Бесправно се користи 22.000 ха шума

По евиденцијама јавног предузећа "Шуме Републике Српске“ констатована је површина од 22.516,99 ха шума и шумског земљишта под узурпацијама.

Република Српска 07.06.2015 | 10:47
Бесправно се користи 22.000 ха шума

Иако све указује на обим проблема, по Закону о узурпацијама, међутим, узурпације над шумама у друштвеној својини у РС нису признаване.

У ресорном министарству подсјећају и да проблеми узурпација имају свој историјски контекст дужи од једног вијека. Сад тек најављују законско регулисање мјера за рјешење овог проблема. 

Наиме, планом рада Народне скупштине Републике Српске предвиђено је доношење измјена и допуна Закона о стварним правима, којим ће се продужити важење Закона о узурпацијама, као и измјена и допуна Закона о узурпацијама којим ће бити дефинисани и рокови за подношење захтјева.

Посланик СДС-а Стево Јоксимовић је на једној од ранијих сједница поставио питање шта је досад предузела Влада Републике Српске и надлежно министарство како би се коначно ријешио проблем узурпација шума у РС, посебно на подручју општине Модрича, зато што је ова локална заједница, у поређењу с другим општинама, највише оптерећена овим проблемом, као и значајан дио грађана који живи на њеном подручју.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС-а су одговорили да су, заједно с Правобранилаштвом и Управом за геодетске и имовинско правне послове РС, започели обимне активности на пословима уписа стварних права на шумама и шумском земљишту, као и осталих сегмената који се односе на рјешавање имовинско-правне проблематике, а тиме и узурпација, везаних за шуме и шумска земљишта у својини РС, али и других физичких и правних особа, кроз поступке масовних излагања и уписа стварних права над непокретностима.

Као један од проблема констатовано је непостојање граничне линије између шума и шумског земљишта с једне стране и пољопривредног земљишта с друге стране у појединим општинама (тзв. зелена линија). 

С тим у вези, све локалне самоуправе у РС су почетком 2014. добиле инструкцију која се односи на потребе формирања комисија, уколико нису формиране, а према Закону о узурпацијама, и започињању активности које су у надлежности локалних самоуправа. 

Ипак, у ресорном министарству признају да рјешавање узурпација представља дуготрајан процес који захтијева значајне напоре релевантних институција на свим нивоима. 

Извор: Фена

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

07.06.2015 08:55

никад заврсено као и све друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бос

07.06.2015 08:58

Г. Милорад Додик је узурпирао(присвојио нелегално) цијелу Републику Српску ,па ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.06.2015 09:08

Немогуце у овако уредјеној држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.06.2015 09:41

Релевантан извор информација.А кака је ситуација у Федерарији,Срна че објавити.Сваком туђе двориште драже или је ово трачак светла за слободно новинарство???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумар

07.06.2015 10:18

У Сокоцу 3 цовјека посјекосе пола Романије, а Газдинство у минусу скоро милион марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

07.06.2015 10:43

За ове необавјестене: Узурпације сума трају од формирања краљевине СХС. У разним периодима послије Другог свјетског рата било је покусаја да се те узурпације ријесе али ни до данас то није ријесно.

ОДГОВОРИТЕ