Бањалука: Једна школа - 500 лажних диплома

Бањалучка Технолошка школа током протекле деценије издала је скоро 500 лажних диплома. Барем тако тврди вјештак форензичког центра из Бањалуке Дане Бранковић.

Република Српска 04.06.2015 | 22:16
Бањалука: Једна школа - 500 лажних диплома

У архив те школе ушао је, по позиву директора Дејана Чутуре, у новембру прошле године. Током тромјесечног вјештачења документације из периода од 2004. до прошле године имао је шта да види.

”У архиви Технолошке школе за полазнике има само 24 рада од свих полазника који су имали матурски рад, а укупно је матурирало 384 полазника. За око 486 полазника није пронађена никаква уплата трошкова испита”, каже за Алтернативну телевизију Дане Бранковић, директор Форензичког центра.

Детаљни прегледом архиве, Бранковић је утврдио да су тадашњи директори одобрили упис 526 полазника без приложених докумената, а да је 285 испите полагало без пријава. Вјештак је примијетио и да недостају чак 594 писмена рада из математике и језика. О томе и десетинама других неправилности, сачинио је елаборат на 300 страна који је прослиједио Окружном тужилаштву из којег, за АТВ, потврђује да су покренули истрагу.

Примјерак форензичког извјештаја добио је и директор школе Дејан Чутура. Током протекле деценије је, каже, сумњао на бројне малверзације којима је хтио стати украј. Због тога је налаз вјештака прослиједио просветној инспекцији. У републичком Инспекторату потврђују да су допис примили, а и прослиједили даље.

А полицији и то оној у Мркоњић Граду прије неколико година случај “лажна диплома” пријавио је један од ванредних полазника Технолошке школе. Након уплате 1.650 марака на рачун школе, умјесто информација о предавањима и датумима полагања, за три дана добио је три свједочанства и диплому без иједног испита.

Остале дипломе нису одузете, јер се стотине других полазника није жалило што су их добили преко ноћи. И рад полиције је ту стао- све док се у причу нису укључили садашњи, али и бивши директор Технолошке школе.

Наиме, интересантно је да је вјештак Дане Бранковић раније водио ту школу. Смијењен је, а на његово мјесто дошла је Слађана Вуковић, а након ње и Војислав Перић. Бранковић тврди да ту нема личних анимозитета и да је вјештачење аутентично. Сада су на потезу полиција и Тужилаштво, а ни стотинама власника лажних диплома чија имена су у извјештају не би требало да буде свеједно.

(Мондо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ништа чудно

04.06.2015 20:26

Колико их издају ови приватни колеџи. сад имамо милион менаџера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.06.2015 20:26

То је систем бајиног и касаповог школства!Све за личне џепове.Еј,јадна ли си земљо,ко те води!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

04.06.2015 20:27

Срби су пали баш на дно дна. Ово неће на добро изаћи. Ово се не може исправити ни у наредних 30 година. Могу само чувати говеда и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

04.06.2015 21:00

У Бајиној владавини у овом трећем мандату, често испливају неке афере, чему то све води сигурно добром не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

04.06.2015 21:26

А друге нису?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоца цола

04.06.2015 21:29

Све је то Бајин кадар. У Новом Граду 90% кадра снсд-а су са лазним и купљеним дипломама. Од занатлије до магистра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана Рајлиц

04.06.2015 21:46

У Новом Граду таквих примјера медју кадровима снсд-а, милион, јер то је постао популаритет да снсд кадрове "досколовава" и "преквалификује" лазним и купљеним дипломама. Тако нпр дипломама средње и висе медицинске сколе запосљавају лазне физиотерапете и координаторе у Дому здравља. Лазним и купљеним дипломама дипломираних економиста из Радницког универзитета запосљавају кадрове по опстини и на мјесто техницког директора у Електродистрибуцији. Лазним и купљеним дипломама средњих скола запосљавају кадар са 8 разреда сколе. Лазним и купљеним дипломама дрзавних испита за возаце запосљавају кадар на радн мјесто возаца хитне помоци. Без струцних испита и квалификација запосљавају кадар у опстини и Полицији. Лазним и купљеним дипломама мастера и магистра имају кадрове у опстини, електри итд како би извелицали знање и памет у снсд-у. И јос на стотине таквих примјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобан

05.06.2015 04:35

Дане Бранковић је највећи преварант међу њима, мени је издао диплому која није нигде проведена а онда сам му довео још петоро људи, код којих такође нису нигде протоколисане. Човјек једноставно има патолошку мржњу према Слађани Вуковић. Ово што он ради је срамота за струку. Један патолошки криминалац и лажов изиграва великог заштитника правде. Ви као медиј, надам се и даље ћете пратити овај случај, видећете шта ћу му урадити кад почне суђење и кад тужилац постане оптужени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

05.06.2015 06:06

Јако је битно истаци ко је у то вријеме био поступајуци тузилац у Мркоњиц Граду.Хм мислим Ракиц.Много тезих кривицних дјела је амнестирано за време његовог мандата у Мркоњиц Граду.

ОДГОВОРИТЕ