Руски дијаманти стигли у Загреб

Руски произвођач дијаманата, ЕПЛ дајмонд (ЕПЛ Диамонд), отворио је драгуљарницу у Загребу, која је, уз продавнице овог типа у Русији и Казахстану, 49. продајно место тог реномираног произвођача дијаманата.

Занимљивости 08.06.2015 | 09:34
Руски дијаманти стигли у Загреб

Овај међународно познати бренд купцима нуди идеално резане, најчишће јакутске дијаманте и гарантује аутентичност и беспрекорне пропорције, преноси портал РБТХ (Рушиа беyонд тхе хеадлинес).

Исти извор подсећа да Русија има највеће процењене резерве дијаманата на свету - око 60 одсто свих светских залиха. Око 80 одсто руских дијаманата налази се у Јакутији (Источни Сибир). Тренутно се тамо из гигантских кратера добија 97 одсто руских, односно 25 одсто светских дијаманата. У 2011. извађено је 35,14 милиона карата.

У Јакутији златарство има вишевековну традицију. У постсовјетском раздобљу овај уметнички занат доживљава препород захваљујући приватним инвестицијама. У последње време и руска држава почиње да пружа знацајнију финансијску подршку предузећима која се баве обрадом драгог камења.

Представница ЕПЛ Дајмонд групе, Олга Березина, изјавила је да је отварање загребачке драгуљарнице њихов први корак на хрватском тржишту.

Према њеним речима, компанија планира да ту пребаци део производње, која би требало да покрије мрежу драгуљарница у Аустрији и Немачкој.

- Уз подршку Хрватске привредне коморе у Москви, планирамо да отворимо драгуљарнице и у неким градовима на јадранској обали - додала је Березина.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар