НБА најава: Креће велико финале, Кливленд или Голден Стејт?

Да ли ће Леброн коначно донети титулу у Кливленд или ће Кари понети шампионско прстење у северну Калифорнију?

Кошарка 04.06.2015 | 22:00
НБА најава: Креће велико финале, Кливленд или Голден Стејт?

Време је за свођење коначних рачуна у НБА лиги! У великом финалу најјаче лиге на свету снаге ће одмерити Кливленд Кавалирси и Голден Стејт Вориорси. У преводу, судар два суперстара, Леброна Џејмса и Стефона Карија.

Искуснији, Џејмс, већ има два шампионска прстена, али и један пораз у финалу у дресу Кливленда, 2007. године. Са друге стране, Вориорси играју најбољу сезону у последњих 40 година, предвођени Каријем који је проглашен за најкориснијег играча НБА лиге ове сезоне. Краљу Џејмсу ово ће бити пето узастопно финале НБА лиге (то никоме није пошло за руком у последњих пола века), а у дресу Мајамија је освојио оба шампионска трофеја и био проглашаван за најбољег играча тог такмичења. Он врло добро зна како се освајају трофеји.

Управо то би могла да буде главна предност Кливленда у односу на Ратнике из Калифорније који су изразито талентовани, али и поприлично неискусни када су у питању овакви дуели. Додуше, ове сезоне су расли како је она одмицала и лигашки део су завршили са скором од 67 победа и 15 пораза.

На другој страни, Кливленд је муку мучио у првом делу сезоне, али је у наставку подигао игру на много виши ниво. Џејмс и Кајри Ирвинг су преузели ствари у своје руке, па су Кавалирси на крају дошли до учинка од 53 победе и 29 пораза.

Ове сезоне у регуларном току Кливленд и Голден Стејт су се састали два пута и оба пута су славили домаћини. Предност домаћег терена у финалној серији имаће Голден Стејт као тим са најбољим учинком ове сезоне. То значи и да ће се прве две утакмице финала играти у Оукленду.

Кари је ове сезоне у лигашком делу просечно бележио 20,9 поена по утакмици, уз 7,7 асистенција и 4,3 скока. Њему уз раме ове сезоне је и Клеј Томпсон са 21,7 поена у просеку и он би требало да буде десна рука МВП-ју на путу Голден Стејта ка трофеју.

Екипу Кливленда са клупе предводи Израелац Дејвид Блат који би могао да постане први тренер који је у две сезоне заредом освојио трофеј клупског првака Европе, а затим и шампионски прстен у НБА лиги, пошто је прошле сезоне тријумфовао у Евролиги са екипом Макабија из Тел Авива. Велики хендикеп за Блата ипак представља чињеница да ни у финалу неће моћи да рачуна на повређеног крилног центра Кевина Лава. Он се повредио у првом колу плеј-офа против Бостона, а до тада је просечно бележио 16,4 поена.

Мећ ће бити занимљив и због чињенице да Вориорсе са клупе предводи тренер Стив Кер. Он је током играчке каријере провео три године у Кливленду и може да постане тек други тренер уз историји НБА лиге (после Фила Џексона) који је у великом финалу као тренер победио некадашњи клуб за који је играо.

Од Леброна Џејмса се, наравно, највише очекује, али одмах иза њега је плејмејкер Кајри Ирвинг који би, попут Томпсона у Голден Стејту, требало да буде главна испомоћ главној звезди у екипи. Ипак, њих двојица неће бити на максимуму с обзиром да су током финалних мечева у конференцијама имали проблема са повредама и да су се тек опоравили.

У досадашњем току сезоне главни играч Кливленда просечно је бележио 25,3 поена, шест скокова и 7,4 асистенције по утакмици. Када је у питању Ирвинг, код њега је битна ставка и то што ове сезоне, први пут у каријери игра плеј-оф кошарку.

Ипак, садашња статистика каже да се добро сналази, пошто има просек од 18,7 поена по утакмици у доигравању. Наравно, велико финале са собом носи и велики притисак.

Ако погледамо тимску статистику у досадашањем току плеј-офа, Кливленд просечно прима 92,6 поена по утакмици, док Голден Стејт Вориорси просечно убацују 106,75 поена. Дакле, као и увек у кошарци, суштина ће бити колико ће одбрана Кливленда успети да ограничи кошгетерски учинак тандема Кари - Томпсон, односно колико ће на другој страни бити Голден Стејт моћи да заустави Џејмса и спречи Ирвинга да му асистира.

Било како било, прва утакмица великог финала игра се вечерас. Вежите се, полећемо!

Коментари / 0

Оставите коментар