Страни слаткиши потискују домаће

Кондиторска индустрија РС налази се у све већим проблемима, што потврђује и званична статистика, која је забиљежила да је увоз слаткиша порастао за 6,2 милиона - на 96,9 милиона КМ, док је извоз пао за два милиона КМ - на 47,7 милиона марака.

Босна и Херцеговина 04.06.2015 | 08:03
Страни слаткиши потискују домаће

Упркос бројкама које показују негативне трендове, Славко Стевановић, предсједник Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори РС, сматра да кондиторска индустрија, која броји десетак произвођача у РС, уназад неколико година биљежи тренд раста производње и поред активних проблема при набавци сировина и снажне конкуренције на тржишту.

"Домаћи слатки производи највише се извозе у земље региона", каже Стевановић и додаје да се, поред окружења, слаткиши из РС могу наћи и на полицама маркета Европске уније, Аустралије, Канаде, САД, Саудијске Арабије.

У Привредној комори РС истичу да уз све проблеме с којима се сусрећу привредна друштва у земљи, код кондитора је изражен и проблем негативних ефеката у промјенама курса страних валута, јер су у великој мјери увозно зависни са сировинама, попут какоа и чоколаде, које се уопште не производе код нас или у малим количинама, као што је случај с орасима или љешњацима.

На домаћем тржишту наши кондитори се суочавају с преферирањем слаткиша снажних робних марки из иностранства, који се због структуре капитала у трговинским ланцима квалитетније позиционирају.

"Поред ових проблема, кондиторска индустрија у РС има квалитетну политику развоја, јер се у појединим фирмама највећи дио остварене добити уложе у развојне програме и повећање производње", истакао је Стевановић.

Добар примјер у кондиторској индустрији је предузеће "Даж Александрија нова" из Зворника, која се бави производњом кекса, сланих грицкалица и какао-крем производа. Они истичу да је њихов обим производње 1.500 тона годишње, те планирају повећање производње за око 10 до 15 одсто. "Формирањем таквог удружења, успјели бисмо да обезбиједимо и цјеновну конкурентност домаћих произвођача јер би се то удружење борило за регулисање цијена увозних производа и форсирало домаћу производњу неопходних сировина", нагласили су у "Дажу".

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Анонимус

04.06.2015 08:55

Која црна кондиторска индустрија. И шта се то још у СрБској производи осим лоповије и криминала. Ако Александрију рачунате у индустрију, онда сте смијешни. А питајте Тому Ковача одакле му капитал за Александрију.

ОДГОВОРИТЕ