Између нове већине и реконструкције владе

Питање већине у Народној скупштини Републике Српске и судбина актуелне владе нагло је доспјело у жижу.

Република Српска 08.06.2015 | 10:58
Између нове већине и реконструкције владе

Опозиција је акцију започела захтјевом за посебном сједницом, на којој би се расправљало о „афери снимак“. Како је предсједник СНСД Милорад Додик поручио да ће и владајућа већина подржати тај захтјев, уколико се понуди квалитетна информација и расправа не буде спекулативног карактера, опозиција је почела „да ради на квалитету“.

Од Окружног тужилаштва у Бањалуци и Специјалног тужилаштва РС затражене су информације о истрази у овом случају. У опозицији сматрају да ће у другој половини јуна бити одржана посебна сједница, а да ће гласање о њеном дневном реду, тј. (не)прихватање расправе о афери снимак бити значајно мјерило да ли имају већину. Или је све била пријетња празном пушком.

Метафору са пушком помиње и новинар Бранислав Божић, али он подсјећа на ону коју помиње Чехов и која ће неминовно опалити до краја представе. Божић сматра да је тренутна ситуација неодржива, и да ће се промјене, на овај или онај начин десити.

– Скупштинска већина је шаролика и веома танка. Уцјењивачки капацитет и најмањих партија, па чак и појединачних посланика, прилично је велики. Логично је да ће све доћи на дневни ред прије или касније, овако или онако. Све се то догађа у амбијенту кад новца нема довољно, кад је буџет у црвеном, влада изгубила кредибилитет, и практично јавност има утисак да влада није ни блиједа сјенка Милорада Додика, да он и његов савјетнички тим управља владом – сматра Божић.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рудар ИИИ смјена

08.06.2015 09:11

Мени и мојим колегама је вазно ста се десава на нивоу цијеле РС, али нам је зивотно вазније да ли це се икад ријесити до краја (процесуирати, исправити греске, обестетити стари радници и мали акционари, и дрзавна фирма у стецају, итд.) РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА КОД СРЕБРЕНИЦЕ, зато сто је тај рудник нетранспарентно и без тендера, прво незаконито одузет од дрзавне фирме која је управљала рудником, а затим дат (поклоњен) неким енглеским (а насим) контроверзним бизнисменима, да би се 5 год. након тога та иста дрзавна фирма "гурнула" у стецај гдје се и сад налази. Стари радници остали без посла, а мали акционари без акција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ВРИЈЕДНО

08.06.2015 09:14

НИШТА ВИШЕ НИЈЕ ВРИЈЕДНО КОМЕНТАРИСАТИ "ЈАЛОВЕ ПОТЕЗЕ" ТЗВ. опозиције!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

08.06.2015 09:48

НЕМА У ОПОЗИЦИЈИ НИКО ХРАБРОСТИ ДА СТВАРНО ПОКРЕНЕ НЕШТО ОЗБИЉНО, СВИ ЗНАМО ДА У РС НИШТА НЕ ВАЉА, САД ЈЕ НА ОПОЗИЦИЈИ ДА ТО ИСКОРИСТИ, ИМАЈУ АРГУМЕНТЕ, ПОТЕНЦИЈАЛ, АЛИ ХРАБРОСТИ МАЛО, ДА ЈЕ ОБРНУТА СИТУАЦИЈА, ВИДЈЕЛИ БИ ШТА БИ ИМ ДОДИК РАДИО, МА ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА БИ СРУШИО ВЛАДУ

Name

хоце ли

08.06.2015 09:30

људи јесте ли скупили икако,ајде вријеме цури позурите да им видимо ледја...данас це се то десити надам се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

08.06.2015 09:32

Опозиција треба да ради на откривању и доказивању пљачке и криминала, владу не треба рушити сама ће прије банкротирати него што опозиција скупи мршаву већину и све ће бити слично као и сада.Када влада банкротира треба расписати ванредне изборе и напунити затворе, а пред народ изаћи са истином у каквом смо стању и колико смо задужени.На основу тачног пресјека стања формирати владу националног спаса и укључити све патриотске снаге у спасавање РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кренуло је

08.06.2015 10:03

Мала грудва снега је кренула са врха планине.лавину никонеце зауставити,ово је поцетак краја папцима,лоповима,униститељима свог народа.сви треба да одговарају без обзира на странку.бобар,бирац,рафинерија,тесла,путеви,аеродром требиње,боска,...итд.такоде и лопови који су русили своју стрнку сдс пљацкали опстину невесиње и радили за снсд за све опсте изборе,а ови их пустили да краду,прецутно им дозвољавајуци да униставају опстину.ти су најгори лопови плус издајници.самон гледали лицни интерес газеци све пред собом без имало стида

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

08.06.2015 10:31

Ништа се неће десити до наредних избора. Народ одлучује а не појединци жељни власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

08.06.2015 10:41

Подрска савезу.Људи попут Вукоте,Дарка да добију одрјесене руке и резултат неце изостати,само рециклирај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

08.06.2015 10:59

СДСу биједа те напаћена гледа и моли за вапај и каже спаси народ свој из овог вишегодишњог смећа од живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојкот

08.06.2015 10:59

Мени је највазније да се открију лопови и одузме им се народна имовина коју су покрали - У ЗАТВОР НЕ МОРАЈУ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бан

08.06.2015 12:08

Казе она народна ЈАДНА МАЈКА ЈАДНИЈЕХ СВАТОВА! БИВСИ ЛОПОВИ ГАЊАЈУ САДАСЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

09.06.2015 13:13

Добро кажете ви са потписом Брод,избори и само нови избори ће искристализоват праве људе као што је гос.Адам Шукало и многи други млади и неукаљани,неумрежени,поштени и школовани. А не ови са купљеним дипломама и слично да не набрајам.Народ зна то препознат само треба спречити куповину гласова и изборне преваре.

ОДГОВОРИТЕ