Бијељински супербогаташи

Вијест да су двојица бијељинских привредника, односно њихова дјеца недавно постали власници скупоцијених четвороточкаша, популарних “бентлија”, који појединачно коштају око 311.000 КМ, вјероватно за многе и није вијест. Ипак, постати власником таквог скупоцјеног аутомобила не може поћи за руком баш свакоме, у овим оскудним, кризним временима.

Република Српска 08.06.2015 | 22:59
Бијељински супербогаташи

Вијест би била да је, рецимо, неки радник пропалог бијељинског предузећа “изгребао” главни добитак на лоту или бингу, као што се то недавно посрећило Бијељинцу Јаску Шабићу у Италији, гдје је „изгребао“ главни добитак од пет милиона евра.

Док већина становника Бијељине и Републике Српске једва саставља крај с крајем, они са дубљим џепом не штеде на поклонима којима у пригодним приликама, као што су свадбе, вјенчања и обиљежавања пунољетстава, обавезно обрадују своју дјецу, станом или скупоцјеним аутомобилом.

За луксузни “бентли”, неко је израчунао, просјечан грађанин БиХ требало би да ради 31 годину, да издвоји 375 просјечних плата, које износе око 830 КМ, и то под условом да цијелу плату издваја на страну за куповину тог и таквог аутомобила. Само дажбине за увоз једног оваквог аутомобила веће су од петогодишње зараде просјечног радника у БиХ.

О енормном богатству и богаћењу преко ноћи једног броја бијељинских привредника нема писаних “трагова”, изузев што је народни посланик Војин Митровић званично у свом имовинском картону навео податак да располаже имовином вриједном око 60 милиона марака.

Тако је и вијест да десетак најбогатијих семберских бизнисмена има више од милијарду марака у швајцарским банкама наишла на невјерицу и чуђење, а, истина, тешко је и провјерљива.У Швајцарској, као уосталом и у цијелој Европи, још увијек је на снази “банкарска тајна”, коју су једино амерички финансијски полицајци у стању да “откључају”.

Ђорђе Славињак, предсједник Привредног савјета града Бијељина каже у изјави за пословни портал “Цапитал” да је помало невјероватна вијест да неколицина људи може имати огромно богатство депоновано у некој швајцарској банци или у неким европским банкама. Ипак, он признаје да је наша стварност таква, да имамо мали број екстремно богатих, а све више сиромашних људи, док средњи слој практично више и не постоји у нашем друштву.

Претпостављам да се један број људи обогатио кроз тајкунску приватизацију, јер су неки били у прилици да предузеће вриједно четрдесет милиона марака купе за милион марака. Наравно, не треба прича о богатству и богаћењу на регуларан, законит начин, уколико је у овој причи баш о томе ријеч, да се претвори у своју супротност или у “лов на вјештице”, сматра Славињак.

„Уколико је неко купио јахту вриједну три милиона марака и за њу уредно платио порез држави, онда то не треба у тој мјери осуђивати и стављати на стуб срама”, сматра Славињак.

Извор: Цапитал

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

Јустициа БиХ

08.06.2015 06:54

Све лопови и ратни профитери.....Прије рата нису имали ни стамбено питање ријесено,о ауту ил трактору да се не говори.У 90% слуцајева,ради се о богацењу преко ноци.......Зна се како.Ја УПОРНО тврдим...НОВЦА ИМА И ВИСЕ НЕГО ДОВОЉНО-само је ствар у томе сто је он у рукама нељуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобо

08.06.2015 07:05

Бице да је Додик крив за добре семберске тајкуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

08.06.2015 07:39

Док толико имају не могу проци без његове подрске.

Name

Бијељина

08.06.2015 07:47

А што не би могао бити крив,нису они толике паре извукли на опстинском будзету него преко Владе којом задњих 10 година управља Милорад Додик.Све сто је сумњиво и лоповско у Бијељини било је или је јос увијек повезано са СНСД-ом.Војин,покојни Бато итд...

Name

Мали

08.06.2015 07:05

Цист завидлук! Ко је успјесан он је одмах лопов или ратни профитер! Има и постених људи који су успјели и свака цаст таквим људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дА

08.06.2015 10:31

ТАКО је мали.у праву си

Name

ре Мали

08.06.2015 10:38

Да,у праву си,има и завидности али размисли мало.Енормно богацење цовека за неких двадесетак-тридесет година на овим просторима се граници са немогуццним.Ако узмемо куповну моц градјана или рецимо паре које су у оптицају биле последњих година и да су се све слиле у његов дзеп, опет математика отпада.Постено?!?

