РГ: Новак - Енди 3:2, реакције...

Новак Ђоковић каже да је очекивао врло тежак меч са Ендијем Маријем, као и да ће финале са Станом Вавринком такође бити велики изазов. Енди Мари рекао је да је почетак петог сета одлучио победника у полуфиналу Ролан Гароса против Новака Ђоковића.

Тенис 06.06.2015 | 19:00
РГ: Новак - Енди 3:2, реакције...

“Очито, најтежи меч на турниру за мене, преко четири сата. Не разликује се много од неких претходних мечева које смо играли на Грен слемовима, очекивано велика борба, дуги поени, транизиција из дефанзиве у офанзиву... То су врло захтевни мечеви, али за то сам се и припремао“, почео је причу Новак.

“Искрено, надао сам се да могу да завршим посао у петак у три сета – имао сам много прилика, и у трећем и на почетку четвртог сета. Сада сам опет почео добро, али он је одиграо фантастичан гем на 5:5, слично као и у трећем сету. Мали пад концентрације са моје стране, али више је то била његова заслуга и одвео је меч у пети сет“, додао је Новак.

Прва два сета Ђоковић је добио са по 6:3, затим је изгубио наредна два са по 7:5, а у трећем је био 6:1 за српског тенисера.

“После губитка четвртог сета успео сам да успоставим контролу, да одиграм онако како сам замислио и како сам желео од почетка – знао сам да ћу добити своју шансу у петом сету, одиграо сам тада агресивно и сталожено, одличан крај меча“.

Противник у финалу биће Стан Вавринка, против којег Новак води са 17:3 у међусобном скору, али су у последње две и по године имали неколико окршаја у пет сетова на Грен слем турнирима.

“Још један врло незгодан противник, финале Грен слема је у питању – његово прво овде у Паризу, моје треће, борићемо се за једну од најпрестижнијих титула, што је сан сваког играча. Због оваквих изазова и радимо целе године како бисмо усавршили игру и постигли ниво који желимо“, рекао је Новак и потом анализирао ривала:

“Играо је изврсно овај турнир, победио је и Федерера и Цонгу – са Жоом је био мало тежи меч, али генерално се осећа добро, видео сам да игра врло агресивно, што је и карактеристично за њега. Да бих победио, мораћу да нађем равнотежу између добре дефанзиве и стрпљења на једној, као и офанзиве у тренуцима када је то неопходно. Припремићу се што боље – физички није био лак меч са Ендијем, али у мени је остало снаге, у недељу ћу и последњи атом ставити на терен“.

На питање новинара да ли мисли да је његов медицински тајм аут између трећег и четвртог сета био коректан, Ђоковић је одговорио:

“Изашао сам са терена чим сам изгубио сет, узео торбу и тражио тајм аут, а онда сам отишао на преглед. Било је потребно неко време да дођем до свлачионице и стола, па да се одради третман. Не видим зашто је то некоректно“.

На молбу да појасни који је био проблем, Новак је рекао:

“Третман је био на мојој нози“.

Ђоковић ће играти три дана у низу, али каже да ће му тријумф над Маријем бити значајан са психичког становишта.

“Имао још сам сат на централном терену, додатно сам се навикао на услове. Играо сам са Надалом и Маријем, двојицом можда и најтежих ривала ове године на овој подлози, и успео сам да пребродим обе препреке. До полуфинала сам био доминантан, водио сам 2:0 и сада, али то је Грен слем и нормално је очекивати неизвесност, поготово против играча који има искуства и знања као што је Мари. Психички, ово ће ми много значити јер сам успео да савладам и противника и самог себе, надам се да ће ми то помоћи“, закључио је Новак.

Мари је био задовољан својом игром у већем делу меча, а рекао је да је Новака рани брејк у петом сету опустио и да је од тог тренутка српски тенисер одиграо одлично.

„Имао сам шансу у првом гему петог сета. Имао сам други сервис на 40:40, а онда сам одиграо лош сервис гем са новим лоптицама. Тада се Новак опустио и после тога је одиграо екстремно прецизно. У петом сету је погађао сваки ударац близу линије, морао сам да се браним. Шест или седам пута сам покушао лоб јер је погађао близу линије. У сваком случају је почетак петог сета одлучио.“

Новинаре је занимало да ли је Ђоковић пореметио Марија када је затражио медицински тајм-аут на крају четвртог сета.

„Нећу да улазим у то. Шта год да кажем неће бити прихватљиво. Десило се то што се десило и меч се завршио како се завршио. Добро сам почео када смо се вратили на терен, па ме то није пореметило.“

Шкот је одао признање Ђоковићу због начина на који се сабрао пред старт петог сета.

„Сви најбољи играчи су веома јаки ментално. Он је такође сјајан у томе. На почетку каријере није му то била јача страна, а сада је сјајан у томе. Уме и физички и ментално да се сабере.“

Он је истакао да је позитивно што је физички био на нивоу за разлику од неких претходних дуела са Новаком.

„Да, физички сам се добро осећао и јуче и данас. Играли смо преко три сата и добро сам се осећао. И то после напорног меча са Ферером. То је за мене веома позитивно. Не знам како се он осећао, али деловало ми је да сам у предности јуче. То је одлично за мене. Физички сам био на нивоу.“

Швајцарац Станислас Вавринка рекао је да је Новак Ђоковић машина, али и да је он способан да добије било кога када је у доброј форми.

Ђоковић и Вавринка састаће се у финалу овогодишњег Ролан Гароса. Српски тенисер је у полуфиналу победио Ендија Марија, а Швајцарац Жоа Вилфреда Цонгу.

"Новак је машина, то је истина. Дуго га нико није победио на важним турнирима."

"Пре него што изађем на терен размишљам шта треба да урадим како бих га побдио. Гледам његове мечеве. Он лако побеђује. Следеће што треба да урадим је да играм свој најбољи тенис, да не заборавим да моја игра мучи најбоље тенисере. Када добро почнем и када сам у форми могу да добијем било кога", рекао је Вавринка.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирза - Тузла

06.06.2015 17:17

Једноставно и кратко, Ноле је најбољи и крај приће!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