Да ли је Новака на трон довело скијање?

Американци и тамошњи медији све више поштовања указују Новаку Ђоковићу, као да желе да кажу да је коначно дошло време да се и они поклоне пред краљем белог спорта.

Свијет 06.06.2015 | 08:03
Да ли је Новака на трон довело скијање?

После низа година у ком су држали Нолета "на леду", сада се сви "утркују" ко ће више да га похвали, истакне, уважи, покушавајући да "проникну" у тајне врхунских игара и резултата нашег шампиона.

Међу таквима је и угледни дневни лист "Вол стрит журнал", са тиражом од два и по милиона примерака и традицијом од 125 година излажења. Њихов новинар, Том Перота, истакао је да је скијање кључ Ђоковићевог успеха.

- Док Новак лови свој први пехар на Ролан Гаросу, он се клиже, прави заокрете, вијуга се, има максимално усаглашене и технички прецизне моторичке покрете. Ниједан други тенисер пре њега није био у стању да то изведе. А све дугује скијању. Од друге године, кад је први пут стао на скије на Копаонику стицао је ове атлетске способности - истакли су Американци.

Ђоковић је у Паризу потврдио да гаји велику страст према спорту на снегу.

- Обожавам да скијам. Спуст на скијама је можда и најлепши осећај који спортиста може да има. Знам да се ја осећам дивно - рекао је Ноле.

Лист из Њујорка подсећа и да су Срђан и Горан, такође, били одлични скијаши.

- Веома смо поносни на Новакове скијашке вештине. Има веома добру технику. Клизање по тениском терену је доста налик скијању, ствар је јако проста - рекао је Горан, који се такође налази на Ролан Гаросу.

Овај зимски спорт је помогао Ђоковићу да развије тело које је јаче и флексибилније него код ривала. Има веома еластичне зглобове и кукове, стекао је брзину, експлозивност и широк опсег удараца из свих делова терена и било које позиције тела, које ниједан противник не може лако да испрати.

- Боде Милер и Новак су јако слични. Боде је имао челично снажне зглобове, баш као и Ноле. Скијање му је помогло да ојача те делове тела, као и колена, још у раном добу. Стекао је савршен баланс, и у стању је да се брзо врати у прави положај и у тешким ситуацијама - рекао је Кени Милер, стриц и тренер славног америчког скијаша.

И данас Новак скија када му то време дозволи.

- Не скијам тако често колико бих желео, али не могу да одолим да станем на скије кад ми се год укаже прилика. Прошле године после Аустралијан опена сам уживао на Копаонику. Нисам мислио о опасностима и могућој повреди. Има доста ризичних ствари у животу, попут вожње авионом, на пример, али се опет упуштате у то - закључује Ђоковић.

ДАНАС СА ЕНДИЈЕМ

Меч полуфинала Ролан Гароса између Новака Ђоковића и Ендија Мареја је прекинут у петак увече при резултату 6:3, 6:3, 5:7, 3:3 за српског играча. Наставак се очекује данас у 13 часова.

РОЏЕР ДОБАР СКИЈАШ, АЛИ СЕ ПЛАШИ

Није Новак једини тенисер који скија. Додуше, већина врхунских играча се не усуђује да то често чини током каријере из страха од повреда. Роџер Федерер, на пример, познат је као врстан скијаш, али није скијао пуних пет година. - Роџер просто не жели да ризикује. Почеће са скијањем чим заврши тениску каријеру - рекао је Тони Годсик, агент швајцарског тенисера. Виктор Троицки је, такође, један од најбољих скијаша међу тенисерима, док је Јанко Типсаревић одличан у сноуборду.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Искрено

06.06.2015 07:54

Ноле јуце Сам узивао, наравно ниси ни ти масина да мозес цијело вријеме бити концентрисан. Али се надам да цес данас одморан И концентрисан заврсити посао на радост свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.06.2015 09:16

Напред краљу...