Ваздухопловни сервис за једног човјека

Главна служба за ревизију Републике Српске прочешљала је рад Ваздухопловног сервиса Српске за 2014. годину. Ревизори су утврдили бројне пропусте.

Република Српска 04.06.2015 | 20:13
Ваздухопловни сервис за једног човјека

Између осталог, уочено је да је директор себи, мимо Закона, повећао плату и да авион ''Цесна'' Ц 500 која је била у власништву компаније ''Скај Српска'', коју је још 2007. године основала Влада, није укњижен.

Ваздухопловни сервис Републике Српске од главног ревизора је добио мишљење с резервом. И то не би било ништа чудно да Сервис не чини само један човјек који је уједно и директор и пилот и капетан посаде – у двије ријечи Сретен Илић.
Будући да је једини запослен, Илиће је одлучио да се почасти. Заобишао је закон и повећао је себи плату за чак 80 одсто. То значи да ће на крају мјесеца у новчаник ставити 7.143 марке. Управо то је једна од највећих замјерки главног ревизора.

Закон налаже да Ваздухопловни сервис мора имати усвојен Правилник о систематизацији радних мјеста. Међутим, нема.

Тако су ревизори устврдили да, осим, Сретена Илића има још шест попуњених радних мјеста.

Сретен Илић тврди, да ревизорски извјештај још није детаљно прочитао. Очито да ни плата од 7 хиљада марака није довољно јак разлог да одговори на конкретна питања.

Ревизор је појасно и то да стари авио Владе РС ''Цесна'' Ц 500 који се од децембра прошле године налази у Маховљанима, није укњижен у Ваздухопловни сервис.

Није ни преузета књиговодствена документација из предузећа ''Скај Српска'' које је ликвидирано. Авион је технички исправан, али од краја прошле године нема дозволу за летење. То је за БН ТВ потврђено у Дирекцији за цивилно ваздухопловство БиХ.

Ревизори су указали и издали препоруке. Хоће ли бити испуњене, показаће већ наредни извјештај.

Влада Српске је још 2011. године измјенила уредбе о оснивању Хеликоптерског и Ваздухопловног сервиса. Од тада сервисима званично управља предсједник Српске.

Да се уредбе и Закони поштују Сретен Илић би за свој и рад сервиса одговорао Милораду Додику. Међутим, то је тешко за очекивати, а док се то не деси и ако се уопште деси грађани ће плаћати туђе пропусте и грешке.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

пилот

04.06.2015 18:33

Колега,зар те није Бога страх?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тај штима само себи

04.06.2015 18:46

Кабадахија к'о и шеф му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

04.06.2015 18:54

Ма да најбоље је да пилот ради за 2000 км. Хајде висе не претјерујте. Ако је цовјек све поставио да фунцкионисе и уједно носи сву одговорност на својим плецима онда не треба постављати питање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна БН

04.06.2015 18:55

Јос један од доказа лоповлука владајуцег резима у РС.Ово је дно дна.Исто ко и с хеликоптером.Народе,издрзи јос мало.Ускоро,све це бити готово.Неце ово дуго.Вецина се у скупстини спрема,народ це казати своје.А,умијесаце се и САД.УСА,како вам воља.О то це све готово бити......Погледајте само ово.....па и којекакве сто друмске сто небеске соферцине се поцеле к....и по кафани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

04.06.2015 19:05

... Шта у том сервису функционише? Зар не видиш да га ревизор прозива за мажњавање пара преко сваке мјере. За колико раде доктори, инжењери, професори итд. С таквима као ти никад ни реда ни поретка. Које је његово звање? Кочијаш. Треба ли ту неке памети.Не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ара

04.06.2015 19:14

Јел ово лик који ће искобељати Додика одавде кад исти закључи да је вријеме да нестане? Босић рече да ће се бјежанија десити авионом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали од палубе

05.06.2015 15:58

На крају видеа, ко оно приђе Додику а овај продужи...Ко је да је, важно се додворити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.07.2017 10:18

Казу људи,рузни људи су зли људи зар није тако ревизоре,а Сретену свака цаст и ја би исто урадио.

ОДГОВОРИТЕ