Name

бб

08.06.2015 07:12

Ко уци знаце, ко краде имаце. Позната ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станија,маца,мими оро

08.06.2015 07:13

А ко су поносни власници???

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

08.06.2015 07:17

Једини СДС требао би ову и све друге агоније и афере ријешити и заштитити брзо народ од богатих појединаца и даље тоталне животне пропасти народа у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блесо

08.06.2015 09:17

Вецина их се и јесте обогатила за време СДС-а,сада само то умнозавају.

Name

Игор

08.06.2015 07:21

Ако има више од 100 запослених радника и редовно им исплацује плате веце од просјека на то плаца доприносе нека има јос пет пута толико. Ако плате касне, ако биједа ради за 300 марака та иста биједа то треба да ријеси са литром бензина кад вец дрзавни органи не раде свој посао. Власт треба натјерати да мало али само мало ради и за народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

08.06.2015 08:12

додјите и постаните дио насе прице

Name

Француз

08.06.2015 07:48

Да их нема у Семберији кукали би како нема ниста .. Свуд по свијету у успјесним срединама и мјестима продје по која лимузина а засто не би могло бити и у Бијељини .. Мој дјед је возио запрезна синска кола а ја аутомобиле вец 30 година а кад би могао јахту и то би купио .. засто да не ?? Један је зивот :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

08.06.2015 09:18

Мој дјед је возио Принц 70-е , његов брат је возио Остин , мој отац је радио 40 година у бањалуцком гиганту као вриједни мрав и отисао у пензију , нема ни за Југа . Да радим постено као деда и будем "будала " као отац ?! Драга Европа а за ову власт нека раде будале. Они це имати све висе а народ све мање.

Name

Мравињак

08.06.2015 08:11

4.-тог марта 1994.сам прошао први пут кроз Бијељину у правцу Београда јер се видјело да је ово криминална средина а да је до рата само онима који немају избора и не могу шта друго да учине. На сваком кораку је неко продавао гориво, воће и штошта друго и то је била врло урбанизована зона, као да рат није у Бијељини. Иста ситуација је била у Бањалуци и Брчком само су цијене горива за 1 марку биле ниже како се иде према Београду. 1 литар горива је био 4,5 КМ у Бањалуци. Каже сестра од браће Ђукића: "С..., било је толико пара да нисмо знали гдје ћемо и шта ћемо са њима...!?" а други родољуби су држали стражу и гинули....Слава им!? Каже Славињак неко је за 1 милион КМ купио нешто од 40 милиона КМ. Питам откуд њему милион???? Тад је, 1994, дозвољено од предсједника РС, Владе РС И Скупштине РС да Душанић И једна госпођа из Прњавора сами формирају цијене уља и шећера па је 1кг шећера у коцки коштао 4,5КМ!!! Људи знате ли ви колико је то пара. Што предсједник није ставио све на Казан. Прави родољуби су погинули или тешко рањени. 20 година послије рата причамо и даље о рату а пара немају они који нису имали ни кад је био рат. Човјек да има имовину од 60 милиона КМ. Може када му сваки мјесец неко на врата донесе велику коверту пуну пара из појединих фирми гдје руководиоци странака управљају са њеном пропашћу! Гдје су акције и износи новца свих грађана који су уложили своје ваучере....поједоше их приватизациони фондови. Банке и приватизациони фондови су крволочници тренутно у друштву и фондове треба одвести у стечај. То је једино решење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустициа БиХ

08.06.2015 09:15

Тацно тако Мравињак.Потписујем све!!!!!!!!Исто тако и у Тузли и у Зеници.Оба града попут Бијељине и Бањалуке,који нису осјети И рата...Сверц зоне.Лозница крај границе,била лагер зона.Нацелник Зворника тада из Лознице сверцово са нама у Тузли преко Бијељине.Газда Бинга,и Несковиц, знанци са Несицем и Стевановицем.Исто онај Меса Бајриц и Омербеговиц ииз Калесије....Нови Извор со тузланска у рату исла и Бијељину.Истина зива.Бикеда на обе стране гинула,лопови се богатили...И дан данас сви су у талу,сиротиња се коље дзаба медјусобно,од избора до избора...

Name

мујо

08.06.2015 12:26

Немој ме погрешно схватити али сјети се боре чорбе "...за идеале гину будале..." на жалост тако је на крају било на свим странама. док се гладовало команданти и политичари имали своје кафе кухарице, а људи на линијама ни кафе да сами себи спреме. није проблем што си ти пуцао на мене или ја на тебе проблем је што су за то вријеме политичари јели кавијар и смијали нам се

Name

БОБ РОЦК

08.06.2015 08:15

То само Војин Митровић наведен,гдје су друга имена ,што ненаведете ко су власници Бентлија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може му се...

