Бањалука: Првачићи отровани салмонелом

Институт за јавно здравство Републике Српске је код двоје дјеце која похађају Основну школу “Иван Горан Ковачић” у Бањалуци потврдио постојање салмонеле у организму, а једно дијете је због тога задржано на болничком третману, потврдила је доктор Весна Лучић-Самарџија, епидемиолог Хигијенско-епидемиолошке службе Бањалука.

Република Српска 09.06.2015 | 11:41
Бањалука: Првачићи отровани салмонелом

Она је додала и то да је симптоме тровања салмонелом имало неколико ученика ове школе.

Из Хигијенско-епидемиолошке службе, како преноси Мондо,  нису саопштили узрок оболијевања ученика ове школе, као ни њихову доб, док су родитељи неке од дјеце из ове школе потврдили да се ради о првачићима који се хране у такозваном продуженом боравку.

Мајка једног првачића који похађа ову основну школу рекла је како њена кћи није обољела, али да је за све сазнала од других родитеља.
“Могли су нам бар саопштити шта се дешава, а не да о томе сазнајемо од других родитеља”, рекла је огорчена мајка.

Хигијенско-епидемиолошка служба Бањалука је провела ванредни хигијенско-епидемиолошки надзор у објекту ОШ “Иван Горан Ковачић”, те дала стручне препоруке у циљу спречавања и сузбијања заразних болести.

Иначе, салмонелозе су обољења која се најчешће јављају љети, током топлих мјесеци. Узрочник болести се преноси конзумирањем хране животињског поријекла, а најчешће су то месо перади и јаја, мада нису искључени ни други путеви преноса.

Обољели се жале на главобољу, болове у мишићима, повишену температуру, мучнину, повраћање, болове у стомаку и пролив.

Вријеме које је потребно да прође између конзумирања хране и појаве првих симптома је 12-36 сати. У већини случајева обољели се опорављају без посљедица у кратком периоду. Пошто је у ланцу преношења ове инфекције тешко утицати на све факторе који јој доприносе, препоручује се да се приликом чувања хране увијек води рачуна да се храна чува на температури до четири степена Целзијуса, да се обрада хране врши на високим температурама и да се припремљена храна конзумира у што краћем року.

Салмонела је честа инфективна болест која захвата цријевни тракт. Бактерије најчешће буду у цријевима људи и животиња. Људи се најчешће заразе кроз заражену воду или храну.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сандра

09.06.2015 11:32

Моје дијете је првачић И борави у продуженом боравку у школи "Бранко Радичевић" И храни се тамо. Мислим да се ресторан зове "Стара башта"који доставља храну. Ја сам задовољна, она фино ручка И каже да је све укусно. Нисам чула да се то десило у овој школи, али ипак мислим да треба чекати званичне информације. сада ће бити општа паника, ми родитељи смо врло скептични према свему И радо преносимо непровјерене информације И још свако нешто дода И ето ти проблем.

ОДГОВОРИТЕ