду крпеља.

Република Српска 09.06.2015 | 17:50
Најезда крпеља

Овај ситни сродник паука је веома опасан, јер преноси тешке болести и вреба са свих страна, из траве, дрвећа, шумарака и око воде.

Мјештанка Борика Мирјана Тошић једна је од оних која је овог љета имала проблем са крпељом.

- Недавно сам шетала уз обалу Врбаса и када сам стигла кући осјетила сам да нешто имам на врату и да ме сврби. Био је то крпељ који је већ зарио своје рилице у мој врат. Нисам паничила и ишла љекару, јер сам га успјела сама извадити. Међутим, проблем је настао касније, јер предио врата гдје је био крпељ дуго ме сврбио и болио, али на срећу, све се добро завршило - казала је Тошићева.

Начелник Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука др Косана Станетић рекла је да се у амбуланте породичне медицине свакодневно јављају пацијенти са уједом крпеља, али да стање није алармантно.

- Уједи крпеља карактеристични су за прољећне мјесеце, а највише их има на ливадама, травнатим површинама и шумарцима. Када крпељ падне на тијело човјека он забада своје рилице и тако сиса крв и расте. У таквим случајевима треба се јавити љекару да се крпељ у потпуности одстрани, јер у противном могу настати компликације - објаснила је Станетићева.

Додаје да се након уједа крпеља појављује црвенило на том мјесту, затим су могући болови у мишићима и зглобовима, повишена температура и повраћање.

Директор предузећа "Еко-Бел" Владимир Шушњар рекао је да су крпељи, поред комараца и глодара, највећи преносници заразних болести о чијем се сузбијању не води брига.

- У бављење овом проблематиком треба да буду укључене све локалне заједнице и надлежна министарства, јер је због уједа крпеља посљедњих година разним болестима заражено много људи - казао је Шушњар.

Додаје да су редовно кошење траве и запрашивање најбољи начини борбе против ових паукова.

- Када је у питању Бањалука, крпеља највише има у парковима, шумарцима и на обали Врбаса - казао је Шушњар.

Крпељ преноси лајмску болест, енцефалитис и још неколико веома опасних и тешких болести.

Заштита

Постоји неколико начина да се људи заштите од уједа крпеља. Неки од њих су:

Не ходати по високој трави

Носити свјетлију одјећу

Заштитити се средствима против уједа инсеката

Послије сваке шетње прегледати тијело

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Телесњак

09.06.2015 16:37

Масло Милорада.

ОДГОВОРИТЕ