08.06.2015 08:50

Па може га купити, кад ни у једном од објеката не даје фискалне рачуне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

горт

08.06.2015 09:48

Лазес ко пас!

Name

бб

08.06.2015 10:14

за гориво ,пице.... За ста фискалне рацуне?

Name

бакшиш

08.06.2015 09:02

Ето ,драги моји, шта је то страшно.То је капитализам и све оно што смо сами дозволили од 1990 па до данас.Међутим, не спомињу се имена а ја знам и сви знају ко су ти ,,јадници,, али на њихова имена се неће осврнути велика лавина коментара, као што било око неке јахте од 3 милиона.Све је то једно те исто али нећемо да будемо искрени као господин Драган Ђурђевић на БНТВ у прошли петак и кажемо све искрено и за свакога па макар КО он био па да све заједно дотјерујемо у нормалу!!!??? Живио ми мој народе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

08.06.2015 11:02

Ј....е он кад те пријавио у фирми.доприје 10 година је имао 10 запослених с гдје је оних 10 г.од раније.проста рачуница 10 г.пута 10 радника,нека су дадбине (социјално пензионо)100 км,то је пола бентлија

Name

Соко

08.06.2015 14:26

Није проблем у Капиталисмус него у закону(плацати раднике и порезе па све иде спортове па и богацење)

Name

радник код приватника са бентлијелм

08.06.2015 09:11

Ја сам радник код тог приватника са Бентлијем из Бијељине и могу вам реци да сте сви само љубоморни и завидни.. радим код њега на пумпи и он је цовјек који се није огријесио о своје раднике него исплацује плате на вријеме, прије нове године добијемо јануарску.. прије 1.маја прије свих празника да моземо да прославимо.. немојте прицати када не знате.. дрзавне фирме немају редовне плате ми имамо.. и уосталом..сто се ви нисте снасли као он.. нервирају ме прице да ако је богат у бахат је.. и тај син богатаса који вози тај Бентли као и његов брат су много добри момци и нека имају то сто имају.. нека им је са срецом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

08.06.2015 10:03

Води га куци ,па му титрај!

Name

Цоли оток

08.06.2015 10:15

Све БИ ти могао повјеровати али посто знамо сви како вам плацају,остави СЕ лагања неиде ти од руке.Све им одузети и подијелити радницима,старима и незбринутима.У казамат са богатасима.

Name

плави грујица

08.06.2015 10:45

Јест, нека им је тако и нек имају још више. Само да све иде легално, нема шансе да се дође до таквог богатства на нашим просторима. Значи или не плаћа царину, порез или неке друге даџбине. Или је гориво прескупо или маржа превелика па са неким дијели.

Name

мили

08.06.2015 11:11

А ти сто радис код тог тајкуна на пумпи, сто не казес како си морао изаци са свог радног мјеста да поздравис аплаузом скупоцјени ауто, инаце куци!

Name

Мравињак

08.06.2015 11:54

По закону плата Вам не може бити исплаћена за јануар у Децембру!!! А вјероватно је чучао уз цесту у рату са отвореним гепеком од аута у коме је било гориво И нудио гориво И цигарете по ко зна којој цијени...како то да ти немаш бензинску пумпу већ он...хајде пробајте зарадити сада да отворите бензинску пумпу...Кад само помислим на шверц горива послије рата преко Брчког. Фирма прометује 54 милиона КМ преко границе а у завршном рачуну има промет од 2 милиона КМ... све је паметном човјеку јаснооо...

Name

РадикалНО

08.06.2015 12:01

Питај газду, ако смијеш, колико је украо од државе на име неплаћеног пореза.

Name

Радник ил несковица

08.06.2015 14:09

Ја радим код Бентлија,на минималу плата...остатак у коверту...доприноси на минималницу...Али гдје да радим...

Name

Марцо Поло

08.06.2015 17:35

О томе и прицамо,твој газда није постено зарадио, вец се "снасао". И док ти радис ,са пуним устима хвалоспјева о њему , за 300-400€ ,твој колега у некој западној земљи прима 1500-2000€. Вјероватно твој газда ради са старим,неекономицним масинама и механизацијом па ти због тога даје тих 300€.Признајем да пумпе за гориву нису исте код нас и на западу....а није ни гориво исто.

