Јужноафриканци: Јесмо дали паре, али не за мито!

Министар спорта Јужне Африке Фикиле Мбалула потврдио је да је та земља дала 10 милиона долара бившем потпредседнику Фифа оптуженом Џеку Ворнеру.

Фудбал 05.06.2015 | 08:20
Јужноафриканци: Јесмо дали паре, али не за мито!

Он је међутим нагласио да се није радило о миту.

Мбалула је рекао да је новац био намењен за организацију Светског првенства 2010. године у Јужној Африци, али да тај новац, који је директно исплаћен Ворнеру, није био намењен за мито како би та земља добила домаћинство Мундијала, већ као донација за изградњу фудбалског центра за људе афричког порекла на Карибима.

"Негирамо да је наша земља подмитила некога како би добила право да организује Светско првенство 2010. године. То је био одобрен програм и не схватамо због чега се сада представља као мито", рекао је Мбулала.

Ворнер, бивши председник федерације Кариба, Северне и Централне Америке (ЦОНЦАЦАФ), је један од 14 челника и бизнисмена који су прошле недеље у САД оптужени за превару и корупцију у светском фудбалу.

Према америчком тужилаштву, Јужна Африка је платила Ворнеру 10 милиона ; долара како би осигурала добијање домаћинства Светског првенства 2010. године. ;

Фифа је потврдила да је Фудбалском савезу Кариба, када је Ворнер био председник, платила 10 милиона долара од средстава првобитно намењених Јужној Африци како би јој се помогло у организацији турнира.

Америчко министарство правде навело је да су Ворнер и остали чланови Извршног одбора Фифе из ЦОНЦАЦАФ поделили новац у замену за своје гласове.

Коментари / 0

Оставите коментар