Мари: Како сам постао феминиста?!

Шкотски тенисер Енди Мари поново је стао у одбрану Амели Морезмо са којом сарађује скоро годину дана.

Тенис 05.06.2015 | 15:00
Мари: Како сам постао феминиста?!

Мари је у више наврата бранио Францускињу која је константно на удару критика јавности, а сада је у колумни за „Л’Екип“ открио како је постао феминиста.

„Од самог старта сам знао да ће моја сарадња са Амели Морезмо покренути разна говоркања. Разлог за то јесте што је веома мало тенисера до сада радило са женским тренером. Схватио сам да ће то изазвати сумњу, неповерење, па чак и неке негативности. Међутим, нисам знао да ће се Амели наћи пред толиким критикама и предрасудама. Запањујућа ствар је што је нападана после сваког мог пораза, што моји ранији тренери никада нису искусили. То није у реду. Веома лоше сам почео у прошлој сезони и ствари су кренуле набоље када је Амели стигла. Био сам на 11. месту АТП листе у септембру 2014. године, а сада сам трећи – то говори само по себи. Кажу да сам био одважан када сам изабрао Амели за тренера, али морам бити искрен, ако је неко био одважан, то је онда Морезмо – она је та која се носила са критикама. Њена компетентност је увек била на удару. Било ме је срамота. Зато стално понављам да она ради сјајан посао. Најнижа тачка била је на Завршном Мастерсу у Лондону када сам изгубио од Федерера са 6:0, 6:1. Уместо да криве мене, сви су упрли прстом у Амели. И даље се сећам шта су неки играчи и тренери говорили о њој – нисам био импресиониран и нећу то заборавити.

Да ли сам постао феминиста? Па, ако сам постао феминиста зато што се борим да жене имају исти третман као мушкарци, онда претпостављам да јесам. Моје васпитање значи да сам сагласан са том мишљу. Ушао сам у тенис захваљујући својој мајци. Увек сам имао веома присан однос са својим бакама. Увек сам био окружен женама, лакше ми је да разговарам са њима, лакше ми је да се њима отворим. Огромна је срамота што не постоји више тренера жена – надам се да ће се ситуација променити, иако нисам због тога ангажовао Амели. Иако женски тренери можда не одговарају другима, не би шкодило да и остали имају мало мање предрасуда“.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

херцеговина

05.06.2015 14:23

Браво децко, тако то раде дзентлмени и мускарци.

ОДГОВОРИТЕ