Name

Серафим

08.06.2015 09:25

Бијељина је постала као Холивуд моземо на насим улицама узиво и бесплатно посматрати аутомобиле који се само по Америци возају сто знаци да ми и Амери имамо исти стандард не бас сви али срецницима све иде од руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

08.06.2015 09:28

Саудијци су криви за кризу у Б и Х... (Ови са аудијима)..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

08.06.2015 09:32

То што је народ тражио, то је и добио. Умјесто да борци, инвалиди, незапослени и покрадени радници буду на протесту испред зграде владе, они ћуте. Па ко им је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарук АУСТРИА

08.06.2015 09:48

Срам вас било, комсије вам гладне, дјеца од тих комсија немају ни за цоколаде, бомбоне. Старци умиру због немогуцности да се лијеце и лијекове који су им потребни купе.Продајте та аута и подијелите паре биједи и сиротињи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИДОЈЕ

08.06.2015 09:56

Засто се нервирате,оно сто је нормално је постало ненормално,оно сто је ненормално је постало нормално,мислим на цитаву ситуацију у насој дрзави,и питам се засто да се ја нервирам због њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

08.06.2015 10:21

Ја заиста не знам засто Цапитал овакве бесмислице писе. Банкарска тајна у Свици није никаква светиња и свака дрзава мозе затразити помоц од Свице ако се сумња у поријекло извора новца. Дрзавно одвјетнисцтво свицарске провјерава наводе и ако они закљуце да је све у реду, долази до медјународне помоци и дрзава која трази податке исте и добива. Ако је новац илегално зарадјен и то је доказано, онда Свица увлаци новац и враца га остеценој дрзави. Цапитал као магазин који се бави исљуциво новцем, би требао знати о цему се ради, а не баљезгати глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕПОЗНАТИ

08.06.2015 10:35

САДА САМО ДА СЈЕДУ У ЊЕГА ПА ОЖЕЖИ ПО БИЈЕЉИНСКИМ ПОДЕРАНИМ УЛИЦАМА ПА ТАРИ НАРОД ИСПРЕД СЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја папак

08.06.2015 10:50

папци возај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.06.2015 11:59

Па престаните да гласате за њих онда већ једном...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненбн

08.06.2015 12:34

Али си Славињак објаснио, свака ти част, види се да си човјек од струке!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

богОтОш

08.06.2015 12:47

пиша ми се, гдје је сиротиња???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хкк

08.06.2015 12:47

Несковиц,ко би други!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

08.06.2015 12:58

Јел власник Фацебоока 10година од оснивања, Гоогле маx. 20 Година од оснивања! Јел да лопови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

08.06.2015 13:23

Смијешно, као уживанција возити овај ауто - по Бијељини...да биједа гледа.Јесте ли видјели Папу неки дан у Сарајеву.Не могу они купити оно што им недостаје.За лијечење комплекса има и бољих пилула.Сељаклук,једном ријечју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интергај

08.06.2015 13:31

Па тај исти Несковиц, Деспотовиц, Митровиц, Слобо интергај су цитав рат сверцовали и крали муслиманске ствари, гориво претакали преко Дрине а давали су понекад и за војску па су скоро тузили дрзаву и наплатили по дуплој цијени то исто гориво сто су поклонили, рата видјели нису! Погледајте само Несковицеву куцу изградјену у рату!... Ако буде опет фртутме ја знам гдје цу прво покуцати па онда преко Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бараба са села

08.06.2015 13:41

Голф 2 је сила је.о Бентли ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кло

08.06.2015 14:06

Возити Бентлеy-а по цестама Републике Српске, али и Федерације је злочин против ауто индустрије. То су машине за квалитетније цесте, а не за закрпе да домаћим путевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

08.06.2015 14:47

Има ли у овој причи власника ''Кришке''. Код њега се у рату могло купити неограничена количина цигарета и сирове кафе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакшиш

08.06.2015 15:06

Фино је то што рече запослени момак овог великог газде а зар то треба да је чудо? Наравно да није али очигледно је да момак цијени свог послодавца и то је за сваку похвалу а не као неки други који раде код великих газда, који би жељели да му стално завирују у новчаник. У капитализму, оваковом у каком ми живимо је то тако.ПРОБЛЕМ ЈЕ нешто друго и ти прпусти су се деслили некад давно кад смо изгубили државу и сву контролу над њом, те су они који су имали 100.000 преко ноћи од тога правили 1.000.000 и тако у недоглед а ако им се неко на било који начин испријечио, куповани су парама и САД ЈЕ КРАЈ! ТРПИ НАРОДЕ И ГЛЕДАЈ-гладан и жедан???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вихор

08.06.2015 19:31

Надам се да сте конацно након 20 година сконтали , да сте се борили да разорите фабрике и унистите привреду и своја радна мјеста . Власници земљиста на коме су биле фабрике су сада , горе именовани редом , а ви који сте 4 године са пуском цуцали у рову , сада сте њихове слуге , или не мозете бити ни то . Према томе , добили сте сто сте тразили. Сада имате Војине , Несковице , Слобе , ЛД , Криске , Бобаре и друге , али ви сте их изградили , само сто су они били мало паметнији од вас , који сте се лијепили на прицу о "српству" , па ето вам сада "србујте" гладни , а церка и зена нека гледају како це се продати за 50-100 КМ некоме од ових тајкуна или њихових синова . Зељели сте - гледајте , наредних 50 година , до новог рата , а тада , памет у главу стоко . . . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

08.06.2015 20:13

Они возају и паркирају гдје хоце и како хоце, а сиротиња само гледа. Семберија је тако плодно тло за те милионере и милијардере који су од рата па на овамо само увећавали своје богатство. Мало им је и то, него њихова разјарена дјеца, а и они сами, убијају народ дивљајуци тим својим скупоцјеним љубимцима по бијељинским улицама. Запитајмо се и чија је власт у Бијељини протеклих 25 година, а зна се да је спрега власти и тајкуна огромна. Рука руку мије. И ови владари града, створили су милионско богатство, праве своје зграде, локале и крчме. Има Војина много и у општини. Криминал и корупција на све стране. Такви се сад јављају и најављују неке промјене. Прво од себе нека крену и подјеле бар дио свог богатсва или обезбједе запослење гладном народу који им омогућава све то. Брука и срамота. Гади ми се гдје зивим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанка

08.06.2015 21:49

Не знам људи цему толико нервирање,као сто мој деда рекао сине Незавиди никоме,ако има село имацес и ти.. Ста ме занима ко ста има и одакле му.Људи водите своју бригу и своју куцу гледајте..само нек се здраво.. Ал искрено неце народ ни да ради,куце по селима напустене,колико их има таквих зиве као постанари.а куца на селу празна па и стала празна..зивимо у таквој дрзави гдје се незна ни ко пије,а ко плаца..тако да опустено мој народе.

Name

Зока

09.06.2015 05:27

ПА ВИ СТЕ СТВАРНО СВИ ЛУДИ ВИДИТЕ ДА ТО АУТО ВОЗИ НЕСКОВИЦ И ЊЕГОВИ СИНОВИ ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА И НИСУ МНОГО УКРАЛИ КОЛИКО ПОСЛИЈЕ САД НА 35ПУМПИ НА СВАКОЈ ЛИТРИ КРАДУ ТАКО ДА ГОДИСЊЕ НА ПРОДАЈИ УКРАДУ ОКО ПЕТ МИЛ МАРАКА ЗАТО СТО НЕ СИПАЈУ ЛИТРУ ПУНУ ВЕЦ 095 ПА ВИДИТЕ КОЛИКО ЈЕ ТО А ИНСПЕКЦИЈЕ ЦУТР СВЕ ЈЕ КОРУМПИРАНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.06.2015 10:50

Свима њима ће Миле доћи главе!!!Не заборављајте господина Бату Бобара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг, бн, тз. бл. и остали

09.06.2015 10:55

ХАЈМО ЉУДИ НА УЛИЦУУУУУУУУУ!!!! МЕНИ ДОСАДИЛО ДА НЕМАМ ГОРИВА, ЦИГАРА. ДА НЕМАМ НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

09.06.2015 12:53

Браво, пријатељи под следећим именима:Мравињак,Јустициа БиХ,Бакшиш,Мујо,Вихор,Момир,Зока,Драган и још неки-дјелимично! То је све тако и наравно да се мора све мијењати али мој савјет је НЕ ОДМАХ НА УЛИЦУ ! Ту се онда умијешају њихови играчи и одведу све то у страну. Против таквих се мора борити много мудрије али КАКО ? МОРАМО се организовати достојанственије, мудрије и не може преко ноћи, онако како су се они богатили! У то сам сигуран! Какво је ваше мишљење?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

09.06.2015 16:12

Питам опет овог сто ради на пумпи да ли је и он морао да поздрави долазак бентлија аплаузом или куци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

10.06.2015 09:46

Све бандити гори од горега,привредници мој до мојега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Р. БРЦКО

17.11.2016 01:50

Ма немојте да се*ете сви би ви волили да сте Драган Несковиц које вама крив сто ви све то немате,цовјек је запослио масу људи срам вас било па ста ако вози бентлија да неце мозда голфа,ви би бас голфа возили,мозете му пљунути под прозор

ОДГОВОРИТЕ